Close

Afvallen en aankomen met kinderen | tips en tricks

In Nederland en eigenlijk de hele westerse wereld zijn steeds meer kinderen te dik. Kinderen bewegen weinig en eten steeds ongezonder. Veel scholen hebben daarom het beleid voor gezonde tussendoortjes, maar wat kan je je kind dan meegeven naar school?

Pesten?

Het idee is er dat kinderen die te dik zijn ook sneller gepest worden. Nou denk ik dat ieder kind wel gepest kan worden, maar als je afwijkt van de norm, in dit geval te dik, dan maak je hier toch wel iets meer kans op. Niet eens zozeer om je gewicht, maar wel omdat kinderen met overgewicht moeilijker bewegen. Ze zullen dus vaak minder goed kunnen klimmen, rennen of gymmen. Dat schept snel een afstand en dat is niet leuk voor kinderen. Ze komen minder goed mee met hun klasgenoten en dat kan pestgedrag bevorderen.

Thuis

Thuis kan je je kind helpen met afvallen door gezonde maaltijden te koken met veel groente, weinig vet en mager vlees. Beperk de tussendoortjes en geef dan vooral fruit. Zorg ook dat kinderen niet te weinig eten, ze zijn nog jong en moeten groeien. Drie gezonde maaltijden per dag en 2/3 tussendoortjes is prima. Nog veel belangrijker is voldoende beweging. Laat kinderen lekker buiten spelen dan bewegen ze al ontzettend veel. Ook is samen een sport zoeken die je kind leuk vindt en volhoudt belangrijk. Als je kind het niet leuk vindt heeft het geen enkele zin en er is zo veel mogelijk dat er echt wel iets te vinden is wat bij je kind past.

Op school

Op school eten kinderen natuurlijk rond een uur of 10 een tussendoortje en tegenwoordig blijven kinderen vaak ook over. Voor de overblijf zijn bruine boterhammen met gezond beleg prima, maar het is goed om er wat rauwkost bij te geven. Als je kind het moeilijk eet is de lunchbox leuk maken door iets van een figuurtjes uit te steken erg leuk. Natuurlijk hoeft het niet meteen een hele bentobox te worden, maar een beetje aankleding helpt vaak wel.

Om 10 uur is fruit meegeven natuurlijk prima. Ook verschillend Als je kind iets nodig heeft wat meer vult zijn er genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een havermoutbanaanpannenkoek, noten, (zelfgemaakte) mueslirepen, gedroogd fruit of een rijstwafel.

Natuurlijk helpt het ontzettend als je je kind lekker helpt bij zijn zelfvertrouwen, als je zelf veel klaagt over je gewicht nemen ze dit toch wel over. Uiteraard is het ook gewoon lullig en geen goed voorbeeld als jij wel chocola en zakken chips wegwerkt, en zij niet mogen. Zorg gewoon dat het niet in huis is, als ze dan op een feestje of als je een dagje uit bent wel snoepen, dan kan dan ook gewoon.

Tip: De afslank recepten bijbel met gewoon veel en goede recepten die je zelf ook kunt gebruiken.

Mijn kind is te dun!

Ook dit kan natuurlijk. Zelf werd ik vroeger enorm gepest omdat ik veel te mager was (goed ingehaald). Dit is net zo vervelend als te dik zijn. Je kunt heel goed bovenstaande tips ook bij een mager kindje toepassen. Sommige kinderen eten gewoon niet veel, of verbranden snel. Je krijgt dan tips om eens een hamburger in ze te gooien, maar dat is niet perse de oplossing. Ook dunne mensen kunnen van binnen te dik zijn. Niet goed voor hun organen te veel en te vet en te zoet eten. Hoe mager ze ook zijn.

Ook sporten en beweging past hier goed bij. Ze bouwen wat meer spieren en worden zo ook wat steviger. Niet perse dikker, maar dat hoeft ook helemaal niet. Als ze maar gezond zijn. Zo kan een wat dikker kind best gezonder zijn dan een heel dun kind. Gewicht is niet alles.

Waar let jij vooral op?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

2 thoughts on “Afvallen en aankomen met kinderen | tips en tricks

  1. Ja zeker, maar sommige ouders verwachten ook dat het kind het alleen doet. Zij lekker chips eten en hij krijgt een wortel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang