Close
Oh nee, mijn kind is verkouden!

8 Tips voor je zieke kleintje

De kleine is ziek!

Het is weer de tijd van het jaar dat iedereen ziek is. Griep vliegt je om de oren! Of ja, is het griep of is het corona?


In een tijd dat de wereld op zijn kop staat, raak je al lichtelijk in paniek als een kind zijn neus ophaalt. Onzin natuurlijk want ze noemen die kleintjes niet voor niks snotneuzen.

Hier mijn tips bij een ziek kind in huis

 • Als eerste is het erg belangrijk dat je de temperatuur opneemt. Bij de Braun thermometer met Age Precision, staat precies aangegeven wanneer het koorts is, en bij welke leeftijd. Je kunt dan de leeftijd instellen van je kind. Als je de temperatuur opneemt, zie je aan de hand van de kleuren groen, geel en rood, of je kind alleen warm is of hoge koorts heeft. Per leeftijd ligt die grens anders, en is dit wel een heel fijn hulpmiddel. Simpel ook, want als je kind ziek is heb je niet altijd tijd en zin om te googlen wat er nou precies aan de hand is.
 • Bij koorts altijd even de huisarts bellen.
  Ze zullen je bij kinderen als eerste vragen of er in huis corona klachten zijn. Daarna of ze hun kin op hun borst kunnen doen, huilen als je de beentjes optilt, of ze suf zijn en of er vlekjes zijn. Als je dit controleert voor dat je belt, kun je meteen antwoord geven. Indien er verder geen testen of controle nodig is, kun je zelf verpleegster spelen.
 • Wanneer ze echt beroerd zijn, geef een lekker kopje thee, en dwing niet om te eten. Vooral de eerste dag is dat helemaal niet zo nodig. Veel drinken en soepjes of bouillon is prima. Voor baby’s is borstvoeding of flesvoeding genoeg. Geef dan wel 1 of 2 flesjes extra.Vocht is deze dagen gewoon het allerbelangrijkst. Kippensoep schijnt een helende werking te hebben, dus ik heb zelf een flinke pan opgezet met heel veel groente en kip erin. Voor een baby vanaf 6 maanden kun je er dan een hele dunne puree van maken. Met zieke kinderen thuis loopt alles al anders, dus is het fijn als je niet ook nog 3x apart moet koken. Fruit is dan een extra lekker toetje of tussendoortje. Kom je meteen aan de vitamines. Wist je dat er in de appelmoes van Servero niks is toegevoegd? Je hebt dus 100% appel. Heel handig en gezond tussendoortje.
 • Bij de bieb kun je gratis boeken en strips lenen voor de kinderen. Ik heb dus een lekkere stapel gehaald, zodat mijn meisje kan bladeren. Een filmpje kijken kan natuurlijk ook, maar als ze hoofdpijn hebben is dat niet aan te raden. Ik heb mijn dochters nog niet zover dat ze echt een boek gaan lezen, maar de strips en de Meiden bijv. willen ze nog wel aan.Is het corona of is het de griep?
 • Let goed op veranderingen, beter te vaak een dokter bellen, dan te weinig.

 • Een lekker warm bad of douche is super bij hoofdpijn, en als het lichaam gewoon zeer doet van de griep. Ik heb bij mijn meisje een grote douchemuts op gezet, heel veel bubbels en Zwitsal ademvrij in het water, en een warm washandje op haar hoofd. Zij ligt er als een diva bij, en een beetje extra pampering zorgt er vaak voor dat ze al veel sneller opknappen.
 • Mijn dochter houd nog niet echt van massages, maar ze slaapt binnen 5 minuten als ik haar handjes zacht masseer. Je kunt even googlen voor de drukpunten. Doe het wel 10x zachter als dat je het bij een volwassene zou doen. Zachtjes over de rug wrijven zorgt ook voor ontspanning. Zorg wel dat je zelf rustig bent, en je eigen handen eerst even onder de warme kraan hebt gehouden, of ze goed warm hebt gewreven. Niemand word relaxed van ijskoude handen op hun lichaam.Tip! Lees hier hoe je een oorontsteking kunt voorkomen 
 • Het is nu vooral belangrijk dat je alle corona klachten extra goed in de gaten houd, en eventueel laat testen. Bij twijfel sowieso je kind thuis houden.
 • Als ze heel erg verkouden zijn gaan ze vaak snurken. Je kunt dan het beste het matrasje of de kussen wat hoger leggen. Dat maakt het ademhalen wat makkelijker.

Maar het belangrijkste is natuurlijk heel veel extra aandacht, zo veel mogelijk slapen en drinken.

Bij twijfel ALTIJD je arts bellen!! Ik heb nu bijna een week een ziek kind in huis, en ben gewoon dagelijks in contact met de arts. Nou ben ik lichtelijk paranoia wat mijn meisjes betreft, maar je weet nooit toch?

Beterschap!!

Kindje ziek thuis?
AdvertisementDit artikel is voor het eerst geplaatst in 2015. Laatste update 2020.

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang