Close
centrale coherentie

De centrale coherentie bij autisme

Alle prikkels die worden opgenomen door de zintuigen gaan rechtstreeks naar de hersenen. Hier worden ze verwerkt en doorgezonden naar andere hersengebieden. Zo kun je alle stukjes als geheel gaan zien. Dit alles gaat super vlug en hier zul je zelf geen hinder aan ondervinden.

Wat betekent centrale coherentie voor autisme

Bij mensen met een autisme spectrum stoornis is dit echter anders. Zij hebben een zwakke centrale coherentie, zoals dit fenomeen wordt genoemd. Bij mensen met autisme is het vermogen om alles één geheel te maken niet goed ontwikkeld. Hierdoor is er weinig communicatie tussen de andere hersengebieden.

Informatie met de verschillen gebieden worden niet goed met elkaar verbonden en er ontstaat geen totaalplaatje. Hierdoor kunnen mensen met ass onvoldoende betekenissen halen uit de verschillende aspecten van het leven. Hier heb ik natuurlijk zelf ook last van. Graag laat ik je hieronder zien op welke vlakken dit zou kunnen plaatsvinden.

  • Het lezen van emoties wordt een moeilijke opgave als je niet beseft wat de ander voelt.
  • Het tegelijk schrijven van de uitleg van de docent kan lastig zijn doordat twee dingen tegelijk doen teveel van het goede is.
  • Alles wat in de hersenen binnenkomt, wordt gezien als belangrijk. Hierdoor wordt het erg moeilijk om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Dit maakt het dan weer lastig om een samenvatting te schrijven.
  • Autorijden kan een dingetje worden.
  • Het niet kunnen onderscheiden van belangrijkheid, zorgt ervoor dat een afbeelding heel veel indruk kan achterlaten. Er wordt alleen gelet op de details.
  • Het omschrijven van gevoelens kan heel moeilijk worden. Waar heb je pijn? Is een veel gehoorde vraag. Maar omdat de hersengebieden niet goed samenwerken, kan het een kwestie worden die moeilijk te onderbouwen is.
  • Eerst even nadenken wat je wilt zeggen? Dat komt door een tragere informatieverwerking.
  • Het letterlijk nemen van taal kunnen we niks aandoen. Dat hoort er gewoon bij.
  • Gevolgen herkennen. Weet ik veel wat er daarna gebeurd? Ik kan de samenhang niet zien, dus ook het gevolg niet.

Als samenvatting valt het dus op dat als je de samenhang van dingen niet kunt herkennen er veel dingen anders kunnen lopen dan bij mensen zonder autisme. Dat is helemaal niet erg. Mensen met een autisme spectrum stoornis hebben namelijk hun eigen kwaliteiten: oog voor detail, eerlijk en oprecht, bijzondere interesses, eigenheid, betrouwbaar en zorgvuldig.

 

About Linda

3 thoughts on “De centrale coherentie bij autisme

  1. Bij een cursus over Autisme gaven ze ons een puzzel waarbij stukken ontbraken, om dit principe te illustreren. Ik vond het heel verhelderend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang