Close

5 tips voor het stijlvol inrichten van je balkon

Buiten is het nieuwe binnen en of je nou een grote tuin of een klein balkon hebt, dat maakt niet uit. Ook van een klein balkon kan je namelijk een gezellige plek maken. In deze blog deel ik 5 tips hoe je van jouw balkon een stijlvol plekje maakt.

Begin bij de basis

Voor je begint met het inrichten van je balkon wil je eerst zorgen dat de basis er goed uitziet. Je kan namelijk nog zoveel mooie accessoires op je balkon zetten, maar dat heeft weinig nut als de basis er saai uitziet.

Meestal is de vloer een sfeerloze betonnen vloer. Zelf ben ik fan van de betaalbare vlonders voor op het balkon van IKEA, hierdoor ziet het er meteen mooier uit. Maar je kan de vloer bijvoorbeeld ook schilderen met betonverf. Een antracieten vloer in combinatie met een stoer vloerkleed ziet er ook heel mooi uit.

Kijk naast de vloer ook eens kritisch naar het hekwerk, houtwerk en muren. Kan je die nog een likje verf of een andere update geven om het er wat gezelliger uit te laten zien? Overleg wel met je verhuurder of VVE of de veranderingen die jij wilt doen zijn toegestaan om problemen achteraf te voorkomen. Een simpele oplossing is bijvoorbeeld om een hek van riet of bamboe voor een lelijk muurtje te spannen. Ziet er veel gezelliger uit en de kans is groot dat dit wel mag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het verven van een muur.

Handige meubels voor balkon

Omdat je op het balkon minder ruimte hebt dan in de tuin moet je iets creatiever met de indeling omgaan. Gelukkig zijn er genoeg leuke meubels te koop die juist speciaal voor het balkon ontwikkeld zijn. Bijvoorbeeld een slimme tafel die aan de rand kan worden opgehangen om ruimte te besparen, uitklapbare tafels en extra smalle stoelen en banken. Maatwerk meubels zijn sowieso een aanrader voor op het balkon, omdat je zo de ruimte optimaal kan gebruiken.

Ook leuk: kies voor 1 groot bed van pallets op je balkon. Misschien wel iets minder praktisch, maar als je alleen ’s avonds tijd hebt om op je balkon te zitten is dit een leuke manier om je balkon in te richten.

Planten op het balkon

Planten op het balkon mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar je kan niet zomaar elke plant op het balkon zetten. Zeker bij een klein balkon zijn veel planten al snel te groot. Heb je wat meer ruimte dan is het juist stoer om een (kleine) boom, bijvoorbeeld een olijfboom, in een pot te zetten. Ook moet je rekening houden met de hoeveelheid zonlicht op het balkon bij het uitkiezen van de planten.

Een creatieve manier om groen op je balkon toe te voegen is om de hoogte in te gaan. Hang een wandrek aan 1 wand en zet deze vol met planten. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar zo heb je ook extra ruimte om zoveel mogelijk planten op het balkon neer te zetten.

Maak het gezellig met accessoires

Natuurlijk mogen accessoires als vloerkleden, kussens en plaids niet ontbreken. Ook een gezellig bijzettafeltje of een mooi wandkleed is leuk voor op het balkon. Op het balkon heb je het voordeel dat de accessoires beter beschut zijn tegen weer en wind dan in de tuin, waardoor de accessoires minder snel beschadigen. Toch moet je er rekening mee houden dat verschillende weersinvloeden, zoals bijvoorbeeld de zon, de accessoires sneller kunnen beschadigen.

Verlichting

Last but not least: mooie verlichting mag natuurlijk niet ontbreken op het balkon. Zelf vind ik een lichtslinger heel gezellig staan op het balkon, maar er zijn meer ideeën om mooie sfeerverlichting op het balkon toe te voegen. Bijvoorbeeld een aantal mooie kaarsen, een bijzondere wandlamp of een schelpenkroonluchter aan het plafond.

Wil je nog meer inspiratie voor het inrichten van je balkon? Op InteriorTwin.com deel ik minstens 3 keer per week inspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Bijvoorbeeld 6 planten voor een industrieel terras of balkon, ideeën voor het sfeervol inrichten van de overkapping en tips voor een duurzame tuin.

Liefs,
Ilse

5 tips voor het stijlvol inrichten van het balkon

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang