5 voordelen van biologische wijn

5 voordelen van biologische wijn



In de supermarkt, slijterij en online vind je talloze wijnen. Dit maakt het lastig om een goede wijn te vinden. Wijnen verschillen onder meer in druivenras en herkomst van elkaar, maar ook in de manier waarop ze geproduceerd worden. Zo hebben sommige wijnen bijvoorbeeld het label ‘biologisch’. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een biologische wijn? In deze tekst staan de grootste op een rijtje.


1. Je bent verantwoord bezig


Kies je voor een biologische wijn? Dan ben je verantwoord bezig. Bij de productie van deze wijnen wordt namelijk rekening gehouden met het milieu. Het productieproces wordt zo ingericht dat de impact op het milieu minimaal is. Zo worden er bijvoorbeeld geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Je denkt misschien dat dit vanzelfsprekend is, maar er zijn genoeg niet-biologische wijnen waarbij in het productieproces geen rekening wordt gehouden met het milieu.



2. Ze worden met zorg geproduceerd


Een tweede voordeel van biologische wijnen is dat ze met zorg geproduceerd worden. Zo worden er op de wijngaarden waar deze wijnen geproduceerd worden bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen ingezet die schade aan de natuur aan kunnen richten. In plaats daarvan worden er bloemen en kruiden geplant die bepaalde insecten aantrekken. Deze insecten bestrijden insecten die schadelijk zijn voor de druiven, waardoor de druiven niet of nauwelijks aangetast worden.



3. De druiven zijn van hogere kwaliteit


Wat misschien wel het grootste voordeel is van biologische wijnen, is dat de druiven waarvan ze gemaakt worden van (veel) hogere kwaliteit zijn. Dit komt doordat ze op zichzelf aangewezen zijn tijdens het groeiproces. Druiven die gebruikt worden voor niet-biologische wijnen, worden vaak een handje geholpen door middel van verschillende beschermingsmiddelen. Dit proef je uiteindelijk terug in de smaak van de wijn. Doordat biologisch geteelde druiven harder moeten werken, zijn ze over het algemeen van betere kwaliteit.



4. Bevat minder sulfieten


Biologische wijnen bevatten doorgaans aanzienlijk minder sulfieten. Wijnen die op een niet-biologische manier geproduceerd worden, bevatten vaak veel van deze conserveringsmiddelen. Hoe meer sulfieten een wijn bevat, des te minder zuiver hij is. Dit beïnvloedt de smaak van de wijn. Ben je een wijnliefhebber? Dan kun je een biologische wijn vast en zeker waarderen. Je proeft de zuiverheid ongetwijfeld terug, waardoor je maximaal geniet van iedere slok die je neemt.



5. Eerlijke prijs


Voor een biologisch geproduceerde Chablis betaal je doorgaans een hogere prijs dan voor eenzelfde wijnsoort die op een niet-biologische manier gemaakt is. Omdat de gemiddelde Nederlander er niet van houdt om te veel te betalen, schrikt dit jou misschien af. Daarom kies je uiteindelijk mogelijk toch voor een goedkopere, niet-biologische wijn.

Biologische wijn is misschien duurder, maar laat je vooral niet afschrikken door de prijs. Doordat ze met aandacht voor het milieu geproduceerd zijn, hangt hier een prijskaartje aan. Daarbij komt dat de producent van biologische wijnen vaak een eerlijke prijs voor zijn wijn krijgt. Dit is bij niet-biologisch geproduceerde wijnen lang niet altijd het geval. Koop je een biologische wijn? Dan denk je niet alleen aan het milieu, maar ook aan de producent.

lees ook Wat is toch die love affaire van vrouwen met wijn?

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *