Close
1809 2019 0840621319690605003775 ADHD en andere onzichtbare "stoornissen"

ADHD en andere onzichtbare “stoornissen”

Heb je haar weer met haar ADHD! Dat is toch onzin, je moet gewoon beter eten. Een kind is gewoon druk. Hetzelfde is voor de aanstellers met fibromyalgie, of de dikkerds met een eetverslaving die zich “gewoon” in moeten houden.

ADHD is nog steeds een nepziekte

ADHD is een verzinsel, iets wat op drukke kinderen word geplakt omdat je niet kunt opvoeden. Drukke mensen zeggen heel grappig dat ze een ADHD momentje hebben, en iedereen die een beetje gek doet, heeft ADHD. Tuurlijk.

Ik vind al deze uitspraken MEGA irritant. Want je zou dus maar echt ADHD hebben. Uitleggen kun je het al niet eens, want “dat hebben we allemaal” of “nou dan mag ik ook wel eens testen” ook een leuke vind ik over mijn dochter “ze is Spaanse, daar zijn ze allemaal zo druk, is niet perse ADHD”. Mijn favoriet is nog wel “Oh nou dat zie je niet aan je”. Nee dat zie je ook niet, ADHD zit nl in mijn hersenen, en niet op mijn voorhoofd. Ook spring ik niet de hele dag rondjes, en schreeuw ik niet.

ADHD is al zwaar genoeg…

ADHD kan zo zwaar zijn om mee te leven, en dan wordt je ook nog voor leugenaar word uitgemaakt. Of dat je maar beter moet eten, vaker buiten moet spelen, of toch misschien zie ik het als een excuus om een dagje vrij te nemen?

Ik werk vanuit huis, dus ik kan toch genoeg rusten en even lekker naar buiten en leuke dingen doen. Thuiswerken is nl nog zo een cliche, ik doe de hele dag niks, en mijn geld komt via dat boompje in de tuin. De hele dag op de computer is een hobby.

Voor mij is thuiswerken juist een uitkomst. Ik maak mijn eigen uren, en als ik mijn focus kwijt ben, kan ik even wat anders gaan doen, zonder dat een baas me meteen ontslaat. Het is ook een fijne bijkomstigheid dat ik voor mijn kleintjes zelf kan zorgen, en ze niet de hele week naar de opvang moeten.

Vreselijk vermoeiend

Het is vermoeiend om continue jezelf te moeten verdedigen, En extra vermoeiend om ook je kind te moeten verdedigen. Het is waar dat kinderen tegenwoordig te snel gelabeled worden, mijn dochter had na 3 gesprekken een reactieve hechtingstoornis, bovenop haar disharmonisch IQ en ADHD. Een andere arts stond na een gesprek van een half uur al met medicijnen klaar. Ik vind dat ze toch wel iets meer mogen onderzoeken.

Dat er meer kinderen dan ooit ADHD hebben of een ander label, is niet omdat we kinderen te snel te druk vinden, maar omdat er meer feiten bekend zijn. We weten nu waar je naar moet zoeken of op moet letten, en vooral dat je kindje geholpen kan worden. Als je als moeder al ADHD hebt, en je hele leven tegen verwijten en moeilijkheden bent opgelopen, dan gun je dat je kind gewoon niet. Dan wil je dat het voor haar beter gaat.

Dan neem je de opmerkingen en de vele programma’s maar voor lief. Alleen je kind? Wat moet die wel niet denken als hij overal voor leugenaar word uitgemaakt? En schaamteloos vaak ook nog. Gisteren zei die mevrouw op TV dat je het beter voor je kan houden, snapt ze niet dat het op school wel verteld moet worden? Om te voorkomen dat je kind de hele dag op de gang staat omdat hij niet oplet of te druk is?

Maar ADHD bestaat dus niet, en als je het wel hebt, hou dan maar beter je mond, en doe net of het niet zo is. Doe dat maar meteen met alle stoornissen die je niet ziet. Negeren.

Een stoornis die niet grijpbaar of zichtbaar is, die bestaat gewoon niet.

Bij een gebroken been mag je pijn hebben. Man net bij je weg? Dan is het prima om je rot te voelen. Zelfs een drugsverslaafde kan op meer begrip rekenen dan een eetverslaving.

Maar ik stel mij niet aan! 

Heb je een depressie dan moet je nu je schouders er gewoon even onder zetten. Adhd “ach we zijn allemaal wel druk toch?” Bij een eetstoornis gaan mensen zelfs nog verder, die hamburger maakt nu toch niks meer uit HAHAHA. En als je ook maar iets durft te zeggen over je gezondheid, tja meid, dan had je maar gewoon normaal moeten eten.  Mensen met fibromyalgie worden bij lange na nog niet serieus genomen met al hun klachten.  

Ik vind daar wat van

Bijvoorbeeld als je te zwaar bent: op feestjes hou jij vast van lekker eten, en bewaren ze graag de restjes voor je. De blikken die dikkere mensen krijgen als ze een ijsje eten. Zo van zie je wel? Het zijn gewoon vreetzakken. Mensen mogen ook altijd een mening hebben en uiten. Zullen ze een ex junk niet zo snel een naald of drankje aanbieden, jij mag dat taartje niet afwijzen. Doe niet zo ongezellig hoor je dan. 

Na een week op dieet 2 kg aangekomen

Hoe dan? Doe je zo je best om alles te weigeren, gezond te eten. Maar dan denk je terug aan die keer dat je zo verdrietig was, en toch die halve pot Nutella leeg at. Meestal heel onbewust eet je zoveel meer dan wat “normaal” zou zijn.

En dat is het probleem met stress en emotie eten. Het is een verslaving. Je eet om je beter te voelen. En het wordt alleen maar erger. Maar je kunt niet stoppen, want dat gevoel gaat niet weg. 

Een eetstoornis is levenslang

Vroeger had ik boulimia. Dat is dat je heel veel eet, en dan alles uitkotst of laxeermiddelen gebruikt. Mijn keel was op een gegeven moment zo rauw dat ik aan de laxeer middelen ging. Ik weet bijna zeker dat ik daardoor nu zoveel darm problemen heb. 

Voor nu kwam de arts voorzichtig met het binge eating disorder (B.E.D). Dit komt ook nog eens regelmatig voor bij mensen met ADHD. Je hebt geen rem, en dus vaak ook niet op eten (of bij drugs, drank, sex, noem maar op). Verslavingen komen gewoon eerder voor bij ADHD. 

Het Binge Eating Disorder betekent dat je meerdere keren per week voor een langere periode meer eet dan wat “normaal” is. Nee, het gaat hier niet om die keer dat je 2 hamburgers bestelde bij de Mac.

Het gaat om het stiekeme eten. Om rustig een heel brood (niet een broodje of boterham)te eten, en daarna nog een pizza weg kan werken. Dat je stooflapjes wilt maken en een kilo vlees haalt, en dan nieuwe moet halen omdat het zomaar op is gegaan tijdens het koken.

Je wilt het niet eten, maar het is alsof je geen controle meer hebt. Je kunt het niet gewoon niet doen. Maar nu er een soort van diagnose is, kan er ook betere hulp komen waarmee ik nu ben begonnen. 

Stel je niet zo aan.

En dit is natuurlijk bij alles wat je niet kunt zien. Je bent al snel een aansteller. Zit je dan met je burnout, of je benen die vandaag gewoon echt niet mee willen werken. Huilend in je bed omdat je zo graag wilt maar je de dag niet op kunt brengen.

Hoe denk jij over onzichtbare stoornissen?

  1. Vroeger was er geen ADHD
  2. Ik heb ADHD | ik ben hetzelfde als jij maar dan anders
  3. Dit zijn de allerleukste voordelen bij ADHD!
  4. De body positivity tag | Hoe lekker zit jij in je vel?
  5. Chronische ziektes en de lepel theorie

Heb je haar weer met haar ADHD! Dat is toch onzin, je moet gewoon beter eten. Een kind is gewoon druk. Hetzelfde is voor de aanstellers met fibromyalgie, of de dikkerds met een eetverslaving die zich "gewoon" in moeten houden. 

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “ADHD en andere onzichtbare “stoornissen”

  1. Heb je adhd of add? Ik vind dat dus ook zo erg. Ik twijfel al zo erg aan mezelf en als het niet bestaat ben ik dus gewoon lui? En die kindjes dan?

Comments are closed.

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang