Ga je binnenkort bevallen of ben je net bevallen? Dan wil jij je waarschijnlijk het liefst nog niet bezig houden met het kiezen van een anticonceptie methode, of überhaupt aan het hebben van seks. Het is echter wel verstandig dat jij en je partner hier al op tijd over nadenken. Als je dit al duidelijk hebt voor je bevalling, dan hoef jij je hier na de bevalling in ieder geval niet meer druk over te maken. Wij informeren je graag over anticonceptie na de bevalling.
Welke anticonceptie moet ik gebruiken?
Je keuze voor anticonceptie hangt in de meeste gevallen samen met het moment dat je graag een tweede (derde, of vierde) kind wilt hebben.
- Spiraaltje | Als je kiest voor een spiraaltje, dan ben je voor 5 tot 10 jaar beschermd. Als je eigenlijk binnen 2 jaar een broertje of zusje voor je baby wilt, dan is dit natuurlijk geen handige anticonceptiemethode. Er zijn verschillende spiraaltjes, en de 1 kan er beter tegen dan de ander. Laat je dus zeker goed informeren. Een spiraaltje wordt altijd door de arts ingebracht en er weer uit gehaald. Je moet het zien als een soort van anker die van binnen uitgeklapt wordt, en zo dan het stofje afgeeft.
- Anticonceptie staafje | Wil je voor drie jaar anticonceptie? Dan kun je kiezen voor een anticonceptiestaafje. Deze kun je door de arts laten inbrengen. Je krijgt een verdovingsprik, en daarna brengen ze het staafje onzichtbaar aan in je arm.
- De prikpil | Ook deze laat je door de arts zetten elke drie maanden. Je krijgt dan een prik die je voor 3 maanden beschermd. De prikpil heeft vaak wel tijd nodig om goed uit je lichaam te verdwijnen. Houd hier rekening mee als je nog een kindje wilt inplannen.
- De Nuvaring | Dit is op zich erg prettig in gebruik. De ring is van een soort van rubber en kun je zelf als een tampon inbrengen. Je voelt hem als hij goed zit niet zitten, en haalt hem er na 3 weken weer uit. Wil je geen stopweek tussendoor dan kun je er meteen een nieuwe in doen. Dit is handig als je net op vakantie gaat bijvoorbeeld.
- Pil | Toch wel de meest bekende van allemaal. Je hebt van licht tot wat zwaarder, niet ieder lichaam is hetzelfde namelijk. De pil slik je elke dag om dezelfde tijd voor het meest betrouwbare. Dit is ook een fijne anticonceptie als je voor het eerst begint met hormonen. Dan weet je waar je wel en niet tegen kan, en hoe je er op reageert.
Andere methodes
Er zijn natuurlijk ook andere methodes die je kunt gebruiken om niet zwanger te raken.
- Het condoom! | Condooms zijn natuurlijk ontzettend makkelijk in gebruik. Tegenwoordig ook zo dun dat je er echt geen last van hoeft te hebben. Bij allecondooms.nl heb je ook nog eens verschillende lengtes of het vrouwencondoom bijvoorbeeld. Het is even een stopmomentje als je net lekker bezig bent, maar bedenk eens hoeveel stop momentjes je straks hebt met een huilende baby op de achtergrond.Een condoom is ook het enige voorbehoedmiddel die je beschermd tegen ziektes. Helemaal als je niet in een vaste relatie zit, dan moet je gewoon altijd een condoom gebruiken. Die paar minuten lol zijn echt geen levenslange ziektes waard. Tieners die net beginnen met sex moeten ook gewoon lekker dubbel doen. En de pil, en een condoom. Je kunt het ze ook verbieden, maar statistieken wijzen uit dat de ouders die doen alsof hun kinderen niets doen, veel vroeger opa en oma worden dan de ouders die de kinderen maar beter beschermen.
- Voor het zingen de kerk uit | Voor het klaarkomen terugtrekken is natuurlijk een belachelijk onveilige methode. Er komt altijd iets van zaad al eerder vrij voor de man klaarkomt. Je kunt dit ook wel Russische Roulette noemen
- Anaal | In principe kun je hier niet zwanger van raken. Ik hoorde laatst in de bus twee meiden van rond de 15 zeggen dat ze het alleen anaal doen om zo maagd te blijven. Zonder condoom ook nog. Ik vind het een bizarre anticonceptie methode. Voor de lekker, voor je lol, met een vaste partner, helemaal prima. In het fietsenhok omdat je maagd wil blijven of niet zwanger wilt worden, dat is vragen om problemen. Zo loop je het meeste risico op ziektes. En om nog even op die twee meiden terug te komen: pijpen en aftrekken is wel sex. Dat doe je niet met al zijn vrienden omdat hij je anders niet meer leuk vind. Een drankje kun je ook met geld betalen. En dat “suffe” meisje die het allemaal niet doet waar ze dan juist verkering mee willen? Neem daar een voorbeeld aan!
Lees ook: seksuele opvoeding, wanneer beginnen?
Wanneer starten
In de meeste gevallen adviseren artsen om minimaal circa zes weken te wachten met vrijen na de bevalling. Per vrouw kan dit echter nog sterk verschillen. Sommige vrouwen wachten graag nog enkele maanden, terwijl sommigen er al na 4 of 5 weken weer voor hun gevoel klaar voor zijn. Zodra je weer start met vrijen, bestaat de kans dat je weer zwanger raakt. Omdat de meeste vrouwen graag willen herstellen en bijkomen is het aan te raden om hier dus al op tijd over na te denken.
Over het algemeen begin je hormonale anticonceptie op de eerste dag van de menstruatie.
Invloed op borstvoeding
Het is mogelijk dat je na je bevalling kiest voor borstvoeding. Sommige anticonceptiemiddelen zijn in zo’n geval niet aan te raden. De combinatiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering worden dan vaak afgeraden. Het is namelijk niet verstandig om te kiezen voor een methode met oestrogenen. Als je borstvoeding geeft zijn er ook enkele anticonceptie methoden die je zonder problemen kunt gebruiken. Je kunt zonder problemen gebruik maken van het koperspiraal, pil zonder oestrogeen en het anticonceptiestaafje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit niet slecht is voor de kwaliteit en groei van je baby. Als je twijfelt, is het aan te raden om even te overleggen met je huisarts. Die kan je adviseren op basis van je persoonlijke situatie.
Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?
ik ben toevallig net gestopt met mijn anti conceptie had een mirena spiraal was mijn derde al . ben er altijd erg tevreden over geweest de pil kan ik totaal niet verdragen en en een nuva ring heb mij teveel risicos.
ik zou na mijn zwangerschap als dit lukt zeker weer een mirena nodig
Heel handig artikel, maar er is zoveel keuze. Ik denk dat ik op zo een moment even samen ga zitten met mijn gyneacoloog, want die weet uiteindelijk wat het beste is voor jou.
Momenteel gebruik ik de pil Gracial.
Na mijn bevalling had ik een staafje deze was echter niet goed geplaatst dus moest er weer uit. Ik ben toen aan de prikpil gegaan omdat ik bang was geworden. Daar kwam ik 25kg van aan haha. Ook geen succes. Sindsdien zit ik nu al weer aan mijn 2e staafje (3e als je mislukking 1 meetelt) en ik ben blij dat ik het nog een keer geprobeerd heb .
Ik heb gekozen voor het staafje in de arm. Tot nu toe gaat dit super!
Dit is iets waar denk ik veel vrouwen (te) weinig mee bezig zijn, maar super goed dat je het aankaart. Ik heb nog geen babyplannen, maar uit de lijst die je opnoemt zou ik denk ik kiezen voor de nuvaring. X
Hahahahahahaha anale seks om maagd te blijven. Ik. Ga. Stuk. 😂
Maar goed, om te reageren op je artikel: ik was door de pil heen zwanger geraakt en twijfelde na de bevalling ontzettend. Ben als de dood voor naalden, dus prikpil viel af. Staafje moet operatief worden verwijderd dus vond ik ook niks en ik wist/weet niet of er een tweede komt dus een spiraal vond ik iets meer voor de langere termijn. Uiteindelijk toch maar weer voor de pil gekozen, maar wel een andere. 😊
Hier weer aan de pil. Maar binnenkort gaat er een ‘knup’ in bij mijn man.
Na onze oudste dochter ben ik aan de pil gegaan. Na onze tweede dichter niks meer want mijn man laat zich binnenkort steriliseren, zo fijn!
Fijn artikel. Hier een heleboel over gelezen en over geïnformeerd bij de huisarts, maar ik wil geen onnatuurlijke hormonen in mijn lijf dus wij kiezen voor een knipje.
Ik weet nog dat ik na mijn eerste bevalling dacht noooooit meer anticonceptie nodig te hebben. Wat mij betreft was dat gebied een ‘no-go area’ geworden ; )
Alles heeft z’n voor en nadelen.. Hét ideale anticonceptiemiddel is nog niet uitgevonden vrees ik.
Ik zal je wat verklappen… Ik weet nog steeds niet wat ik wil haha, dus gebruiken we maar een condoom maar die vind ik weinig betrouwbaar dus binnenkort toch maar eens een keuze maken!
Ik ben gewoon aan de pil. Spiraaltje durf ik niet aan…
Gisteren was bij Vijf Uur Live dat heel veel vrouwen niet durven te vragen aan hun partner of zij een condoom willen gebruiken. Erg verstandig!