Close

Het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet

Wat is het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet? Heb jij last van je hormonen en dan met name PCOS of lipodoedeem biiv? Lees dan het verhaal van Amy.

Hi iedereen! Ik ben Amy, 24 jaar en ik blog op The Pink Perfectionist dagelijks over beauty en lifestyle. Toen ik hoorde dat Judith mensen aan het woord wou laten over hun dieet werd ik gelijk enthousiast. Zelf volg ik namelijk een zeer speciaal dieet waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Ik volg dit dieet op doktersadvies en het helpt wel degelijk. Daarom wil ik jullie hier graag meer over vertellen!

De diagnose lipoedeem

Het dieet dat ik volg moet houdt in dat het dieet ontstekingen zou moeten tegengaan. Op mijn 20e kreeg ik de diagnose lipoedeem. Dit is een ziekte die (waarschijnlijk) veroorzaakt wordt door een verkeerde hormoonhuishouding, wat dus blijkbaar erfelijk is. Hierdoor houden mijn benen enorm veel vet vast en heb ik continu pijn en last van zware benen. Eens het vet vast zit valt er bijna niets meer aan te doen. Door middel van steunkousen en manuele lymfedrainage kun je de klachten wel enigszins onder controle houden.

Natuurlijk was deze diagnose even schrikken en daarom ging ik naar een vaatchirurg met mijn klachten. Zij stelde mij dit anti-inflammatoire dieet voor.

Wat is het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet?

Het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet komt neer op het volgende: alle voedingsmiddelen worden verdeeld in drie groepen. Van de eerste groep mag je zoveel eten als je wilt, de tweede groep een paar keer per week en de derde groep moet je zoveel mogelijk vermijden.

In die derde categorie vallen de voedingsmiddelen waar ik het meest naar greep: brood, pasta, frietjes, rood vlees (rund en varken), chips, frisdrank, … Dit werd dus serieus afkicken voor mij en tegelijkertijd ook mijn grootste valkuil. Al zo lang ik me kan herinneren eet ik ’s ochtends en ’s middags een boterham, dit mocht dus niet meer.

Wat ik wél mag eten zijn dingen zoals vis, donkere groenten en felgekleurd fruit. Dingen zoals bessen, citroenen, bananen, aardbei en sinaasappelen zouden blijkbaar een ontstekingsremmende functie moeten hebben.

Mijn resultaten met het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet

Inmiddels ben ik bijna een maand bezig met dit dieet en het is echt ongelofelijk wennen. Ik heb mijn gewoontes van de laatste 24 jaar volledig moeten omgooien. Zelfs bij simpele dingen zoals ham en appels moet ik oppassen. Gelukkig zijn de resultaten wel erg positief!

Ik heb altijd moeite gehad met gewicht verliezen maar ben inmiddels al 3kg kwijt. Ook in de omtrek ben ik al veel kwijt want ik ben maar liefst 8cm buikvet kwijt. Bij mijn enkels en knieën, de aangedane zone door mijn lipoedeem, ben ik ook al een aantal cm’s kwijt. Mijn benen beginnen steeds minder pijnlijk aan te voelen en zien er al een stuk mooier uit!

Helemaal genezen zal ik nooit maar door dit anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet te volgen merk ik wel dat het elke dag beter gaat. Die verloren kilo’s en cm’s neem ik er ook maar al te graag bij. Het is dus zeker zwaar om koolhydraatarm te eten maar het is zeker de moeite waard. Ik zou dit dieet niet aanraden om te vermageren maar als je een (hormonale) chronische ziekte hebt (zoals bv. PCOS of lipoedeem) moet je zeker eens informeren bij je arts! Je hebt er misschien ook baat bij om dit dieet eens te proberen.

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

9 thoughts on “Het anti-inflammatoire dieet – ontstekingsremmend dieet

  1. Hallo, imijn naam is Manon (21 jaar) en ik ben ook vastgesteld met lipoedeem. Ik ben recent naar de arts gegaan maar ik vroeg me af of je nog wat tips had aangzien je meer ervaring hebt. Ik volg nu ook hetzelfde dieet en het is zwaar. Al de lekker gewoontes worden zondes en ik krijg al water in mijn mond als ik een boterham zie. Het is moeilijk om receptjes te vinden en ik vroeg me af of kaas ook mocht? Er staat daar nergens iets over kaas maar melk is wel toegelaten? Kun jij me helpen?
    Grtjs een zoekende student

  2. Ik had nog nooit gehoord van dit dieet. Zo fijn om te lezen dat het helpt en je klachten vermindert. Dat zal wel wennen zijn in het begin.

  3. Hier had ik ook nog nooit van gehoord! Zeker interessant om te lezen x

  4. Leuk geschreven. Ben echt benieuwd naar het vervolg heel veel succes met je plannen 😉

  5. Wat heerlijk dat het echt helpt en dat je klachten minder worden! En dat je er slanker van wordt is ook nog eens mooi meegenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang