Close
back to school

De back to school tips voor het nieuwe seizoen

Wij zijn al helemaal klaar voor de zomervakantie. Vooral natuurlijk de oudste die gewoon helemaal klaar is met de lagere school, en na de zomer naar de middelbare school mag! Omdat ik vorig jaar de vraag kreeg of ik een blog als deze(toen ergens in augustus)niet eerder kon plaatsen, dacht ik hem nu maar vast neer te zetten. Dan heb je alle tijd om rustig te bedenken wat je precies nodig hebt.

Back to school, time for shopping!

Over het algemeen is het eerste waar je aan denkt met naar school gaan het vroege opstaan en alles weer bij elkaar te vinden. Maar als je nu vast begint met shoppen, dan heb je die stress in ieder geval er niet bij.

De schooltas

Bijna ieder kind wil na de zomer weer een nieuwe schooltas. Voor de kleine is het hier erg makkelijk. Zolang er iets van roze in zit en een eenhoorn opstaat maakt het verder niet uit waar de tas vandaan komt. Bij de puber is dat wel anders. Zij moet voor school straks een laptop en haar boeken meesjouwen. Voor haar verjaardag kreeg ze de Fjallraven, maar die is eigenlijk net een maat te klein. Waarschijnlijk wordt het wel weer een Fjallraven, maar dan een maat groter. Die tassen zijn namelijk echt heel stevig en kunnen wel tegen een stootje. Aan de andere kant is misschien een goede laptoptas beter, zodat de laptop veilig zit. Wat er precies in de tassen gaat lees je hier!

Een agenda

Natuurlijk is op de basisschool een agenda niet echt nodig. Maar als je hoort hoe belangrijk planning is op de middelbare school kan het helemaal geen kwaad om daar vast mee te oefenen. Al is het om de tandarts afspraak en balletles erin te zetten. Op het voortgezet onderwijs krijgen ze alles via Magister in een app. Toch is het nog steeds handig om het visueel te maken. Zet in de agenda wanneer je wat moet doen, afspraken, wat je al af hebt, etc. Dit maakt het wat visueler, en is minder afleidend dan dat ze de telefoon erbij pakken. Want van Magister gaan ze naar WhatsApp, naar TikTok, naar Instagram en voor je het is er weer niks gedaan.

Schrijfmaterialen

De kleintjes hebben meestal niks nodig, en naar wat ik begrijp zit mijn puber straks ook meer achter de laptop dan met een pen in haar handen. Toch is het belangrijk om gewoon wel goede pennen en potloden te hebben. Ook om aantekeningen te maken. Als jouw kind nog geen goede grip heeft, kun je dit ook oefenen met bepaalde pennen en potloden. Schrijven, kleuren en tekenen is ook gewoon goed voor de motoriek, hand oog coördinatie en de ontwikkeling van de hersenen.

Horloge Chanti
Het horloge van Miya!

Een horloge

Kunnen ze al klokkijken? Zijn ze er al mee bezig? Een leuke manier van leren klok lezen is met een eigen horloge. Ik vond bij Chanti een super lief Mickey Mouse horloge. Met als grote voordeel dat het met cijfers is en niet met streepjes bijvoorbeeld. Kleine Miya wil heel graag leren klok kijken. Ze heeft tussen alle klokjes gekeken op Chanti. Chanti heeft zo een mooie collectie van horloges voor kinderen, en niet al te duur. Overigens een kleine tip: bij Chanti hebben ze ook super sieraden die passen bij kinderen. Van die mooie kleine oorringetjes en knopjes. Dit is vooral bij de wat kleinere kinderen een stuk handiger met spelen en alles. Zo blijven ze nergens aan hangen. Onze puber heeft dus bijvoorbeeld kleine oorringetjes uitgezocht. Ze staan lief, fijn en (vind ik) zijn passend voor een gewone schooldag.

De kleine fijne oorringetjes

Schoolboeken

Ik kreeg gisteren dus voor het eerst een boekenlijst in mijn handen geduwd. Gelukkig zijn het er niet zo veel als die wij vroeger hadden. Ken je die periode nog dat we scheef liepen met die loodzware tassen op je rug? Maar ik zag dus dat we die al voor de zomervakantie moeten bestellen, dus misschien ook even goed op letten anders heb je ze niet op tijd binnen.

De fiets

Nu hebben de meeste kinderen al wel een fiets. Maar kijk hem even na. Zijn de remmen nog goed, is de maat nog goed. Werkt de verlichting? Mijn puber moet straks een half uur heen en weer een half uur terug. Een lekker zadel en een hele goede regenjas is voor haar geen overbodige luxe.

Digitale producten

Je ziet het ook steeds vaker op de basisschool. Kinderen met telefoons, ze hebben iPad les of werken met computers/laptops. Je kan er uiteindelijk denk ik ook niet om heen. De kleuter hier weet prima de weg op mijn telefoon. Zij heeft dan ook een oude van mij gehad. Ze leert er zo vast mee omgaan, maar ik ben heel duidelijk in de gevaren. Zij zit natuurlijk nog niet op social media, maar ook in spelletjes of op YouTube komen soms ongepaste dingen voorbij. Als je het ziet, of ze stellen vragen kun je het maar beter goed uitleggen. Zo weten zij wat goed en fout is en zullen ze er later minder de snel de fout mee ingaan.

De puber krijgt op haar huidige school iPad les, maar die is van school en hoeft zij dus niets voor te kopen. Maar straks op de nieuwe school is een laptop en een telefoon wel een vereiste. De telefoon moet goed genoeg zijn om bijvoorbeeld Magister op te laten draaien, en eventueel andere apps die nodig zijn voor school. Alle schoolboeken worden op de laptop geladen (door school), dus die moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Dit kan voor iedere school anders zijn, dus vraag het zeker even na.

Broodtrommels en drinkbekers

Hoe hard mijn dochter mij ook probeerde te overtuigen dat ze echt alleen geld mee naar school moet om haar eten te halen, volgens de school is een gezonde broodtrommel gewoon gewenst. Nu denk ik wel dat de Frozen broodtrommel meer voor de kleine is dan de grote. Er zijn echt genoeg neutrale broodtrommels waarmee ze zich niet hoeven te schamen. Hetzelfde gaat voor drinkbekers. een leuke sportbidon is prima.

Ritme

Voor veel kinderen is het niet nodig, maar de kinderen die wat meer moeite hebben met wakker worden of echt helemaal uit hun ritme zijn nu, is het wel tijd er rustig mee te beginnen. Ons motto deze zomer was zo min mogelijk regels, en ook slapen viel daaronder. Nou valt de puber vanzelf wel rond 23.00 in slaap, bij de kleinste moesten we echt wel wat strenger zijn, want die blijft rustig tot 1uur wakker als je haar niet dwingt om te gaan slapen.

Kijk hoe laat ze ongeveer slapen gemiddeld nu, en trek daar een uur vanaf de eerste 3 dagen, en voer het op tot je vlak voor het einde van de vakantie ongeveer op de juiste tijd weer zit. Dit zorgt ervoor dat je niet meteen weer in de stress komt zodra de vakantie is afgelopen. Zo beginnen zij uitgerust op school, en zit jij niet de eerste dag overspannen thuis.

Lekker lezen in de zomer

Het is vakantie, ik weet het. Maar was je kind een beetje achter met rekenen of lezen? Pak vanaf nu af en toe weer een boekje. Wist je dat een kind die niet leest de hele vakantie zo maar 2 niveaus kan zakken? En die wel leest 1 niveau kan stijgen? En ik weet dat veel mensen vinden dat je niet zo achter je kinderen aan moet zitten, want de tere zieltjes hebben het al zo zwaar, maar als ze zoals mijn dochter bijvoorbeeld heel hard moeten zwoegen het hele jaar om bij te blijven, dan is het zonde als ze 2 niveaus zakken, en zorgt voor weer extra stress in het schooljaar.

Als het weer eens regent is een paar uurtjes naar de bieb stripboeken lezen, en voor de kleinsten prentenboeken doorbladeren, helemaal geen straf hoor!

Nou nog even de laatste maand uitzitten en dan eindelijk vakantie!!

Lees ook deze leuke back to school tips!


Lees ook:

  1. Back to school: de leren op afstand editie
  2. Back to school | Deze schoolspullen kun je vast halen!
  3. Back to school: dit gaat er in de broodtrommel!
back to school

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang