Na de middelbare school beginnen op MBO of HBO

Beginnen op MBO of HBO: een nieuwe start

De puber zit in het eindexamenjaar en het is bijna tijd voor de volgende stap uit hun leven: studeren! Komend schooljaar gaan ze beginnen op MBO of HBO en dit werkt toch wat anders dan de middelbare school. Zo zijn ze bijvoorbeeld ineens niet meer de oudste, maar beginnen weer opnieuw als de jongste. In deze blog lees je de grootste verschillen tussen de middelbare school en het MBO of HBO.

Een stukje extra zelfstandigheid

De puber gaat beginnen met het  vervolg onderwijs; de MBO, de HBO of zelfs de universiteit. Dat hummeltje met een veel te grote rugzak van een paar jaar geleden is nu opeens een jong volwassene. Hier komen natuurlijk wat verantwoordelijkheden bij. Vanaf nu krijg jij alleen nog de rekening en is er verder vrijwel zeer weinig tot geen contact met de school.

De meeste ouders vinden vanaf 18 ook dat je best zelf voor wat kosten kunt betalen. Gelukkig krijgen ze een OV jaarkaart, maar verzekeringen en bijvoorbeeld het mobiel abonnement kunnen ze zelf gaan betalen. Een aanrader is bijvoorbeeld het mobiel abonnement van BEN. Hier zijn we dit jaar ook overgestapt want de kosten zijn gewoon zoveel lager als veel andere abonnementen. Ze komen op een goed en stabiel netwerk en hier is eindelijk het verhaal van geen beltegoed, data is op, geen bereik, etc.etc. wel opgelost. Vrijwel alle communicatie gaat via zo een mobieltje, een beetje goed model is ook geen overbodige luxe. Voor andere zaken wat te doen als een kind 18 wordt, kun je dit blog even lezen.

Ook interessant om even te lezen is: Beginnen met het vervolgonderwijs.

Vakken

Een van de grootste verschillen tussen de middelbare school en het MBO of HBO is welke vakken er zijn. Op de middelbare school is er weliswaar een richting gekozen, maar toch zijn je vakken redelijk divers. Denk aan bijvoorbeeld een pakket met Nederlands, Engels, biologie en aardrijkskunde. Wanneer ze een studie kiezen, kies je een specifieke richting. Als je bijvoorbeeld de hotelschool doet, zullen alle vakken gaan over hoe je in een hotel werkt, hoe je deze managet en andere dingen die ze moeten weten. De vakken gaan dus specifiek over de richting die er is gekozen. Dit geldt voor elke studie. 

Minder uren

Op het MBO en HBO heb je over het algemeen minder uren dan op de middelbare school. Dit betekent dus dat je minder vaak naar de les hoeft. Dit lijkt heerlijk, maar hier staat wel tegenover dat er van ze verwacht wordt dat je thuis meer doet. Denk aan bijvoorbeeld opdrachten of het lezen van artikelen. Let hier op met bijbaantjes, vaak gaan ze meteen veel meer uren werken, en hebben ze zo minder tijd voor school. Het is niet voor niks dat er na het eerste jaar al vaak wordt afgehaakt. 

Colleges

Iets anders wat even wennen zal zijn, zijn de colleges. Vooral hbo’ers zullen hier mee te maken hebben. Colleges zijn de meest gebruikelijke vorm van lesgeven en werken net wat anders dan een normale biologieles. Dit zijn vaak theoretische vakken waarbij een docent of professor uitleg geeft aan een grote groep. Deze groep bestaat niet alleen uit jouw klasgenoten, maar ook uit andere groepen. Veel studies hebben namelijk overlappende vakken met elkaar.

Contact met docenten

Een ander groot verschil met de middelbare school is het contact met docenten. Ze zijn waarschijnlijk gewend om leraren aan te spreken met ‘meneer Achternaam’ of ‘leraar’. Op het MBO en het HBO werkt dit net wat anders. Het is allemaal wat informeler. Zo spreek je de docenten of professoren meestal aan bij hun voornaam en kan je ze rustig vragen stellen over hun vakgebied. Ook zijn er vaak gastdocenten, die dan een college geven. Hierdoor kan het dus zijn dat er voor één vak meerdere docenten zijn. Ook wordt er van mama niet meer verwacht dat ze om alles belt en contact zoekt. Zelfs het ziek melden doen ze nu zelf.

Vriendschappen 

Tenslotte zul je al snel merken dat vriendschappen wat anders gaan. Ze ontmoeten mensen op andere plekken. Op de middelbare school heb je vaak kleinere klassen, waardoor je iedereen uit je klas wel kent. Hierdoor is het makkelijker vriendschappen te sluiten binnen de eigen klas. Op het MBO of HBO is dit niet zo. De groepen zijn groot en vaak ken je niet iedereen. Hierdoor zul je veel kleinere groepjes hebben. Wel hebben ze natuurlijk allemaal dezelfde interesse: de studie die er is gekozen. Ook heb je studieverenigingen die activiteiten organiseren voor studenten van de desbetreffende studie. Denk aan borrels, vakanties of een avondje bowlen. Ook bestaan er andere verenigingen, zoals sportverenigingen. Hierdoor ontmoet je makkelijk mensen met dezelfde interesses! Het werkt allemaal net wat anders, maar het is een leuk en uitdagend nieuw hoofdstuk uit hun leven.

Het is weer een hele nieuwe spannende periode waarbij ze langzaam hun vleugels uitslaan naar de volwassen wereld!

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *