Close

5 goede gewoontes om aan te leren

Goede gewoontes zijn er niet voor niets. Ze kunnen je leven verbeteren, als je er maar met voldoende enthousiasme aan begint. En het natuurlijk ook probeert vol te houden. Wat zijn bekende goede gewoontes, die je je aan kunt leren? We zetten ze voor je op een rijtje!

Gevarieerd eten

Wil je betere eetgewoontes ontwikkelen? Dan is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten. Je hebt namelijk iedere dag weer verschillende voedingsstoffen nodig! Vitamines, mineralen, vezels, eiwitten: je haalt benodigde voedingsstoffen uit meerdere ingrediënten. Niet iedereen krijgt van alles genoeg binnen. Dit kan bijvoorbeeld met je dieet te maken hebben. Eet je vega(n)? Dan is het onder andere lastiger om aan voldoende omega 3 te komen, wat veel in vis voorkomt. Met vegan visolie kun je je inname ondersteunen. Verder krijg je de verschillende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Eet dus niet iedere dag precies hetzelfde, maar wissel zoveel mogelijk af. Daarnaast is het altijd een goed idee om meer groenten toe te voegen aan je maaltijden, ook bij je lunch bijvoorbeeld.

Anderen inspireren

Anderen inspireren kun je ook als een goede gewoonte zien. Zo heb jij er niet alleen iets aan, maar ook de mensen om je heen. Dring anderen natuurlijk niets op, maar laat wel zien hoe je het zelf doet. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Als jij gezond en gevarieerd eet, is dat voor je kinderen ook makkelijker om te doen. Let er bij je kids ook goed op dat ze de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Gevarieerd eten vormt hierin de basis. Ter ondersteuning van de ontwikkeling en het energieniveau kan je een  kinder multivitamine geven. Deze draagt ook bij aan fitheid. Het goede voorbeeld geven zit ‘m bijvoorbeeld ook in actief zijn. Hang niet de hele dag op de bank, maar ga liever de deur uit. Gezellig met het hele gezin! Dat is een mooie boodschap om mee te geven aan je kinderen.

goede gewoontes

Genoeg bewegen

Bewegen is eigenlijk altijd een goed idee. Toch zitten we in het moderne leven meer dan ooit. Of hangen we op de bank. Kom liever vaker in beweging, zeker als je hier nu eigenlijk te weinig aan toekomt. Vaak denken we bij bewegen meteen aan een intensieve workout, in de sportschool bijvoorbeeld. En dat kan zeker! Maar probeer ook vooral verschillende sporten uit, om te achterhalen wat jij leuk vindt om te doen. Dat is voor iedereen immers weer anders. Misschien past een teamsport bij jou, of juist een behendigheidssport. Je kunt tegenwoordig ook een abonnement afsluiten waarmee je bij meerdere sportclubs terechtkunt. Dat is ideaal als je regelmatig iets nieuws wilt doen. Rustigere vormen van beweging tellen trouwens ook gewoon mee. Een rondje wandelen, een stukje fietsen, vaker de trap pakken: het is alleen maar mooi meegenomen om dat in je systeem te krijgen.

Goed slapen

Goed slapen is essentieel om optimaal te functioneren. Toch slaapt lang niet iedereen goed of lang genoeg. Veel mensen hebben slaapproblemen, bijvoorbeeld door stress of een onregelmatig ritme. Probeer hieraan te werken als dit bij jou ook het geval is. Ga bijvoorbeeld eerder naar bed toe, zeker als je wekker vroeg gaat. Een vast ritme aanhouden verbetert ook de slaap. Kruip er dus iedere dag rond hetzelfde tijdstip in, het liefst ook op je vrije dagen. Het kan best even wennen zijn om dit in je systeem te krijgen. Maar gun het gewoon wat tijd. Nog een tip? Richt een kalme, comfortabele slaapkamer in. Zorg onder andere voor verduisterende gordijnen. En houd de temperatuur rond de 17 graden Celsius. Geluid kan je ook uit je slaap halen: stilte om je heen is dus belangrijk. Optioneel kun je met oordoppen in slapen, als je toch last hebt van geluid in de kamer.

Minder schermtijd

Een laatste goede gewoonte om je aan te leren: beperk je schermtijd. We zitten iedere dag weer veel achter een scherm. Je telefoon, tablet of computer: het hoort er nu eenmaal bij in de moderne maatschappij. Toch is het niet goed om uren achter elkaar naar een scherm te kijken. Neem daarom regelmatig pauze. En ga dan het liefst even naar buiten toe. In de avonduren kun je ook met jezelf afspreken dat je niet naar een scherm kijkt, in ieder geval niet vlak voor bedtijd. Lees liever een boek! Daar word je ook nog eens slaperiger van.

Goede gewoontes: je kunt ze vormgeven op jouw manier. Kijk daarbij ook goed wat er in jouw leven past. Wat voor de een namelijk uitstekend werkt, past bij de ander misschien weer helemaal niet. Dat is aan jou om uit te zoeken!

lees ook Hoe serveer je een mooie en lekkere borrelplank?

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner