Close

Alleen op reis; hemels of hels ?

Er zijn van die mensen; die doen het gewoon. Zij gaan alleen op reis. En vaak lijkt het dan nog alsof ze daar van genieten ook. Hoe doen ze dat ?! Voor veel mensen lijkt alleen-reizen rampzalig en vreselijk eng. Maar is dat het wel ?


Ik ben zo’n mens; ik ga vaak alleen op reis. Geen wereldreizen, maar naar mijn geliefde Spanje. Ik kies er bewust voor om niet ver te gaan en low-budget, zodat ik vaak kan. Dat heeft mijn persoonlijke voorkeur boven een lange reis maken.

Alleen op reis

Voor mij is alleen-reizen Hemels. Ik benut mijn tijd om gefocussed te werken aan mijn bedrijven en dromen en heb alleen maar rekening met mijzelf te houden. En ik kan je vertellen; dat is als single mamma van twee lieve schatten, eigenaar van een schat van een hond en ondernemer met meerdere bedrijfsactiviteiten, een zaligheid.

De dag lijkt meer uren te hebben, ik ben relaxter en veel productiever. Ik slaap ook veel beter dan thuis. Uiteraard heeft alles met elkaar te maken en is de dagelijkse druk waar we allemaal me te maken hebben een reden van tijd tekort, stress gevoelens en inefficiënt werken. Inmiddels word ik er steeds beter in om het gevoel wat ik heb wanneer ik in Spanje ben, te kopiëren wanneer ik in Nederland ben. Ik leer dus enorm veel gedurende die reisjes. Over mijzelf, over waar ik naartoe wil met mijn leven, waar ik reeds sta en wat ik kan aanpassen om de beste versie van mijzelf te worden.

Nadenken

Wanneer je alleen bent, heb je alle tijd om na te denken. Na te denken over jouzelf, over jouw leven, jouw gezin en jouw doelen. Ik hou mijzelf heel graag die spiegel voor. Ik wil heel graag alles uit mijn leven halen, wat er in zit en waar ik (nog) gelukkig(er) van word.

Die spiegel durft niet iedereen zichzelf voor te houden; dat weet ik uit ervaring. Uit zelf-ondervonden ervaring, en zie het ook bij mensen die ik begeleid in hun traject om fysiek en mentaal sterker te worden.En toch raad ik iedereen aan die spiegel voor te houden; een mooiere les kun je niet leren. Trust me !

Het is niet eng!

Alleen op reis gaan kan hierbij een goede tool zijn. Je hebt immers niemand om op terug te vallen. Is dat niet mega eng ? Ja wel. De eerste keer misschien wel. Maar je zult merken dat je weinig anderen echt ‘nodig’ hebt als het om praktische zaken gaat. Je bent prima in staat om zelf rustig na te denken of je overal aan gedacht hebt.
Maar hoe ongezellig is het wel niet ? Eerlijk gezegd; allesbehalve ongezellig. Vaak kom je toe aan dingen die jij graag wilt doen, of niet wilt doen. Ook zie je meer dan wanneer je met iemand op pad bent; je kijkt simpelweg meer om jou heen. Wanneer je alleen reist heb je ook meer oog voor anderen. Letterlijk. Je hebt meer aanspraak met andere mensen dan wanneer je gericht bent op jouw reispartner.

Hoe maak ik contact met vreemden?

Persoonlijk vind ik het heel leuk om met Locals in contact te komen. Zij weten de leukste locaties om te bezoeken en kunnen jou inside information verschaffen (vaak met veel trots) over hun stad en jouw reislocatie.

Om met lokale mensen in contact te komen, gebruik ik twee manieren. 1. ik spreek hen aan. (hoe verzint ze het ?!) en 2. ik gebruik datingsites.

Optie 1 lijkt me helder; er is altijd wel een moment waarop je iemand (ook alleen) ziet en een vraag kunt stellen of opmerking kunt maken. Verstaan ze je niet ? geen probleem ! Dan is het gesprek snel ten einde en ga je op zoek naar een nieuw ‘slachtoffer’. Vaak vinden mensen het echt wel leuk om te horen waar jij vandaan komt en waarom je alleen op reis bent en wat je doet en vertellen ze met trots over hun land of stad ! Een compliment als binnenkomer werkt altijd goed ! Komt er geen gesprek uit voort, voel dan eens bewust wat het met jou doet als jij een compliment geeft. Juist; daar word je zelf ook blij van !

Optie 2 vergt wat toelichting wellicht. Ik ben single, en sta open voor leuke contacten in mijn leven. En dus lid van allerlei (okay, dit is overdreven….) datingsites. Dat sommige sites minder geschikt zijn om ‘gewoon een drankje’ te doen, is duidelijk. De app die daar wel degelijk zeer geschikt voor is, is Happn. Daar kun je ook op aangeven waar je voor openstaat. Bijvoorbeeld een drankje, etentje , wandeling, bioscoopbezoek of te gaan sporten. In jouw persoonlijke omschrijving kun je uiteraard ook exact vermelden wat je zoekt. Wellicht moet je even wennen aan het idee of vind je het nu een raar idee, maar probeer het eens als je op reis gaat ! Ik heb er erg leuke contacten aan over gehouden en leuke avonden op mooie plekken gehad welke ik anders nooit had gezien !

De kosten

Nog een ‘alleen-reizen-obstakel’; de kosten. Als het echt prijzig zou zijn, zou ik ook niet iedere maand weg kunnen. Ik probeer de sites van tickets goed in de gaten te houden en plan vaak wat langer vooruit; dat scheelt heel veel. Meestal zijn mijn tickets rond de € 50,- retour. Voor dat geld ben ik net vanuit mijn huis in Amsterdam met de trein….. (bij wijze van spreken…).

Het verblijf regel ik altijd via Airbnb; ook dit is een zeer betaalbare optie en je komt wederom in contact met lokale mensen. Zeer gastvrij vaak en niet duur. Persoonlijk vind ik ook het voordeel dat ik zelf kan koken en eten kan bereiden; dan hoef ik niet dagelijks tig keer uit eten en blijven ook die kosten beperkt. Lees goed de recensies van de verhuurder op Airbnb en kijk even of de locatie ongeveer is waar je wilt zijn.

Zelf doe ik altijd alles per voet. Dat wil zeggen; vrijwel alles. De reden daarvan is dat ik heel graag actief ben, op die manier het meeste zie en ook de kosten blijven daardoor laag. Al zijn de OV kosten in Spanje ook erg laag. Ik hou ervan om maar gewoon doelloos te gaan lopen en dan onderweg mooie straatjes, hotspots en prachtige gebouwen tegen te komen. Dat vind ik persoonlijk prettiger dan volgens een route alle toeristische locaties aan te doen.

Help ik ben verdwaald!

Verdwalen is het mooiste wat je kan overkomen in een onbekende stad; je komt dan de mooiste plekjes tegen en ziet meer dan wanneer je een route volgt. Simpelweg omdat je meer om jou heen kijkt om te ontdekken waar je in hemelsnaam beland bent…. En met de nieuwe Data-wetgeving heb je jouw verblijfplaats zo weer terug gevonden met de navigatie op de telefoon.

Helse ervaringen heb ik dus allesbehalve, met alleen-reizen. Ik raad het echt iedereen aan ! Plan het gewoon eens en ga het ervaren ! Je zult genieten; dat weet ik zeker ! Ik hoor graag jullie ervaringen !

Liefs, Liesbeth (vanuit een zonnig Madrid)

About Linda

20 thoughts on “Alleen op reis; hemels of hels ?

 1. Ik heb vaak alleen gereisd maar ook met een groep en ik vindt het allebei leuk.

 2. Beste Dyonne, je zult geen spijt krijgen ! Maar begin met een weekendje, als het spannend is ! Veel plezier ! 🙂

 3. Hi Bouchra, het is ook heerlijk; even tijd voor jouzelf ! En dat doet niets af aan de heerlijke dagen die je met jouw gezin hebt ! Geniet ervan !

 4. Ik heb nog nooit eerder gereisd maar hoe jij het beschrijft, klinkt het wel erg aantrekkelijk. Nu geniet ik vooral van mijn reizen met mijn gezin maar ooit misschien een keer voor de ervaring.

 5. Het lijkt mij ontzettend gaaf om eens alleen te reizen. Aan de andere kant vind ik het ook best eng om die stap te zetten. Ik ga het toch eens overwegen en er goed over nadenken.

 6. Echt alleen reizen heb ik nog nooit gedaan. Wel eens alleen met het vliegtuig, maar meestal wel naar iemand toe. De afgelopen jaren ben ik wel met vriendinnen zonder kinderen op vakantie gegaan, dat was ook al een verademing

 7. Tof artikel! Ik vind het ook helemaal niet erg om alleen te reizen, lekker mn eigen ding doen!

 8. Heel erg leuk om te lezen! Met veel angst en beven ben ik in mei voor het eerst op reis geweest, 5 dagen naar Berlijn. In de trein erheen was ik misselijk van de spanning, maar dat bleek helemaal nergens voor nodig te zijn. Het was zo ontzettend gaaf. Zo gaaf, dat ik over 10 dagen weer alleen weg ga 🙂

 9. Ik zou ook graag eens alleen willen gaan maar weet niet of ik het durf. Heb wel bewondering voor je.

 10. Weet niet of ik dit zelf zou durven of doen, denk ook dat ik het gezelliger vind als er iemand mee gaat (wel lekker rustig als je alleen gaat haha) x

 11. Alleen reizen lijkt me zo eng! Misschien ooit in de toekomst. Eerst ga ok nog met een vriend op vakantie ipv met mijn vriend. Dat is ook best spannend.

 12. Alleen reizen staat op mijn wishlist. Nu nog de moed vinden om dit te doen! Zo kom je jezelf eens tegen 🙂

 13. Ik ben geen vakantieganger maar ben wel eens alleen weggegaan. En ik vond het ook heel fijn. Ik kwam tot mezelf. Anders ben je toch steeds met andere mensen bezig vind ik.

 14. Hi Wanda, het een hoeft het ander niet eens uit te sluiten; alleen op reis is zo anders dan met jouw partner. Maar idd; ik snap dat je graag samen gaat ! En thuisblijven is nooit een serieuze optie…. 😉

 15. Super cool! Ik zou het zelf toch niet zo snel doen denk, maar aan de andere kant lijkt het me heerlijk! Tof joh!!
  Liefs, Laura

 16. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar als ik alleen zou zijn dan zou ik het zeker wel doen. Wel met de nodige kriebels omdat ik het doodeng zou vinden maar ik denk dat mijn hang naar het ontdekken van nieuwe plekken het toch wint . Nu in een relatie zou ik denk ik teveel gaan vergelijken en mijn partner te veel missen. Daarentegen denk ik wel dat als hij om wat voor reden niet weg kan/wil dat ik er dan voor zou kiezen om alleen te gaan want van thuiszitten word ik bepaald niet gelukkiger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang