Close
kinderkamer

Neem een kijkje in het avond ritueel met kinderen bij deze moeders!

Ik hoor veel over het avondritueel met kinderen. Heel eerlijk besefte ik mij nooit zo hoe belangrijk het kan zijn. Tot ik een kind kreeg die niet van slapen houd. Lees en huiver.

Wat is ons avondritueel?

Al sinds baby werd Miya ingebakerd, later met de angel wings, en nog wat later zo een laken waardoor ze niet kunnen draaien. Uiteindelijk moet je daar allemaal mee stoppen natuurlijk. Af en aan ging het slapen wel, maar de laatste 6 maanden is het weer serieus drama. Ze wil alleen bij ons slapen.

Zo brengt 1 van ons haar in de avond wel naar bed, maar na een half uur drama zijn wij dan toch zwak. Ons excuus dat we al maanden niet slapen, en dat na een hele dag werken dat gewoon niet trekken. Natuurlijk is ze ook nog eens zo schattig als ze lekker bij ons kruipt. En zij slaapt zo in ieder geval de nacht door. Maar onze oudste dochter Keira die vind ons zwak. Zij in bed, kleine zusje ook in bed. Ze heeft gelijk. Zij sliep overigens altijd wanneer je welterusten zei, al werd er vuurwerk naast haar bed afgestoken, of zat je nog even bij Ittaca lekker de zonsondergang te kijken met live muziek, en zij in de kinderwagen.

Dus afgelopen met het nog even TV kijken op de bank, het tussen mama en papa en kruipen in de nacht, en alle andere excuses die mevrouw heeft om maar niet naar bed te hoeven gaan. Wij hebben advies opgevolgd van de tips hieronder, en gaan nu onze derde nacht in. Hopelijk beter dan de afgelopen 2 waarbij er zo een 3 uur per nacht is geslapen. Of de afgelopen 3.5 jaar waarin de goede nachten op 2 handen te tellen zijn.

Het avondritueel met kinderen van andere moeders

Het avondritueel met kinderen is over het algemeen vrij hetzelfde. Eten, tandenpoetsen, wassen, boekje lezen en slapen. Zie hieronder!

Rory

Ik wil dat mijn dochtertje om 19 uur in bed ligt (gedoucht, tanden gepoetst en in pyjama). Vaak is dat al iets eerder. Dan leest De Man haar nog voor. Erna nog een toiletbezoek en dan slapen. Ze roept nog weleens als ze iets wil vragen, maar dat is incidenteel. Meestal gaat ze meteen (en braaf  ) slapen. Ik zorg ook dat ze om 18 uur gegeten heeft zodat ze nog even (max 10-15 minuten) een deel van een kinderserie of kinderfilm kan kijken en wij een half uur later haar tanden kunnen poetsen. Vrij strak schema waar we niet vaak van afwijken. Soms in het weekend of in de vakantie (want in het buitenland zoals Frankrijk of Portugal lachen ze je uit als je om 18 uur wilt eten) loopt het anders. Maar dan nog houden we een soort van drie R-en aan en dat werkt (bij ons).

www.40envoorheteerstmoeder.nl

 

Cindy

Om 19u gaat er een alarm af op de gsm (is nog van iets vroeger van mijn man die een medicijn moest innemen en mijn zoontje linkt dat nu met tijd voor melkje!) Dan maken we een flesje melk, ondertussen ruimen we het speelgoed op. Dan tussen 19u en 20u is het melk drinken, boekjes lezen, zingen of een rustig spelletje. Om 20u gaat mijn man met hem naar boven, doet zijn pyjama aan, op het potje en dan pamper aan. Dan nog een boekje van Musti. Dikke kus, in bed en dan (normaal) slapen

www.dinosetenkoekjes.be

 

Astrid

Mijn kids gaan nu nog allemaal tegelijk naar bed, maar na de vakantie hebben ze allemaal een eigen kamer en gaat de oudste iets later dan zijn zusjes. Meisjes dus om 19 uur naar boven, tanden poetsen, douchen of wassen (net wat nodig is) , verhaaltje en dan slapen. En dan zoonlief om half acht naar boven en t zelfde verhaal nog een keer 🤗 Dan mama dr beentjes omhoog en een kopje verse muntthee.

www.cooleouders.nl

 

Marijke

Om 7 uur gaat de jongste naar boven. Pyjama aan, tanden poetsen, etc. Daarna lezen we samen een boekje in bed. Dan is het kusjestijd, eerst zijn zus, dan papa en dan mama. Als het nodig is dan vertel ik dat hij zijn bed niet uit hoeft (alles gedaan van plassen tot slokje water) . Nog een blaaskus (kus op de hand en blazen maar) bij de deur en dan lekker slapen.
De oudste is nu 10 en moet om 20:15 naar bed. Klaar zijn met omkleden, tandenpoetsen etc. Dan brengt een van ons haar naar bed, is veel gezellig dan alleen namelijk en gaat ze nog een half uurtje lezen.

https://mamasmetthee.wordpress.com/2016/01/27/bedritueel/ Schreef ik ooit al eens.
En mijn zus over haar pubers: https://mamasmetthee.wordpress.com/…/comment-page-1/

 

Patricia

Ons mannetje is dan pas vier maanden, maar wij houden er al een hele tijd een strikt ritme op na. Hij slaapt sinds dat hij drie, vier weken is dan ook van 19-23 en van 23 tot 6/7. Om 19 uur krijgt hij zijn flesje en spelen we nog heel even, zodat hij er tussen 19.30 en 20.00 uur altijd in ligt. We maken ‘m om 23.00 uur dan nog even kort wakker om zijn laatste fles te geven. Vaak valt hij tijdens het drinken al in slaap. Hij slaapt in ledikantje op zijn eigen kamer; sinds de tweede week. Vaste structuur werkt heel goed voor ons.

HTTP://www.twijfelmoeder.nl

Maartje

De oudste bepaald zelf zijn bedtijd. (Hij is 16). Zijn zus van elf gaat tussen negen /half tien en regelt dat allemaal keurig zelf. (Ook de tijd in de gaten houden doet ze zelf)
Dan de kleintjes: Zoon van vijf en zoon van bijna twee gaan even laat naar bed. (De jongste slaapt smiddags nog) Rond half acht worden de pyama’s opgesnort en de douche vaak nog even gepakt om rond acht uur naar boven te vertrekken. Daar lees ik de jongste wat voor en Man leest de ander een verhaaltje.
Het is allemaal wat laat, maar we eten meestal rond half zeven/zeven uur pas.

In de vakantie gaan ze allemaal nóg later.

www.zeevruchten.wordpress.com

 

Patricia

Bjarne gaat meestal tegen 19.00 uur naar bed. Dan merken we ook wel dat hij echt moe is hoor. Eenmaal boven beginnen we dan met uitkleden en na een tussenstop op het potje gaat dan de pyjama aan. Daarna is het tandenpoetsen, verhaaltje voorlezen en dan gaat Bjarne lekker liggen. Dan zing ik vaak nog een kort liedje en gaat hij slapen. Op weg naar beneden hoor ik dan nog enkele zinnetjes als “Ik hou van jou” “Love you” “slaap lekker” en meer van dat soort dingetjes.

www.patricianeemtjemee.nl

 

Charlotte

Na het avondeten gaan we allemaal naar boven. Dan gaat de oudste lekker in bad of onder de douche. Daarna altijd nog even gek doen, tanden poetsen, pyjama aan, plassen en lekker op het grote bed (ons bed) nog even een verhaaltje voorlezen. Nog even tijdrekken door een knuffel te kiezen, knuffelen met papa en mama en dan slapen. Mijn streven is om haar rond 19.00 uur in bed te leggen.

www.aukjeswereld.nl

 

Linda

Hier gaan ze normaliter rond 19.00 naar bed; zowel de 3 als 5-jarige. Ze hebben dat heel erg nodig. In de vakanties willen we daar wel eens vanaf wijken. Na het eten mogen ze vaak nog even tv kijken en daarna gaan ze naar boven. Als ze gaan douchen breng ik ze vaak naar boven en doe ik ze in bad & tanden poetsen terwijl manlief iets later komt en dan de eerste uit bad haalt om om te kleden. Ik help dan de ander. Daarna hebben ze altijd vaak even een papamomentje, omdat hij overdag werkt en ze de hele dag mama hebben gehad. Hij leest dan een op een voor een boekje dat ze zelf mogen uitkiezen en een liedje. De laatste tijd is zoonlief een beetje eenkennig naar mij toe dus mag ik hem voorlezen maar moet papa alsnog een liedje zingen.

https://www.mamaliefde.nl

 

Lodi

Drie dochtertjes van 9,6 en 4 jaar delen één slaapkamer. We hebben net nieuwe bedtijden en brengen ze gespreid naar bed om 19/20 en 20.30 uur. Voorheen de jongsten samen om 19 uur. Geen poespas, tandenpoetsen, plassen en naar bed. Voorlezen doe ik op verzoek maar niet met bedtijd. Om deze tijden en de overlast voor zussen proberen te voorkomen zijn de sancties op het bed uitkomen: tablet- of televisiestraf de opvolgende dag

Www.thuisleven.com

 

Lisette

Ik heb een compleet entertainment programma. En sinds mijn kinderen deze winter rond half 5 wakker werden gaan ze zo laat mogelijk naar bed. met dochter van 5 doe ik vaak een spelletje voor het slapen, rond 19.30 uur. De middelste gaat rond 20.00 uur en krijgt een massage, en met de oudste van 10 ga ik vaak even op de Ipad. Ik ben blij als ik rond 21.00 uur weer beneden ben. Vaak moet ik nog 100 x naar boven voor allerlei onzin. En, sinds ik heb besloten ze met de Ipad naar bed te sturen (ik was toch al loedermoeder van het jaar) gaat het een stuk beter.

www.lisetteschrijft.nl

 

Christa

Hier gaan de dingen doordeweeks anders dan in het weekend.
Doordeweeks kondig ik rond 18:30 aan dat ze naar bed gaan (ik heb een zoon van bijna 5 en een dochter van 1,5).
Ik begin met mijn dochter.
Naar boven, pyjama aan, tanden poetsen, boekje lezen. Wanneer ik een boekje aan het lezen ben gaat de oudste naar boven, pyjama aan, tandenpoetsen en wanneer ik klaar ben met de jongste ga ik een boekje lezen met de oudste.
Tussen 19:00 en 19:15 liggen ze allebei op bed.

In het weekend doe ik alleen de jongste en doet mijn man de oudste en mag de oudste vaak wat langer opblijven.

Om de dag gaan ze samen douchen. Dit gebeurt dan wanneer we naar boven gaan en de oudste blijft vaak wat kamer onder de douche staan.

http://christaschrijft.nl

 

Karlien

Tussen 19.00 en 19.30 naar boven. Onder de douche, tandenpoetsen en verhaal lezen. De oudste leest ook zelf voor.

www.reistipsmetkids.nl

 

Meike

Onze dochter moet tussen 19.00 uur en 19.30 uur in bed liggen. Het ritueel begint met plassen en douchen. Waarbij het douchen om de dag is. Daarna gaat de pyjama aan en poetsen we de tanden. Daarna gaan we in bed een verhaaltje voorlezen en is het tijd om te slapen. We blijven vaak nog een paar minuten bij haar zitten of liggen. Omdat onze dochter graag het bedritueel naar haar eigen hand zette hebben we enige tijd geleden ritmekaarten gemaakt en geïntroduceerd.

http://jekindjedoethetzo.nl/ons-nieuwe-bedritueel/

Heel veel tips, en zoals je ziet, bijna iedereen heeft hetzelfde ritueel! Wat doe jij in de avond? Binnenkort vertel ik over slapen met kinderen met autisme en ADHD, en het gebruik van drukvesten.


About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

9 thoughts on “Neem een kijkje in het avond ritueel met kinderen bij deze moeders!

  1. Ik heb nog geen kids en heb ook niet echt een avondritueel aangezien ik soms tot snachts moet werken. Misschien dat dit wel verandert wanneer er kids bij komen :).

  2. Mijn meisjes gaan rond 19 uur naar bed. Na het eten gaan ze douchten, tanden poetsen en aankleden. Daarna vlecht ik hun haartjes en gaan ze naar bed. We stoppen ze in, geven ze een keus, zetten hun lampjes aan en vertrekken. Voorlezen hebben we afgeschaafd om een goede reden.

  3. Hier gaan ze allebei om half 8 naar boven, tandenpoetsen, verhaaltje, kus & knuffel. Zelden problemen en gaan ze directe slapen.

  4. Wat leuk om al die rituelen voorbij te zien komen. Ik zwoor er ook bij toen mijn kinderen nog klein waren. Het ritueel zorgde er voor dat ze braaf naar bed gingen en voorkwam een boel gezeur.

  5. Leuk dat veel avondrituelen hetzelfde zijn. Toevallig was Jo Frost gisteren weer op tv bij RTL 4 en ging dit over avondrituelen en ouders die bij hun kinderen in bed gingen slapen. Wie weet heb je er iets aan ;-)!

  6. Wij zijn gezegend met 2 kids die heel vlot gaan slapen. Hoera! We kunnen daar dan ook redelijk flexibel in zijn,dus echt een vast ritueeltje hebben we niet.

  7. Wat een leuke toevoeging dat er verhalen van andere erbij verwerkt zijn! Wij hebben niet echt een vaste avond routine ben daar best wel een beetje vrij in x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang