Waarom veel jongeren met autisme graag gamen | 5 redenen

gamen en autisme

Is het toevallig dat nogal wat intelligente personen met autisme een buitengewone interesse hebben in computergebruik, vooral gamen. Volgens Peter Vermeulen (in zijn boek Dit is de Titel) hebben computers en autisme wel iets met elkaar. Hij vergelijkt autistisch denken met een computer: er is maar één waarheid. Maar het leven van alledag kent vele waarheden, wat niet past in het denken van iemand met autisme.

 

1.Het kalmeert en ontspant.

Het is fijn om je helemaal te kunnen focussen op het spel. In mijn werk hoor ik van jongeren, dat het fijn is om te Gamen als het dagelijks leven even te veel is. Het is een manier om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. En om even niet aan de problemen te hoeven denken. Voor de omgeving dus een signaal dat er iets dwars zit waar een goed gesprek voor nodig is. Niet te lang met die spanning rond lopen, hoe meer stress, hoe meer kans op Gameverslaving. Op een natuurlijke manier de stress te lijf gaan: dat kan altijd een extra steuntje bieden om te kunnen ontspannen.

 

2.Passie voor technologie

Veel jongeren met autisme voelen zich aangetrokken tot technologie, computers en games. De wereld van de computers voorspelbaar en helder en technologie luistert in principe altijd naar jouw commando’s. Computerprogramma’s worden opgebouwd uit nulletjes en eentjes, daar zit een duidelijk systeem achter. De sociale wereld is voor mensen met autisme veel moeilijker mee om te gaan. Dit heeft te maken met de onvoorspelbaarheid, hoe je op bepaalde situaties moet kunnen reageren.

 

Ouders en begeleiders maken zich vaak zorgen over die passie voor technologie en dan met name voor het Gamen. Hoe ondersteun je een kind met autisme in het vinden van een balans tussen enerzijds de plezierige en veilige wereld van het Gamen en anderzijds het oefenen van vaardigheden in de sociale wereld?

Het boek ‘Gamen en autisme’ geeft praktische adviezen op dit gebied.


3.Communiceren via Gamen is een uitkomst.

Dan hoef je niet direct te reageren op de ander en kun je toch contacten onderhouden. Wanneer je het met anderen speelt is het een manier om contact te maken. Want het kan ook een gespreksonderwerp zijn. Over een gezamenlijke interesse is het duidelijk waar je het over gaat hebben.

 

4.Computers hebben één waarheid

De manier waarop computers informatie verwerken lijkt veel op de manier waarop mensen met autisme denken. Dat is lekker voorspelbaar. Het verschil is natuurlijk wel dat een computer een ding is en personen met autisme zijn mensen met een hart en gevoelens.

 

5.Tot in details in iets kunnen verdiepen

Omdat mensen met autisme zich tot in de details ergens in kunnen verdiepen, zijn ze vaak ook goed in Gamen. Het geeft zelfvertrouwen om ergens goed in te zijn.

Verder verbeterd Gamen de reflexen, inzicht, probleemoplossend vermogen en leiderschap. Om dit ook in de praktijk toe te kunnen passen vraagt natuurlijk wel de nodige begeleiding.  Wel belangrijk om duidelijk van te voren af te spreken hoe lang iemand mag Gamen. Voor je het weet bestaat de wereld anders alleen nog maar uit Gamen.

 

 Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

  1. De wereld van het gamen | Pink Press ♡ Life Style Blog

    […] ook Waarom veel jongeren met autisme graag gamen | 5 redenen en Gezellig gamen op de PS4 via de playlink op je […]

%d bloggers liken dit: