Close
snel afvallen op een gezonde manier

3 tips bij snel afvallen op een gezonde manier

Snel afvallen is lang niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Er kunnen al snel zaken fout gaan wanneer je op een verkeerde wijze gewicht verliest. Want naast het verliezen van vet kan snel afvallen ook uitdraaien op het verlies van spiermassa; iets wat je nu juist moet willen voorkomen. Om snel en verantwoord te kunnen afvallen zijn er enkele stappen nodig om te nemen. Lees onze 3 tips door en begin ook met snel afvallen. 

Snel afvallen? Do’s en don’ts

Wanneer je snel probeert af te vallen is het belangrijk om er voor te zorgen dat je spiermassa niet mee slinkt. Een crash dieet is daarom vrijwel nooit een goed idee. Zodra jij aan de slag gaat met afvallen zul je zien dat je de eerste week niet noemenswaardig veel zult afvallen. Het kan voorkomen dat men de eerste dagen al snel gewicht lijkt te verliezen, maar dit bestaat juist doorgaans uit vochtverlies. Hoe pak je het dan wel precies aan? Dat lees je in de onderstaande 3 afvallen tips.

gezond en snel afvallen

3 Tips om snel af te vallen

Wat doe je wel en wat doe je niet om snel(ler) verantwoord af te vallen? 

Tip 1 – Evalueer je voedingspatroon

Zijn er veel suikers terug te vinden in jouw dagelijkse voedingspatroon? Kijk vooral kritisch naar eten én drinken. Veel drankjes bevatten suikers, van vruchtendranken tot zuivel. Probeer deze zoveel mogelijk te laten staan, drink in plaats hiervan:

  • water
  • tomatensap
  • echte karnemelk

Neem niet meer dan 2 stuks fruit per dag en wees voorzichtig met smoothies, waar veel fruit in verwerkt wordt wat weer veel vruchtensuiker bevat. Kijk ook kritisch naar je vet inname. Goede vetten heb je nodig, maar vetten zoals terug te vinden in gefrituurde producten (ook voor de airfryer) kun je natuurlijk beter laten staan.

Tip 2 – Meer bewegen

Te weinig beweging is niet alleen voor je botten en spieren slecht, maar ook voor je conditie en natuurlijk voor gewichtsverlies. Probeer matig te sporten tijdens het afvallen (want doe je een te groot beroep op je spieren, dan wakkert dit het hongergevoel juist weer aan). Geen zin in sporten? Alle beweging is goed, zolang je maar bezig blijft. Van de ramen zemen tot fietsen, wandelen of winkelen en met tassen sjouwen. Je mag het klein houden, of juist lekker aan het sporten slaan; verspreid het met mate over de dag. Afvallen zonder extra beweging zorgt ervoor dat het proces nog trager verloopt.

Tip 3 – Maak een voedingsschema

Afvallen betekent verantwoording nemen over je lichaam om gezond te blijven. Ineens allerlei voedingsmiddelen laten staan is onverantwoord. Je kunt wel een maaltijd dagelijks overslaan en in plaats hiervan een hoogwaardige (eiwit) maaltijdshake nemen: zo krijg je de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks aan de juiste hoeveelheid voedingsvezels, koolhydraten en eiwitten komt; op deze wijze verlies je geen extra spiermassa en voorkom je het nare jojo effect. Maak een voedingsschema van hetgeen je dagelijks nodig hebt en bouw de calorie inname met zo’n 20% af. Je zult zien dat je binnen een maand steeds meer gewicht verliest!


About Betty

7 thoughts on “3 tips bij snel afvallen op een gezonde manier

  1. Meer dan 2 stuks fruit kan prima, eigenlijk kun je alles blijven eten met de juiste balans, zolang je maar met een klein calorietekort werkt. Ook het schrappen van koolhydraten (brood, pasta, aardappelen) is niet nodig (voedingsconsulent/leefstijlcoach).

  2. Wat een handige tips. Ik probeer ook wat af te vallen, niet omdat ik mezelf te dik vind (al ben ik volgens mijn BMI wel iets te zwaar), maar vanuit gezondheidsredenen.

  3. Toen ik jonger was, was ik wel wat meer met dieeten bezig. Tegenwoordig doe ik eigenlijk niet aan speciale dieeten of afvallen in het algemeen. Ik heb trouwens nooit geweten dat karnemelk zo goed was tijdens een dieet.

  4. Goede tips ik ben gestart met keto dieet en meer water drinken. De eerste klio’ s zijn eraf.

  5. Wat een fijne en goede tips! Ik dacht trouwens dat ik goed bezig was met mijn ontbijt smoothie… Oeps!

  6. Water drinken is makkelijk snel te vergeten, heel apart. haha wie had gedacht dat die appel en eitje zo goed voor je waren haha

  7. Goede tips. Ik ben zelf niet aan het afvallen, maar wel bewuster aan het kijken wat ik eet (en drink). Momenteel probeer ik even wat minder brood te eten. Dat vervang ik dan door een gekookt eitje en een appel (moet ineens lachen: voor een appel en een ei, hahaha). Natuurlijk krijg ik dan in de middag weer trek maar dan grijp ik naar een handje tomaatjes of noten. Verder drink ik meer water, dat heb ik een beetje laten versloffen. Meer thee, minder alcohol (en als ik dat drink dan ga ik voor kwaliteit in plaats van kwantiteit). Oh ja en ik probeer iedere dag mijn online sport te doen (yoga, Pilates, dansen en ook meditatie). Maar zoals vandaag was het lekker buiten wandelen en door de spierpijn (niet goed, want dan ben ik over grenzen gegaan) even geen online sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang