Depressie is niet alleen voor volwassenen. Kinderen en vooral tieners kunnen ook een depressie krijgen. En dat worden er steeds meer, of we herkennen het eerder. Dat kan natuurlijk ook. Het is mega belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt als je denkt dat je kind een depressie heeft. Hoe langer het blijft hangen, hoe meer last ze er later ook van zullen ondervinden.
Hoe herken je een depressie bij kinderen
Deze symptomen kunnen voorkomen, maar hoeft niet altijd een teken van depressie te zijn. Als er meerdere signalen zijn, dan zou ik zeker langs een dokter gaan en een gesprek hebben.
- veel down en moeilijk op te vrolijken
- snel geïrriteerd en sjagrijnig
- nergens interesse in, ook niet in de dingen die ze normaal wel leuk vonden
- moe en uitgeputte indruk
- moeite met slapen of juist heel veel slapen
- slechte concentratie
- spreekt minder of helemaal niet meer af
- onzeker
- eet bijna niet of juist heel veel
- praat heel laag over zichzelf
- spreekt over zelfmoord, of doet zichzelf zeer door bijvoorbeeld te snijden. Dat snijden is op het moment iets wat veel bij
tieners gebeurt. Om te testen, omdat het cool is, of omdat er een depressie is. - vaak hoofdpijn, buikpijn, of juist hyperventilatie
- lastig in de klas
Waarom zou mijn kind depressief zijn?
Soms gaat alles zo goed, en dan denk je maar waarom dan? Het kan gewoon in het kind zitten, of misschien spelen er toch issues wat jij niet weet?
- de meest voor de hand liggende is dat er in het gezin iets speelt als scheiding bijvoorbeeld.
- gepest worden
- mishandeling geestelijk of fysiek
- depressie komt voor in de familie
Depressie komt vaak door meerdere dingen. Net een scheiding, gepest worden op school en dan ook nog slechte cijfers. Of een kind word stiekem gepest online, of juist op school.
Wat kun je doen als je een depressie vermoed?
Als je vermoed dat je kind een depressie heeft, praat met ze. Probeer niet boos te worden, of te verwijten, of te zeggen dat alles toch goed is. Want dat is het blijkbaar niet. Laat hun praten, en als je er samen niet uit komt zoek dan hulp. Wil je kind niet met jou praten, vraag dan met wie wel. En zorg dat ze daarmee kunnen praten.
Praat hier zelf over met een arts of je partner, misschien op school. Hoe het wel vertrouwelijk. Het hoeft niet op straat te liggen. Misschien vinden zij het prettig om met een vreemde te praten, er zijn genoeg fijne kinderartsen die met ze in gesprek kunnen.
Belangrijk is wel dat je echt hulp hierbij zoekt, en het kind zo veel mogelijk laat praten. Opvrolijken werkt vaak niet, een beetje zijn gang laten gaan lekker thuis wel. Je kunt iemand met een depressie niet verplichten om te lachen. Wel kun je ze bijvoorbeeld even lekker mee naar buiten nemen omdat de buitenlucht bewezen goed kan doen.
Laat ze vooral niet aan hun lot over, maar ga ook niet pushen. En boven alles, als je twijfelt, praat dan met een arts en vraag wat je kunt doen en hoe je kunt helpen. Helemaal als je kind met helemaal niemand wilt praten.
Lees ook: 6 Vragen aan een kindercoach
Wat een heftig onderwerp. Maar juist goed dat je daar aandacht aan besteed. Het is namelijk iets wat best wel in de taboesfeer hangt volgens mij.