Ik zeg het je eerlijk: ik ben géén keukenprinses. Koken? Meh. Maar eten dat lekker crispy is of juist langzaam gegaard zoals een stoofpotje? Ja graag! En precies daarom bedenk ik van alles zodat we lekker en gezond eten uit de airfryer kunnen maken. Voor mij is het geen simpele frituurpan voor snacks – het is dé manier om zonder al te veel werk toch lekker en gezond te eten.
Van crispy rice bowls tot krokante broccoli, en van gepofte zoete aardappel tot juicy kip – de mogelijkheden zijn eindeloos. En het mooiste? Je hebt amper olie nodig. Een mini-sprinkle olijfolie en je bent good to go.
Waarom ik fan ben van gezond eten uit de airfryer
Wij gebruiken onze airfryer echt élke dag. Ik kook vaak een grote pan rijst en bewaar dat in porties. Dan kan er op elk moment wat in de airfryer: rijst met seaweed bijvoorbeeld, of leftovers met wat knapperige groenten erover. Ook handig: iedereen thuis heeft z’n eigen ritme. Mijn man is vaak laat door werk of golf, mijn dochter werkt onregelmatig in het ziekenhuis – dan is het ideaal dat ze gewoon hun bakje erin kunnen schuiven en geen slappe magnetronmaaltijd hoeven eten.
En serieus: dingen als wortels met knoflook, kaneel en wat olijfolie? Zó lekker. Of broccoli die eindelijk niet zompig wordt. Alles blijft mals van binnen en knapperig van buiten, zolang je maar niet te lang bakt.
Als ADHD’er ook erg handig dat je niet geduldig hoeft te staan roeren of bakken en de boel alsnog aanbrandt.
Tijd voor een nieuwe airfryer?
Onze trouwe Philips airfryer begint inmiddels een beetje op te raken – dus we kijken alweer naar een nieuwe. Want ja, we willen gewoon weer een Philips, want die is makkelijk, betrouwbaar en heeft alle functies die we willen. Je vindt een uitgebreid overzicht bij Philips airfryers, van basic tot all-in-one modellen. Hier zit sowieso de perfecte match tussen.
Gezond eten uit de airfryer recepten:
Ik vond het wel passend om in een blog over airfryers wel wat recepten te plaatsen. De volgende 10 zijn recepten die hier regelmatig op het menu staan. Simpel en toch lekker.
Belangrijk om te weten is dat je alle recepten absoluut naar smaak, allergieën en intoleranties aan moet passen. Daarnaast is het suggested serving size. Ik eet vaak meer dan anderen, en toch hoor ik vaak dat het te weinig is. Dus denk een beetje mee voor jezelf.
1. Crispy rice met seaweed
Ingrediënten:
- Restje gekookte rijst (afgekoeld)
- 1 tl sesamolie
- 1 tl sojasaus
- Snufje zout
- Gedroogd zeewier (verkruimeld)
Bereiding:
Meng de rijst met sesamolie, sojasaus en zout. Druk met een lepel in een bakvormpje of vorm kleine koekjes van rijst. Bak in de airfryer op 200°C voor 10 minuten. Voeg de laatste 3 minuten het zeewier toe.
Bestrooi de rijst met de gebakken zeewier grof verkruimeld als topping. Heerlijk als snack of als basis voor een snelle bowl. Ik zelf eet het vaak met tonijn en komkommer en een beetje mayo met kruiden. Maar mijn jongste vindt weer tomaatjes, ei en komkommer lekker erbij. Mijn man daarentegen snijd weer een biefstukje en wat broccoli erbij (samen 8 minuten in de airfryer voor een medium done steak en crunchy broccoli).
2. Geroosterde wortels met kaneel en knoflook
Ingrediënten:
- 4 grote wortels, in dunne repen
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl knoflookpoeder
- Zout en peper
Bereiding:
Meng alles in een kom en zorg dat de wortels goed bedekt zijn met olie en kruiden. Bak 12 minuten op 180°C in de airfryer, halverwege even omschudden. Crunchy en kruidig tegelijk!
3. Crunchy broccoli
Ingrediënten:
- 1 stronk broccoli, in kleine roosjes
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- Sap van een halve citroen
- Zout naar smaak
Bereiding:
Meng de broccoli met olie, knoflookpoeder en een snuf zout. Bak 8 minuten op 190°C. Sprenkel daarna het citroensap erover voor extra frisheid.
4. Knapperige Vietnamese Loempia’s met Kip en Groenten
Voor 4 loempia’s
Ingrediënten:
- 150 g kipgehakt of fijngehakte kipfilet
- 1 wortel, julienne
- Handje witte kool, fijn gesneden
- Handje taugé
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl gember (vers of poeder)
- 1 el sojasaus
- 1 tl vissaus (optioneel, maar mega smaakvol)
- ½ tl chilivlokken of sambal
- Zwarte peper
- 4 loempiavellen (oke, dit is een suggestie, wij maken vaak de wat kleinere en dan kun je er rustig 5 of 6 per persoon eten)
- Een ei om te bestrijken
Bereiding:
Bak de kip met knoflook en gember rul. Voeg groente en sauzen toe en bak kort mee tot beetgaar. Laat afkoelen. Vul de loempiavellen met het mengsel en rol strak op. Bestrijk met ei.
Bak 10-12 minuten op 190°C in de airfryer tot ze goudbruin en crispy zijn.
5. Krokante kip zonder batter
Ingrediënten:
- 2 kipfilets, in repen
- 3 el yoghurt
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- Peper en zout
Bereiding:
Marineer de kip in de yoghurt met kruiden, minstens 30 minuten (langer mag!). Bak 20 minuten op 200°C. Lekker met frisse salade of geroosterde groente.
6. Gevulde zoete aardappel met tonijnsalade
Ingrediënten:
- 2 zoete aardappels (of 1 lekker grote)
- 1 tl olijfolie
- Zout
Bereiding:
Prik gaatjes in de aardappels en wrijf in met olie en zout. Bak 25-30 minuten op 180°C (ik vind het zelf wat lekkerder als ze wat zachter zijn van binnen dus prik gewoon even en anders doe je het wat langer). Serveer met hüttenkäse, tonijnsalade of guacamole. Perfect in het DASH-dieet!
Ingrediënten tonijnsalade:
- 1 blik tonijn
- 1 el yoghurt of mayo light
- 1 el kappertjes
- 1/2 rode ui, fijngehakt
- Peterselie
Bereiding:
Snijd de gepofte aardappels open en prak het vruchtvlees een beetje los. Meng de uitgelekte tonijn met yoghurt, ui en kappertjes. Lepel dit in de aardappel en garneer met peterselie.
7. Spruitjes met kipfilet en kruiden
Ingrediënten:
- 200g spruitjes (ongeveer)
- 1 kipfilet, in stukjes
- 1 el olijfolie
- zoek je lekkerste kruiden op en strooi royaal! Mijn favoriet op dit recept is aromat, knoflookpoeder, tijm, rozemarijn en oregano
Bereiding:
Meng alles in een kom. Bak 15-18 minuten op 190°C, halverwege even husselen. Alles is tegelijk klaar: super makkelijk én voedzaam. Ook lekker met cherry tomaatjes en komkommer in een bakje yoghurt met een beetje zout erbij!
8. Krokante drumsticks met krieltjes
Ingrediënten:
- 4 drumsticks
- 200g krieltjes (voorgekookt)
- 1 el olie
- 1 tl kipkruiden (of weer naar smaak uiteraard)
- 1 tl rozemarijn
Bereiding:
Wrijf de drumsticks in met olie en kruiden. Meng de krieltjes ook met wat olie en rozemarijn. Leg alles samen in de airfryer en bak 25 minuten op 180°C. Lekker met een frisse salade.
9. Lekkere pizza met iets minder calorieën 😉
Ingrediënten:
- 2 pitabroodjes of wraps. Of laatst had ik het gemaakt met Libanees brood, en die is nu wel favoriet!
- 4 el tomatenpuree of passata
- 100 g kipfilet (in stukjes, gekruid met ras el hanout of shoarmakruiden)
- Handje spinazie
- ½ paprika, in reepjes
- ½ rode ui, in ringen
- 2 el magere feta of hüttenkäse
- Zwarte peper, oregano, eventueel knoflookpoeder
- Verse munt of peterselie voor erna
Bereiding:
- Beleg je pita/wrap met tomatenpuree, kip, groente en kaas. Bestrooi met oregano en peper.
- Bak 7-9 minuten in de airfryer op 190°C.
- Serveer met verse munt, peterselie of een dot yoghurt met knoflook ernaast.
10. Airfryer Samosas
Voor 6 stuks
Ingrediënten:
- 2 grote aardappels, geschild en in blokjes
- 100 g doperwtjes (diepvries is prima)
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl verse gember, geraspt
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl kurkuma
- ½ tl garam masala
- ½ tl chilipoeder (meer mag!)
- Verse koriander, gehakt
- 1 el citroensap
- Zout en zwarte peper
- 3 vellen filodeeg (doormidden gesneden)
- Ei om te bestrijken
Bereiding:
- Kook de aardappelblokjes beetgaar. Giet af en prak grof. (of gebruik restjes van de dag ervoor?)
- Verhit wat olie in een pan. Bak komijnzaad kort, voeg ui, knoflook en gember toe. Fruit glazig.
- Voeg de specerijen toe, bak 1 minuut en voeg dan de aardappel en erwten toe. Meng goed. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Laat afkoelen.
- Schep wat vulling op een vel filodeeg, vouw dicht tot driehoekjes. Bestrijk met ei.
- Bak 12 minuten in de airfryer op 190°C. Draai halverwege om.
En het mooiste: je hoeft er bijna niet naar om te kijken
Dat vind ik misschien nog wel het fijnste aan gezond eten uit de airfryer: je zet het aan en klaar. Terwijl het eten erin zit, kun jij nog even een korte wandeling maken om je stappen te halen, een dansje doen in de keuken, of gewoon scrollen op je telefoon. Geen stress, geen vijf pannen, geen oven die half verbrandt.
Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn
Met de airfryer eet je makkelijk en snel, zonder in te leveren op smaak. En vooral: zonder dat het voelt alsof je “moet koken”. Gewoon bakjes klaarzetten, eten wanneer het uitkomt, en tóch vers en gezond eten. Het maakt mijn leven zoveel makkelijker – en lekkerder.
Lees ook: Lekker en gezonde snacks voor bij de TV of op een feestje
Dit blog is een advertentie voor de Phillips Airfryer ♡
Ontdek meer van Pink Press ♡
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Jaaaa of met spruitjes zelfs, zo lekker
Je kunt het ook in de oven doen!
Snap ik helemaal hoor! Maar als “niet” kok is het wel erg makkelijk en toch lekker
De brocolli lijkt me lekker! Ik heb vorige week ongeveer hetzelfde gemaakt maar dan met bloemkool. Was ook echt lekker
Ik ben benieuwd!
zeker doen, die is super lekker!Ik zou de aardappel wel wat langer in de oven laten, en er gaatjes in prikken, zacht is echt lekkerder.
Ja absoluut, frietjes zelf zijn echt nog het lekkerst gewoon uit de frituur haha
Graag gedaan! Ik kwam er ook pas achter nadat we hem al maanden hadden
Ja kunnen echt wel heel handig zijn! Ik dacht ook eerst een frituurpan maar dat is het toch niet
Ik heb geen airfrayer, maar je hebt me nu wel enthiysuast gemaakt om er misschien toch maar eentje te gaan aanschaffen!
Een heel interessant artikel en eentje dat ik zeker ga bewaren. Wij hebben een airfryer maar ik gebruik deze niet zoveel omdat ik gewoon niet wist dat je er zoveel mee kunt doen. Bedankt voor de inspiratie!
Interessant! Ik heb al 2 jaar een airfryer maar heb enkel nog maar 2 maal een portie frieten erin gemaak. Hoog tijd om die eens te gebruiken zoals het hoort.
Wat een heerlijke recepten! Jammer dat ik geen airfryer heb, ik moet veel te veel nog in olie maken, en ruimte heb ik helaas ook niet ervoor. Anders zeker getest, maar ik ga wel je gevulde zoete aardappel met tonijnsalade eens maken in de oven dan wel.
Wat super heerlijke gerechten is het.
Ik ga zeker een paar proberen.
Het lijkt allemaal erg lekker, maar als “kok” ben ik niet zo gek op datgene wat uit de airfryer komt. Ik moet een pan hebben, en vuur (dus ook geen elektrische kookplaat). Daar komt toch wel de lekkerste smaak vandaan. Maar je hebt me wel weer verse inspiratie gegeven.
Ik heb nog geen airfryer maar dat recept voor loempia’s zou ik wel eens willen uittesten.
Ja vrijwel alles wat in de airfryer kan, kan ook in de oven
Wat een heerlijke recepten allemaal! Ik heb zelf geen airfryer, omdat het gewoon teveel ruimte inneemt in mijn kleine keuken. Ik gebruik de oven thuis wel veel (bijna dagelijks).