Close

De Week van de Alfabetisering

Deze vakantie moest mijn dochter huiswerk maken. Veel mensen waren het daar niet mee eens, want dat hoort niet in de vakantie. Waarom ben ik zo streng met lezen en schrijven?

Tijgermoeder

Zo noemen ze die hele strenge moeders, die het allerbeste willen voor hun kind, en die daar best ver in gaan. Ik vind mijzelf geen tijgermoeder, maar geef toe dat ik best streng kan zijn. Waar komt dat vandaan?

Mijn moeder is vroeger -door bizarre omstandigheden- maar heel weinig naar school geweest. Op latere leeftijd heeft zij Nederlandse les genomen, maar met kleine kinderen en het leven wat erbij kwam, is dit nooit erg van de grond gekomen. Wel heeft ze boek na boek versleten, en zo heeft ze heel goed leren lezen. Schrijven zonder fouten kan ze niet, en ook hoef ik niet met een laptop of smartphone aan te komen. De digitale wereld gaat totaal aan haar voorbij. Al die knopjes, die techniek, en als je 1 letter fout typt, dan doet Google vaak al niet meer mee.

Voor mij vroeger betekende dat ik mijn moeder vaak te slim af was. Ze snapte mijn roosters niet, en een leugentje om niet naar school te hoeven was dus zo gemaakt. Ze was al lang blij dat ik naar de middelbare school ging. Dat ik van havo/vwo naar de LBO-MAVO ging, want dan had je meer kans op een echt beroep, ging er bij haar in als zoete koek. Toen ik in Spanje ging studeren was ze super trots, want eindelijk iemand die ging studeren. Daar leerde ik hoe belangrijk het was om een opleiding te hebben, om te studeren. Iedereen had goldcards en platinum cards van mama en papa, en wij waren naar het casino gegaan om mijn studie bij elkaar te gokken.

Ik wilde zoals hen zijn, met ouders die hen pushten om beter en slimmer te worden. Ouders die je konden helpen met wiskunde of taal. Deze kinderen hadden allemaal veel ambitie en doelen in het leven. En leerden mij om meer van het leven te willen. Ik heb daarna heel veel energie gestopt in thuisstudies, cursussen en trainingen. Ik ging veel lezen om beter te worden in talen, en heb de hele wereld rondgereisd om mijn dromen te volgen.

Huiswerk

Terug naar huiswerk in de zomer. Het viel allemaal best mee. Ze mocht zelf een leuk boek uitzoeken en kreeg elke week de Tina en Meiden magazine. Ze hoeft van mij geen saai werk te lezen, als ze maar leest. Ik zit bovenop haar school resultaten.

  • Dit omdat mijn meisje nog 10x slimmer is dan dat ik vroeger was, en ze zichzelf veel beter uit situaties waar zij geen zin in heeft kan kletsen dan ik.
  • Dit omdat haar vader fonetisch schrijft, terwijl hij 9 talen vloeiend spreekt.
  • Dit omdat wij het ons er allemaal graag gemakkelijk van af maken, en niet nadenken over de toekomst. Dat hebben onze ouders niet gedaan, en beide denken wij daar ook pas sinds we Keira hebben over na.ei

Maar ik wil dat zij meer keuze heeft dan ik, ik wil dat ze het beste uit zichzelf haalt, en dat ze ziet dat slim zijn belangrijker is dan mooi zijn. Ik wil dat ze geniet van goede resultaten en voldoening haalt uit meer dan alleen grappig zijn of leuke kleding. En ik kan je vertellen, dat na veel huilen en boos zijn afgelopen zomer, ze toch heeft geluisterd, en nu bijna huppelend naar school gaat. Ze had laatst als eerste haar boekje uit van de klas, dit was voor het eerst en ik heb nog nooit een grotere glimlach gezien op haar gezichtje. Nog nooit was zij zo trots op zichzelf. Dat gevoel van eigenwaarde komt niet alleen bij wat je ziet in de spiegel.

De week van de alfabetisering

Wij zagen toevallig laatst ook iets op TV over hoe miljoenen vrouwen en meisjes niet mogen leren, en wij hier juist alle mogelijkheden hebben, en het niet altijd pakken. Maar ook hier in Nederland zijn er genoeg kinderen die door omstandigheden als bijvoorbeeld die van mijn moeder, niet hun school goed kunnen volgen, en zo overal achter het net vallen.

Awareness: Stop laaggeletterdheid!

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. En daardoor met het begrijpen van informatie. Informatie die nodig is om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het aantal mensen dat laaggeletterd is groeit nog steeds. We willen deze groei stoppen en samen minstens 100.00 mensen per jaar scholen, zodat ze weer kunnen ze weer meedoen in de samenleving.

Dus ben ik te streng? Ik vind zelf van niet. In een wereld waar alles steeds harder en moeilijker word, kun je maar beter goed lezen en schrijven. Je bent nooit te oud om te leren, en ook als oudere vergroot je daarmee je kans op een betere baan, een beter leven. Maar zij is nog heel jong, en als ze toch op school zit, waarom dan niet meteen het beste ervan te maken, dat scheelt later weer.
Deze week is de Week van de Alfabetisering, de week waarin nog extra nadruk word gelegd op het belang van taal. De week waarin er een campagne loopt om die grote groep mensen die niet of slecht kunnen lezen en schrijven, hiermee te helpen.

Taal is van levensbelang, wat vind jij?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang