Close

5 manieren om je personeel gemotiveerd te houden


Ben je zelfstandig ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij gemotiveerd blijven. Als je werknemers geen motivatie hebben, gaan ze mogelijk sneller op zoek naar een andere uitdaging. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom hebben we in deze tekst 5 manieren om je personeel gemotiveerd te houden op een rijtje gezet.1. Geef ze (meer) verantwoordelijkheid en vrijheid

Het personeel van veel bedrijven werkt dag in dag uit een lijstje met taken af. Als dit binnen jouw bedrijf ook het geval is, kan het werk al snel saai en eentonig worden. Dit kan ten koste gaan van de motivatie van je personeel. Overweeg je personeel daarom eens (meer) verantwoordelijkheden en vrijheid te geven. Je daagt ze op deze manier uit en dat zorgt ervoor dat werknemers gemotiveerd blijven.


2. Spreek je waardering uit

Heeft een werknemer je uit de brand geholpen door over te werken? Of is er door snel handelen een (groot) probleem voorkomen? Spreek dan je waardering uit richting de persoon of personen die hier een bijdrage aan hebben geleverd. Een simpel ‘dankjewel’ is vaak al voldoende. Je werknemers zien zo dat hun inzet je niet ontgaat en dat zorgt voor een grotere motivatie.


3. Biedt opleidingen en training aan

Het aanbieden van een opleiding, training of cursus aan je personeel kost vaak flink wat geld. Laat je hier alleen niet door weerhouden om bijvoorbeeld een cursus elektrotechniek aan te bieden, want je personeel blijft gemotiveerd door ze te scholen. Bovendien draagt dit bij aan de ontwikkeling van werknemers en dat kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je bedrijf groeit.

Heb je nog niet eerder een opleiding, training of cursus aangeboden aan je personeel? Dan weet je misschien niet precies hoe je dit aanpakt. Besteed dit daarom uit aan een professionele organisatie, zoals CBT resultaat uit opleiden. Zij kunnen verschillende leiderschap- & communicatieopleidingen, techniekopleidingen en veiligheidsopleidingen voor je werknemers verzorgen.  

5 manieren om je personeel gemotiveerd te houden


4. Vier successen samen

Veel ondernemers streven naar groei. Helaas wordt nogal eens vergeten dat je dit niet bereikt zonder de inzet van je personeel en dat komt de motivatie van je werknemers meestal niet ten goede. Vier successen daarom altijd samen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige borrel of ga samen uit eten als er bepaalde doelen behaald zijn. Veel bedrijven laten hun personeel tegenwoordig ook meedelen in de winst als er successen behaald worden. Dit zorgt er vaak voor dat je personeel veel gemotiveerder is.


5. Zorg voor een prettige en veilige werkplek

Je verwacht het misschien niet, maar de werkplek kan ook invloed hebben op de motivatie van je personeel. Als zij op een plek werken waar ze zich niet prettig of onveilig voelen, zijn ze vaak een stuk minder gemotiveerd. Ze moeten zichzelf dan misschien elke dag naar het werk slepen en dat gaat vaak ten koste van de productiviteit en efficiëntie. Reden genoeg om voor een prettige en veilige werkplek te zorgen. 

lees ook Relatiegeschenken voor klanten en freelancers

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang