Close
suiker challenge

De 21 dagen suikervrije challenge

Ik heb een groot probleem met gezondheid. Niet zo zeer die van mijzelf (al geeft het wel oprispingen), maar de toenemende mate waarin gezondheidsgoeroes, gezondheidswebsites en gezondheidsfreaks het podium weten te vinden. Om het niet te hebben over de groei aan sekteleden.

Mensen die van het ene dieet in het andere duiken en zichzelf moedwillig de kleine pleziertjes in het leven misgunnen ter bevordering van, juist ja, de gezondheid. Roken is dodelijk, vet is levensgevaarlijk en suiker… oeh, dat is een sluipende moordenaar. Allemaal totaal overtrokken natuurlijk, maar in de kern erg kwalijk aangezien het veel weg heeft van een belofte op de eeuwige jeugd. Één kijkje in een verpleeg- of bejaardentehuis bezorgt mij zoveel verdriet dat de oudste man ter wereld worden niet tot mijn ambities behoort.

Nou word maar wakker, want iedereen gaat dood! Ook gezondheidsfreaks! Dat geluk heb ik dan weer wel. En wat het ergste voor hen is, is dat ze minder gebruik hebben gemaakt van wat Moeder Aarde en Vadertje Tijd hen de kans toe hebben gegeven om van te genieten. Hun genot beperkt zich tot een superieur gevoel over anderen en een belonend gevoel voor de zelfbeheersing (want je houden aan legio zelfopgelegde restricties is zeker niet eenvoudig) bij het passeren van een spiegel of iemand met overgewicht (zelfs in lichte mate).

Het is bijna traditie dat vrouwen zich graag laten verleiden om tijdelijk bepaalde essentiële voedingstoffen te verstoten van het dieet.

Dan wordt het werkwoord diëten gebruikt, maar eenmaal een doel bereikt (of wanneer resultaten stagneren) treedt verval op. Oude gewoontes liggen weer op de loer en het welbekende jojo-effect is voltrokken. Qua voeding is de crux het zelfstandig naamwoord dieet, dat wat we normaliter gebruiken om het lichaam van de benodigde brandstoffen te voorzien.

Een goed gebalanceerd dieet is essentieel om alle organen naar behoren te laten functioneren én voeding is brandstof, dus je kunt maar beter bewegen voordat de brandstoffen zich omzetten in reserves (anders wordt het wachten op periodes van schaarste, want je kunt wel wat hulp gebruiken om die reserves aan te spreken).

21 Suikervrije dagen

Mijn schatje heeft zich laten verleiden om de 21 suikervrije dagen challenge van Miss Natural aan te gaan. Ondanks dat ik de nuance in de hetze op suiker feilloos weet aan te duiden (want al enige jaren geniet dit onderwerp mijn interesse), ga ik ook gewoon meedoen om een motiverende factor voor m’n ‘meiske’ te zijn. Al vraag ik me wel af of ik die 21 dagen eigenlijk wel vol kan maken (zelfs met mijn interpretatie van ‘suikervrij’). Ik kamp met heftige budgettekorten en ben daardoor overgeleverd aan wat ik wekelijks aan voedselpakketten ontvang, welke uiteraard vol zitten met suiker.

Desalniettemin zal het wel lukken om een fikse suikerreductie door te voeren. Desondanks ik mijn dieet de afgelopen jaren al flink heb aangepast (ook qua suikerinname). En toch verwacht ik dat er in de komende dagen wat ontwenningsverschijnselen zullen optreden, want ik ben wel een zoetekauw en het snoep plus het schepje suiker in de thee of koffie is de komende 21 dagen een echte ‘no-go’. Dat betekent dat de koffie niet eens wordt gedronken, want zonder suiker is dat echt niet te zuipen (een andere suiker, genaamd lactose, heb ik al enige tijd ontslagen van mijn favoriete mengsel).

Eigenlijk zit ‘m het probleem van de suikerinname helemaal niet in dat ene snoepje tussendoor, dat koekje bij de koffie of het schepje suiker in je thee. Het probleem is dat vrijwel alles wat je in de winkel koopt onnodig en veel suiker bevat. Grote voedselproducenten onderzoeken minutieus  wat de perfecte balans is tussen vet, zout en suiker. Dit om het consumerende vee het zo moeilijk mogelijk te maken te stoppen met het eten van hun producten.

Zo kan ik al geen Filet Americain meer in de winkel vinden, waar geen suiker aan toegevoegd is. Suiker in de filet Americain? Waarom doen ze daar nou suiker in? Om het langer houdbaar te maken? Is het om kosten te drukken? Of, wat ik vermoed, omdat het dan betere verkoopcijfers genereert?

De oplossing vergt inspanning

Vrijwel alle bewerkte levensmiddelen hebben toegevoegde suikers. De allerergste producten zijn de producten die de illusie van een gezonde keuze oproepen. Dit door te vermelden dat er minder of geen vet in het artikel zit.

De beste oplossing is dus zelf alles te maken ‘from scratch’, maar dan ook écht niet smokkelen met bijvoorbeeld jus uit een zakje. Zoveel tijd hebben de meeste mensen niet eens meer, sinds een tweeverdienershuishouden de norm is geworden. En daar wordt helaas rijkelijk gebruik van gemaakt.

Mocht je dus besluiten om toch tijd vrij te maken om op je suikerinname te letten, dan moet je eigenlijk beginnen met een emmertje sop en een poetsdoek. Ga maar eens dat broodmachientje die al sinds de eeuwwisseling stof staat te happen in de keuken (of op zolder, voor de wat opgeruimdere types). En als je dan toch met poetsen bezig bent, kun je gelijk dat pasta-apparaat schoonmaken.

Ja, wel bij de basis beginnen, hè! Dus mogelijk is een kookcursus ook een goede investering, waar iemand anders gewoon de stof van oma’s kookboeken af hoeft te blazen – met een beetje geluk heeft oma nog wat notities in de marge achtergelaten. Daarna hoef je alleen maar lekker ouderwets alles zelf klaar te maken.

Géén kant-en-klare marinade (of vooraf gemarineerd vlees). Géén sauzen uit een potje of zakje en géén flessen of pakken drinken (ons kraanwater is al van een geweldige kwaliteit). En als je broodmachine plus pasta-apparaat schoon zijn, vergeet dan niet om volkoren te gebruiken. Als het je lukt om lekker ouderwets alles zelf te bereiden, dan kun je gewoon (net zoals opa en oma vroeger al deden) lekker een koekje bij de koffie of thee mét schepje suiker nemen.

Dan is er niets op tegen om af en toe eens een lekker wijntje, biertje of een glas limonade te pakken. Ook een dropje of een chocolaatje kunnen geen kwaad of nog beter een lekker dessert. En het allerbelangrijkst als we het kunnen opbrengen om weer ouderwets te gaan koken, dan hoeven onze kinderen ook niet meer lastig gevallen te worden met een zoveelste gezondheidshype (die toch alleen maar door marketeers wordt aangegrepen om jou je portemonnee te laten trekken).
DeLaatbloeier @PinkPress [Logo]

21 dagen suikervrij tips

About Linda

3 thoughts on “De 21 dagen suikervrije challenge

  1. Ik wil jullie heel veel succes wensen! Ik ben ook enorm geminderd in het nemen van duikers en de eerste dagen zijn als een zure appel waar je even doorheen moet bijten. Je gaat je er wel veel beter door voelen, althans, ik wel 🙂 en die zure appel komt weer terug als ik suiker neem. Een prima stok achter de deur als je het mij vraagt. Een gezondheidshype of niet, ben er van overtuigd dat het voor vele mensen echt werkt! En ven benieuwd hoe jullie dat gaan ervaren 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang