Close

5 tips om duurzaam te shoppen en te geven

Duurzaam leven, doe jij het? Ben jij je bewust van alles wat je consumeert en eventueel weggooit? Stiekem kunnen we allemaal iets beter ons best doen als het gaat om duurzaamheid. Vooral nu tijdens de decembermaand, want in deze maand wordt dat al snel vergeten met het shoppen voor al die feestdagen. Wil jij jouw steentje bijdragen aan een betere wereld? Met deze 5 tips shop en geef jij lekker duurzaam voor Kerst!

1. Ga voor refurbished

Wanneer het tijd is dat jouw abonnement afloopt van jouw huidige telefoon zijn we met z’n allen al snel geneigd om een nieuwe telefoon te nemen. De allernieuwste met een nieuw en duur abonnement. Maar…weet je dat dit ook veel beter kan? De kans is groot dat jouw huidige telefoon nog heel goed een aantal jaartjes mee kan en daardoor niet perse vervangen hoeft te worden. In dat geval kun je het beste sim only nemen. Niet alleen is dat duurzaam, maar het is ook goed voor je portemonnee! Een Sim Only abonnement is een abonnement waarbij je geen nieuwe telefoon krijgt. Wel ontvang je een nieuwe simkaart, die je in je huidige toestel kunt doen en zo voordelig online kunt, maar ook bellen bijvoorbeeld.

 

Is jouw telefoon wel echt aan vervanging toe? Dan kun je het beste gaan voor een refurbished model om zo verspilling te voorkomen. Een refurbished model kun je ook heel goed cadeau doen voor onder de boom! Zo heeft de ontvanger een mooie ‘nieuwe’ telefoon die tegelijkertijd lekker duurzaam is.

Duurzaam

2. Kringloopgelukjes

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor iemand? Overweeg dan eens een bezoekje aan de kringloop. Het klinkt misschien wat gek om een tweedehands cadeau te geven voor de feestdagen, maar eigenlijk ben je hier heel erg duurzaam mee bezig. In de kringloop kun je namelijk zogeheten kringloopgelukjes vinden. Soms moet je er wel een paar keer voor teruggaan, maar zo af en toe zijn er echte pareltjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas, een prachtig servies of andere mooie decoratie voor in huis.

3. Zuinig zijn

Heel belangrijk tegenwoordig is om zuinig te zijn op je spullen. Wanneer je zuinig bent kun je namelijk echt heel erg lang met bepaalde dingen doen. Toch wil je soms wel eens wat nieuws en natuurlijk is dat helemaal begrijpelijk. Bewaar dan jouw spullen en als je weet dat iemand er helemaal weg van is pak je dit in voor de feestdagen. Zo heb jij lekker opgeruimd en is de ontvanger blij met zijn cadeau. Dit werkt natuurlijk enkel wanneer je zuinig bent op je spullen, want alleen dan blijven ze als nieuw.

4. Tweede ronde

Wist je dat er heel veel spullen nog goed een tweede ronde mee kunnen? Vaak zijn het de simpelste dingen, maar heel veel leent zich voor een tweede leven. Je kunt dergelijke spulletjes, zoals speelgoed, te koop zetten voor een klein bedrag. Andere mensen nemen dit over en doen dit vaak cadeau aan hun kindjes met de feestdagen. Zo is iedereen blij, want zij hebben relatief goedkoop speelgoed en jij kunt het spaarpotje van jouw kindjes weer wat bijvullen met de opbrengsten.

Duurzaam shoppen

5. Weggeven

De decembergedachte is geven en hoe mooi is het dan om jouw ‘oude’ spullen, die wel nog in hele goede conditie zijn, weg te geven aan mensen die het hard nodig hebben. Helaas leven we in een wereld waar ook in Nederland nog veel armoede is. Gezinnen die hun kindjes niks kunnen geven voor Sinterklaas bijvoorbeeld en waar Kerst helemaal geen cadeautjes onder de boom betekent. Geef dan ook een deel van jouw spullen (die je niet meer gebruikt) weg aan een goed doel, breng ze naar de kringloop of help er iemand direct mee waarvan je weet dat hij of zij het kan gebruiken. Op die manier geef jij deze mensen ook een mooi cadeau.

About Jolanda

1 thought on “5 tips om duurzaam te shoppen en te geven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang