Close

Beleggen doe je met deze makkelijke tips!

Beleggen is in! Steeds meer Nederlanders beseffen dat ze hun geld maar beter niet op een spaarrekening laten staan wegens de historisch lage rentepercentages. De meest voor de hand liggende andere manier om je geld te laten opbrengen is door het te beleggen.

Beleggen Maar bij beleggen komen sowieso heel wat vragen kijken. Hoe begin je eraan? In wat beleg je best? En vooral: hoe beleg je op een zo veilig mogelijke manier, zonder veel risico?

Let op: beleggen zonder enig risico niet bestaat. Bij alle vormen van investeren komt altijd iets van risico kijken, dat je nooit volledig kanelimineren. Dat gezegd zijnde is het natuurlijk wel mogelijk om dit risico serieus te minimaliseren.

Wat zijn de meest risicovolle beleggingen?

Zoals reeds gezegd komt bij elke vorm van beleggen risico kijken, ongeacht hoe veilig het lijkt. Zelfs een spaarrekening is niet zonder risico, want een bank kan altijd failliet gaan.

Daarnaast verlies je met een rendement van minder dan 1% (zoals op dit moment het geval is in Nederland) gestaag geld. Dit is niet in absolute waarde, want je spaargeld zal wellicht wel toenemen, tenzij de onkosten hoger zijn dan wat je ermee verdient.

We spreken dan eerder over de relatieve waarde van je geld, de koopkracht ervan. Elk jaar zorgt inflatie ervoor dat de euro minder waard wordt, dat je er minder goederen mee kan kopen dan het jaar ervoor.

Op korte termijn is dit een verwaarloosbare factor, maar als je kijkt op lange termijn zorgt inflatie gekoppeld aan lage rentetarieven ervoor dat een spaarrekening de meest risicovolle belegging is, want je verliest gegarandeerd aan waarde.

Andere vormen van beleggen die met veel risico komen zijn innovatieve en nieuwe zaken, zoals cryptocurrency. Ja, je kan zeker geld verdienen met het beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin. Er zijn miljoenen mensen die dit op dagelijkse basis doen, maar dat verandert niets aan het feit dat crypto zeer volatiel is.

De prijzen gaan op korte termijn vaak heel sterk op en neer. Zelfs al koop je bij de beste crypto broker aan de laagst mogelijke tarieven, een bepaalde cryptomunt kan van de ene dag op de andere volledig in elkaar storten. Of maal tien in waarde stijgen, uiteraard.Beleggingen zoals crypto volgen het principe van hoog risico, hoog rendement.

Beleg dus nooit al je spaargeld in dergelijke dingen, maar alleen wat je kan missen. Als je dan verlies maakt, is het niet zon ramp. Maar als je winst maakt, is dat natuurlijk zeer leuk. Ons advies bij een is: begin met kleine bedragen, leer de markt kennen, investeer in verschillende munten en spreid je risico.

Andere risicovolle beleggingen zijn aandelen. Doorgaans lijkt het vrij veilig om te beleggen in bekende en gevestigde bedrijven zoals Amazon of Google, maar het kan voorvallen dat een bedrijf op korte termijn failliet gaat of in een schandaal verzeilt raakt waardoor de waarde sterk daalt.

Wat zijn de minst risicovolle beleggingen?

Als beleggen in individuele aandelen zeer risicovol is, hoe kan je dan best in de markt investeren? Simpel: beleg in brede, passief beheerde indexfondsen of ETFs. Dit zijn verzamelingen van allerlei soorten aandelen, gebaseerd op een bepaalde index.

Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in een indexfonds dat de top 500 bedrijven op de Amerikaanse beurs volgt. Als een of meerdere van die bedrijven het slecht doen, maakt dat niet heel veel uit, want ze maken slechts een klein deeltje uit van jouw portfolio.

Beleggen in een brede index komt ook met een zeer klein risico op lange termijn. Ja, van het ene jaar op het andere heb je 50% kans op verlies, 50% op winst. Maar naarmate de jaren verstrijken wordt de kans op winst steeds groter, want de markt stijgt historisch gezien altijd op lange termijn.

Het is hier wel belangrijk dat je investeert in een passief indexfonds, dus geen actief beheerd fonds. Bij dat laatste gaat een fondsbeheerder immers actief aan de slag met je geld, en zal die de markt proberen te verslaan. Dat gaat eerst en vooral bijna nooit goed. Op lange termijn slaagt de grote meerderheid er niet in om het rendement van een passief fonds te evenaren, laat staan te overtreffen.

En uiteraard zal een actief beheerd fonds je allerlei onkosten aanrekenen. Je kan denken dat 1 tot 2% per jaar niet veel is, maar op lange termijn stapelen die kosten zich op, en kan je al snel 30 tot 60% van je winst zien verdampen aan vermijdbare kosten.

Een andere veilige belegging zijn edelmetalen zoals goud en zilver. Dit zijn betrouwbare en waardevolle zaken, gegeerd over de hele wereld, met een vrij consistente toename in waarde per jaar van ongeveer 9%. Fysiek goud of zilver aankopen en dat in een kluis ergens bewaren komt met weinig risico. Omdat de waarde ervan niet rechtstreeks gelinkt is aan het verloop van de beurs, is het een goede investering.

Historisch gezien zijn obligaties een van de veiligste vormen van beleggen. Je leent geld aan een overheid of bedrijf, en die betalen je hier rente voor. Op het einde van de termijn (doorgaans 3 tot 30 jaar) krijg je de oorspronkelijke som terug.

Beleggen in obligaties komt met weinig risico, zeker als je van de Nederlandse overheid koopt. De kans dat je niet terugbetaald wordtis vrijwel nihil, maar niet onbestaand. De staat kan immers failliet gaan. Bij een dergelijk laag risico komt ook een zeer laag rendement kijken. Obligaties van de Nederlandse staat leveren op dit moment minder dan 1% op, en komen soms zelfs met negatief rendement.

Tot slot is er ook vastgoed. Vastgoed op zich is een betrouwbare vorm van investeren. De bevolking neemt immers toe en mensen moet altijd ergens wonen. Als jij een pand hebt, zal je dat doorgaans altijd kunnen verhuren of verkopen, en zo winst maken. Er zijn toch enkele risicos: een huis dat in een slechte buurt ligt, een brand, de vastgoedmarkt die in elkaar stort,

Beleggen zonder risico: conclusie

Beleggen zonder risico bestaat niet, maar je kan je risico zoveel mogelijk minimaliseren door te diversifiëren. Beleg niet in aandelen van één bedrijf, maar eerder in een breed indexfonds. Ga niet voor cryptocurrency, maar voor vastgoed, obligaties of goud.

Beleg een beetje in de verschillende veilige vormen van beleggen. Zo zit je veilig en maak je bijna altijd winst, ongeacht wat de economie doet.

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner