Close
Miya houd een appel in haar hadn op de boomgaard van Servero

Van de boom naar je bord: appelmoes!

Ik kan mij geen tijd herinneren dat ik appelmoes vies vond. Oke, ik moet bekennen dat het steeds zoeter werd en ik het daardoor minder ging eten. Maar het is weer helemaal terug op mijn radar en ik vertel je waarom! Met heerlijk recept.

Appelmoes voor kleine kindjes

Yes, appelmoes en patat. Als kind kon je mij hier zo gelukkig mee maken. En heel eerlijk vind ik dat gewoon nog steeds het lekkerste bij mijn frietjes. Of bij een karbonade, of met kip.. Lekker culinair. Maar je hoeft niet altijd ingewikkeld te doen voor iets om lekker te zijn.

Beide kleintjes waren niet dol op de kant en klare potjes en puree dingen. Als ik dan ergens heen ging nam ik vaak een potje appelmoes mee. Thuis maakte ik van alles zelf. Een favoriet was appels met courgette. Ik kookte het gewoon samen en met een beetje olijfolie werd het een smeuïg goedje. Absoluut favoriet bij de 2 dames.

Miya met croissantjes in haar hand
Ook zo lekker: knakworst croissants (pigs in a blanket) met appelmoes!

Natuurlijk in huis

Eigenlijk door hun afkeer aan potjes haalde ik vrijwel nooit iets kant en klaar. Behalve dan appelmoes, want laten we eerlijk zijn, zelfgemaakte appelmoes is gewoon minder lekker. Een paar jaar geleden kregen we een doos met test producten waaronder zo een zakje knijpfruit van Servero. Ik had echt verwacht dat het niet goed ontvangen zou worden, maar Miya was fan. Dit is nu echt een standaard product in huis geworden, en ook van appelmoes zijn we overgestapt.Op de Servero boomgaard

Van boom naar je bord

Heel eerlijk heb ik mij niet echt verdiept in de achtergrond van Servero. Het product is favoriet hier, en er leek geen extra rotzooi in te zitten. Goed genoeg voor mij. Het was daarom wel extra leuk dat wij een dagje mee mochten kijken bij Servero. 

Waar komt de Servero appelmoes vandaan? 

Uiteraard had ik Miya meegenomen als mijn +1 want zij is tenslotte de grootverbruiker in huis. We gingen naar de boomgaarden en werden getrakteerd op een heerlijk stukje verse appeltaart, met verse appelsap en een rondleiding door de boomgaarden. 

Daar hebben wij veel van opgestoken! Ook Miya, want haar meester vertelde mij dat hij het erg leuk vond hoe trots Miya vertelde dat de wat minder mooie appels gebruikt worden voor de appelmoes. Dat ze minder mooi zijn doordat er te veel zon op staat bijvoorbeeld. Als de vorm niet perfect is of de kleur niet egaal. Het boekje Appel en Moesje is inmiddels mee naar school zodat de meester die kan voorlezen in de klas. Daarin wordt er op een leuke manier precies verteld hoe de appel naar appelmoes gaat.

Bij Servero gebruiken ze dus friszoete appels. We zijn daarna naar de fabriek gegaan om een kijkje te nemen hoe de appelmoes wordt gemaakt zonder er extra suiker aan toe te voegen. Ze hebben een iets ander productieproces dan andere appelmoesmakers. Dit maakt het mogelijk om appelmoes te maken met veel smaak en niets anders dan appels. 

Miya en ik waren echt enorm onder de indruk, en zijn allebei serieus grotere fans. Het heeft ook wel wat om het hele proces te zien van A tot Z. Je weet dan wat je precies zit te eten, en dat het geen chemisch fabrieksgoedje is. Dat het verse appels zijn waar echte laboranten hun magie op los laten gaan. Klaar voor de rit door de boomgaard

Inspiratie voor een lekker cupcake recept

De hele weg terug naar huis dacht ik weer aan die lekkere puree van de kindjes met courgette en appel. Of aan mijn favoriete courgette taart in een koffietentje hier in Ede. Die is zo lekker dat we hem hadden tijdens ons huwelijksontbijt. 

Wist je dat je bij cake bakken de boter en/of eieren kunt vervangen met appelmoes? Je kunt zelfs de suiker die je gebruikt verminderen omdat het natuurlijk al wat zoeter is. Zo kwam ik op een idee. 

Ik ging cupcakes maken met Servero appelmoes! Helemaal vegan en net even anders. Je kunt gewoon een cupcake recept gebruiken en de ei en boter vervangen voor olie en een kuipje appelmoes. Ik heb zelf een kant en klare bakmix voor appeltaart gebruikt omdat ik die smaak echt heel lekker vind. Hier zijn de afmetingen op gebaseerd. 

Daarnaast heb je nodig:

  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 Tl kaneel
  • 2 El basterd suiker
  • 1 kuipje appelcompote
  • 1 courgette
  • 1 kuipje appelmoes
  • 100ml olie
  • Kant en klare cake mix, of voor appeltaart zoals ik heb gedaan. Je kunt ook zelf de ingrediënten voor cupcakes bij elkaar zoeken.  Vegan appel courgette cupcakes

Lekker aan de slag

De courgette schillen, de pitten eruit snijden en dan raspen. Daarna even in een droge doek uitknijpen. Ik heb daarbij de appelcompote, kaneel, vanillesuiker en 1el basterdsuiker gedaan. Daarna maakte ik het beslag. In plaats van ei en boter heb ik dus een kuipje appelmoes en 100 ml olie gebruikt. Dit goed mixen, en dan daarna mix je de appel/kaneel/courgette mix er voorzichtig doorheen.

Ik deed van te voren de papieren kuipjes in het cupcake blik voor ik de mix erin deed. Maar dit is omdat mijn cupcake blik niet heel fantastisch is. Ook is het toch net iets plakkeriger, dus hoef je het er dan niet uit te schrapen of iets. 

Na 15 minuten in de oven waren ze klaar en hadden we echt overheerlijke cupcakes! Aanrader! 

Het plan is natuurlijk wel om te kijken of ik in meer recepten de eieren kan vervangen voor appelmoes. En of het dan net zo lekker is! 

 

Wat eet jij graag met appelmoes?

Lees ook: De lekkerste vegetarische recepten, waar ook kinderen van smullen!

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “Van de boom naar je bord: appelmoes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang