Close

‘Back 2 School’: Da’s wel even wennen

Nederlandse jeugd weer naar school

Sinds afgelopen week is de jeugd uit regio Noord ook weer wettelijk verplicht om in de schoolbanken plaats te nemen. En dus is mijn vakantie eveneens ten einde gelopen. Alle ouders van Nederland zitten weer in een ander ochtendritme, vol verplichtingen. Zo ook ik. Afgelopen maandag ging dus om half zeven de wekker, waarna het zorgvuldig georchestreerde ochtendritueel (compleet met wierook, zang, gewaad en ferme klop op de gong) zich voltrok.

Na zo’n lange zomervakantie gaat dat allemaal een beetje stroef. Wat inhoudt dat ik als een hondsdolle verkeersregelaar gebaren en signalen geef om het strakke schema binnen de aangegeven tijd te doen geschieden. Want het was even wennen voor de donderstralen. Vooral omdat bij dit rigide ISO-gecertificeerde proces hoort dat de grijze Sony kast op Nederland 1 (welke de oudste onverbiddelijk Enpjo Één noemt) wordt gezet, vanwaar de geluiden van WNL de huiskamer binnen waden en onze kennis van de recentelijke wereldgebeurtenissen verrijkt.

Getier, gevloek en gescheld

De stupiditeiten die de knappe meisjes (én hun gasten) van Goedemorgen Nederland uitslaan staan altijd garant voor een geïrriteerde poging tot dialoog, waar de presentatrices (noch de gasten) op zitten te wachten. Althans ik krijg nooit antwoord terug. Maar ja, dit waren mijn snotapen natuurlijk helemaal vergeten, want gedurende de vakantie sta ik niet zo vroeg op. En al deed ik dat wel, was het komkommertijd. En als er een groente is die ik niet kan uitstaan… Overigens niet omdat dit hét zelfbevredigingsgroente bij uitstek is, want dat is volgens mij de enige nuttige toepassing van komkommers.

Enfin, de boeven dachten dat ik tegen hen uit de sloof schoot. De verbazing was dan ook van beiden kinderkopjes af te lezen, in AVI-5 (zodat papa het ook begreep). Dus een korte uitleg dat zij geen randdebielen waren, maar die simpele zielen op de buis, was genoeg om de vrede te doen wederkeren. En uiteraard herinnerde mijn kroost direct: ‘Oh ja, da’s onderdeel van papa’s ontwakingsproces!’ De dag zal nog aanbreken dat ik ze zal moeten vertellen dat het eveneens mijn voorbereiding is op de harde G’en, die onvermijdelijk op mijn pad zullen komen in de loop van de dag.

En naakt bovendien

Desalniettemin, tevens waren de jongens gerustgesteld vanwege wat zij vermoedelijk gedurende de vakantie hadden opgevangen. Zo moeten zij hebben vernomen dat mensen die naakt door het huis lopen en vaak schelden, intelligenter zijn. Terwijl ik een broek om m’n kont hijs, kwam namelijk de opmerking: ‘Papa is gewoon heel erg slim!’ Wat even mij deed staken mijn broek op te hijsen. En mijn expressie moet de oudste hebben gemotiveerd om te vervolgen met: ‘Dat is toch zo, Pap? Je scheld veel en loopt hier ‘s ochtends altijd in je nakie rond!’

‘Ach. Nou, vreet godverdomme je mik op! We moeten bekant naar school’, zeg ik terwijl ik mijn broek dichtknoop. Uiteraard blij dat mijn zoon mij slim vindt. Al doe ik wel meteen afbreuk aan die constatering, door tegen mijzelf te zeggen dat voor een kind van acht vrijwel alle volwassenen slim lijken. Simpelweg omdat hijzelf nog niet genoeg kennis heeft vergaard, maar daar gaan we nu meteen iets aan veranderen… ‘Jas, tas en pak je fiets!’

About Linda

14 thoughts on “‘Back 2 School’: Da’s wel even wennen

 1. Dank je wel, My Travel Journey!

  Vermoedelijk werkt dat ook niet zo goed met al je reisplannen 😛 Maar ja, mocht je straks ineens jonge kinderen hebben, dan zit je toch weer met het schoolgebeuren 😉

 2. Dank je wel, Beau Bewust!

  Wel grappig! Want ik was juist bang dat het dit keer wat moeilijker zou worden, voor de lezer, om zich er doorheen te worstelen. 😉

 3. Dank je wel, Thalmaray!

  Zoals ik hieronder bij Janet aangaf, was ik dus eigenlijk bang dat het dit keer niet zo toegankelijk was. Dus ik ben erg blij om dit te lezen 😉

 4. Dank je wel, Janet!

  Eigenlijk was ik een beetje bang dat het iets teveel AD(H)D ‘all over the place’ was. Maar tegelijkertijd wilde niet echt concessies maken om een rechtlijnig verhaallijn te krijgen.

  Oftewel, ik was wel een beetje bang dat het niet helemaal over zou komen, maar fijn om te lezen dat dat niet (helemaal) het geval was 😉

 5. Ja, het voorbereiden is dit jaar inderdaad helemaal anders gelopen. In het weekend, voordat de school weer begon, kwamen wij terug van onze vakantie. Ik denk dat je de vinger meteen op de zere plek hebt gelegd 😉

 6. Leuke blog geschreven. Gelukkig hoef ik niet meer naar school.

 7. Het is vaak weer even wennen inderdaad aan het schoolse ritme! Om van de stress af te zijn bereid ik me tegenwoordig van te voren goed voor.

 8. Dank je wel! En daar was ‘t ‘m natuurlijk ook om te doen, dus blij dat je erom hebt kunnen lachen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang