Close

Alcohol verslaafd; 5 tips om een vriendin te helpen

Alcohol verslaafd zijn is een probleem dat veel mensen treft. Als je vriendin hiermee worstelt, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je haar het beste kunt helpen. Gelukkig is er verslavingszorg beschikbaar om mensen te ondersteunen. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit artikel geven we je tips en advies om je vriendin bij te staan in haar strijd tegen alcoholverslaving.

Wat is alcoholverslaving?

Alcoholverslaving, ook wel bekend als alcoholisme, is een chronische ziekte. Mensen die alcohol verslaafd zijn, kunnen niet stoppen met drinken, zelfs als ze dat willen. Ze hebben vaak meer nodig om hetzelfde effect te voelen en kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze stoppen met drinken. Dit kan leiden tot problemen op het werk, in relaties en met hun gezondheid.

Je herkent misschien wel de situatie waarin je vriendin steeds vaker naar de fles grijpt, excuses maakt om te drinken of zelfs stiekem drinkt. Dit zijn allemaal signalen dat ze mogelijk hulp nodig heeft.

alcohol verslaafd tips om te helpen

Hoe begin je het gesprek met een vriendin die alcohol verslaafd is?

Het is belangrijk om op het juiste moment en met de juiste toon het gesprek aan te gaan. Kies een rustig moment waarop je vriendin niet onder invloed is van alcohol. Begin het gesprek met zorg en begrip. Zeg bijvoorbeeld: “Ik maak me zorgen om je omdat ik zie dat je veel drinkt en ik wil je graag helpen.” Vermijd verwijten en oordeel niet, want dit kan ervoor zorgen dat ze zich aangevallen voelt en zich terugtrekt.

Een situatie die je misschien herkent, is dat je vriendin boos of defensief reageert. Dit is normaal, want alcoholverslaving is een moeilijk onderwerp. Blijf kalm en geduldig, en geef haar de ruimte om haar gevoelens te uiten.

alcohol verslaving hulp

Wat kan je doen om te helpen?

Er zijn verschillende manieren om je vriendin te ondersteunen. Hier zijn een paar tips:

1. Blijf betrokken en ondersteunend

Laat je vriendin weten dat je er voor haar bent. Dit betekent luisteren zonder te oordelen en haar aanmoedigen om hulp te zoeken. Vertel haar dat ze niet alleen is en dat er verslavingszorg beschikbaar is om haar te helpen.

2. Zoek samen naar professionele hulp

Verslavingszorg kan een grote hulp zijn voor mensen die alcohol verslaafd zijn. Er zijn verschillende opties, zoals therapie, zelfhulpgroepen en klinieken. Help je vriendin bij het vinden van de juiste hulp. Je kunt samen op zoek gaan naar informatie en afspraken maken bij een specialist.

3. Stel grenzen en wees duidelijk

Het is belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf. Laat je vriendin weten wat je wel en niet tolereert, bijvoorbeeld dat je niet wilt dat ze dronken bij je thuis komt. Wees duidelijk, maar ook liefdevol in je communicatie.

4. Zorg voor jezelf

Het kan emotioneel zwaar zijn om iemand te ondersteunen die alcohol verslaafd is. Zorg daarom goed voor jezelf. Praat met vrienden of familie over je gevoelens en overweeg om zelf ook ondersteuning te zoeken, bijvoorbeeld door naar een therapeut te gaan.

Wat als ze niet wil stoppen?

Dit is een veelgestelde vraag: wat doe je als je vriendin niet wil stoppen met drinken? Dit is een moeilijke situatie. Het belangrijkste is om geduldig te blijven en haar te blijven aanmoedigen om hulp te zoeken. Soms kan het helpen om samen naar een bijeenkomst van Anonieme Alcoholisten te gaan, zodat ze kan zien dat ze niet de enige is met dit probleem.

Herken je de situatie waarin je vriendin steeds weer belooft te stoppen, maar het niet doet? Blijf haar dan steunen, maar besef ook dat de uiteindelijke beslissing bij haar ligt. Je kunt haar niet dwingen om te stoppen, ze moet het zelf willen.

Conclusie

Als je vriendin alcohol verslaafd is, kan het voelen alsof je machteloos bent. Maar door geduldig en liefdevol te blijven, haar te ondersteunen en samen naar verslavingszorg te zoeken, kun je een groot verschil maken. Het belangrijkste is om haar te laten zien dat ze niet alleen is en dat er hoop is op herstel. Blijf betrokken, stel grenzen en zorg ook goed voor jezelf. Zo help je niet alleen je vriendin, maar zorg je ook voor je eigen welzijn.

lees ook Begin de reis naar herstel in Zuid-Afrika

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang