Je bent net begonnen met fotografie.

Er is werkelijk een heleboel wat je moet leren als je net begint met fotografie: oude wijsheden over compositie, belichting, je digitale workflow en natuurlijk Photoshoptrucjes.

Maar er zijn ook een aantal minder voor de hand liggende fotografische waarheden die niet worden behandeld door je fotografiecursus of boek. Veel van deze weet je pas na een behoorlijke dosis ervaring, dus hier vast vijf tips over fotografie die je binnenkort zal herkennen. Het staat je uiteraard vrij om ze te betwisten in de comments hieronder☺ .

  1. Je kunt nooit meer een simpel kiekje schieten.

In plaats van je te focussen op het onderwerp van je foto verleg je je focus naar de eventueel afleidende achtergrond. De manier waarop je je beeld hebt gekaderd. Het te harde licht. Bereid je voor dat je niet meer naar de foto’s van de kerst kijkt met het idee van: Zo dat was gezellig. Dat zit er niet meer in, je bekijkt de foto met een fotografenoog.

  1. Je spendeert meer tijd hangend over je beeldscherm dan je had verwacht

Het editen van je foto’s, het kiezen van de beste foto’s van je laatste shoot en het processen van deze beelden kost tijd. Echt veel meer tijd dan de meeste niet-fotografen zullen waarderen. Laat je er echter niet van weerhouden, het is gewoon echt heel leuk☺

  1. Je ontevredenheid groeit wanneer je je foto’s bekijkt.

Binnenkort zal je elke zin beginnen met: Als ik… Als ik maar betere lichtomstandigheden had… Als ik nu een langere lens had… Als ik nu een lens had gehad met grotere hoek… Als ik nu eens een snellere sluitertijd had gebruikt…

  1. Je bent niet meer alleen.

Het maakt niet uit waar je bent, als je je Digitale Spiegelreflex en een behoorlijk formaat lens tevoorschijn haalt in het openbaar, trek je andere fotografen aan.
Goed voorbeeld doet goed volgen.

  1. Een dure camera maakt je geen goede fotograaf.

Een algemene misvatting die ik vaak hoor is dat hoe beter de camera, hoe beter de foto’s. Dat is absoluut niet waar en staar je niet blind op de specs van je camera.
Vergelijk het maar met een dure mixer voor in de keuken, deze maken je nog geen Micheling-chef.

Zo is het met fotografie ook. Een camera van enkele duizenden euro’s maken je nog geen prijswinnende fotograaf. De camera maakt je slechts eigenaar van een professionele camera van enkele duizenden euro’s. Upgrade je camera pas als je echt tegen de limieten van zijn kunnen aanloopt en je daardoor niet de foto’s kunt maken die je wilt.

 

De volgende keer wat technische tips en trucs om snel betere foto’s te maken.

 

Jeroen van Plan78 Photography Concept

www.plan78.com

twitter.com/plan_78

 


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love