Ben je gek op espresso’s? Grote kans dat je er eentje drinkt als je de kans krijgt. Buiten de deur is de kwaliteit van deze drank vaak goed, maar thuis is dit misschien niet het geval. Dit kan aan jezelf liggen, maar ook aan de koffiebonen of techniek die je gebruikt. Als liefhebber van espresso’s baal je hier vast en zeker van. Gelukkig kun je hier zelf verandering in brengen. In deze tekst zetten we dan ook 4 tips op een rijtje om zelf een lekkere espresso te zetten.
1. Gebruik de juiste koffiebonen
Wie zelf espresso’s wil maken, kan hier het beste koffiebonen voor gebruiken. Doordat deze nog niet gemalen zijn, zijn ze sterker van smaak en bevatten ze meer aroma’s. Koffiebonen zijn er alleen in allerlei varianten. Kies niet lukraak een boon uit, maar verdiep je hier goed in. Niet alle bonen zijn namelijk geschikt voor espresso’s.
Koop je koffiebonen in de supermarkt? Dan kan het lang duren om geschikte bonen voor een espresso te vinden. Dit is niet het geval als je online koffiebonen bestelt. Op de meeste sites kun je filteren op ‘espresso’. Hierdoor krijg je enkel bonen te zien die geschikt zijn voor deze koffie, zoals Illy koffiebonen Classico.
2. Koop een goede koffiemolen
De meeste mensen gebruiken een koffiemachine om espresso’s te maken. Begrijpelijk, want dit kost je weinig tijd en moeite. Je vult het reservoir met bonen, stelt het apparaat in en de rest wordt voor je gedaan. Toch is de kwaliteit van een espresso lang niet altijd even goed. Dit komt doordat de bonen niet altijd consistent gemaald worden. Koop je een goede koffiemolen? Dan is dit wel het geval. Je maalt de bonen dan consistent en dat komt de smaak van je espresso uiteindelijk ten goede.
3. Weeg de koffiebonen af
Heb je Segafredo Crema bonen in huis en wil je deze zelf malen om er een espresso mee te zetten? Dan moet je de juiste hoeveelheid gebruiken. Te veel of te weinig koffiebonen kunnen de smaak van je espresso namelijk negatief beïnvloeden. Voor een lekkere espresso heb je doorgaans 7 tot 9 gram koffiebonen nodig. Weeg de bonen af voordat je ze maalt en doe dit voor elke espresso weer. Als je dezelfde hoeveelheid koffiebonen gebruikt, is de smaak telkens nagenoeg hetzelfde.
4. Vermijd te hoge temperaturen
Wie zelf een espresso wil maken, moet ook rekening houden met de temperatuur. Deze koffie smaakt vaak het beste bij 67 graden. Dit is een stuk minder warm dan bijvoorbeeld filterkoffie. Hier is een reden voor, want een espresso moet je in principe in één slok op kunnen drinken. Als de koffie te warm is, kan dit niet.
Maak je helemaal zelf een espresso? Zorg er dan voor dat het water de juiste temperatuur heeft voordat je de koffie gaat zetten. Wie een bonenmachine gebruikt, hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Bonenmachines zorgen er altijd voor dat het water de juiste temperatuur heeft. Bij sommige apparaten kun je dit zelf instellen.
lees ook Tijd voor een lekker kopje thee | Met gratis de Ultieme theegids!