Close

Ben je gek geworden ?

Wanneer iemand gedreven zijn of haar passie uitoefent, vinden veel andere mensen dat ‘gek’.
Gek genoeg is dit veelal als die passie betrekking heeft op een activiteit waar die ander weinig kennis van heeft. Ben je gek geworden?

Denk hierbij aan sporten die niet zo bekend zijn, hobby’s die weinig (of juist veel) tot de verbeelding spreken en activiteiten die niet zo veel mensen leuk vinden.

Deze laatste, lange, zin is van belang. Het zegt namelijk veel over ‘die ander’ en niet zoveel over de gepassioneerde persoon.
Blijkbaar geeft kennis rust. Wanneer men weet waar we het over hebben, is er meer begrip, minder veroordelen en meer respect.

Normaal doen

De keren dat aan mij gevraagd is of  ik ‘ weer normaal ga doen’, zijn ontelbaar …
De opmerkingen :
*’ ik vind het knap van je , maar ik vind het écht niet mooi’….
*’niet mannelijk worden hoor…’
*’ je slaat nu wel door hoor….’
*’ik vind het zooo lelijk; een vrouw met spieren …’ : ze blijven Snoei- en Snoei hard. Het went nooit. En ik vind het onnodig.ben je gek geworden

 

Hand in eigen boezem

Ik vraag mij dan ook regelmatig af of ik zelf zo snoeihard oordeel. En de eerlijkheid gebied mij te zeggen; dat deed ik misschien wel vroeger. Nu niet meer. Zelfs toen ik mijn oordeel klaar had, deelde ik hem niet zo keihard met die persoon, maar dat maakte het niet minder rot.
Door alle keiharde opmerkingen en veroordelingen in mijn gezicht en achter mijn rug (die echt wel bij mij terechtkomen; maak je geen illusies….) ben ik wel bewuster geworden van mijn eigen mening over andere mensen.
Die heb ik nu dus niet meer. Ik laat mensen veel meer in hun waarde. Ik kijk of zij met plezier doen wat zij doen en geniet daar dan van.
Je kent wel dat ‘net te oude stel’ wat wild op een feestje staat te dansen…. Iedereen kijkt ernaar en denkt hetzelfde:’ wat doen zij hier ??!!’. En ik denk alleen maar; ‘ wat heerlijk; zij hebben zoveel plezier….’

Mening gewenst ?

Ik vraag slechts een beperkt aantal mensen om hun mening (bewust) en van hen krijg ik opbouwende kritiek. Daar kan ik wat mee.
Met keiharde , ongefundeerde oordelen kan ik , net als mijn mede -gepassioneerde -mens, niets. We doen dit voor onszelf. Wat we ook doen. Een visser vist ook voor zijn eigen rust. En voor niemand anders.
Ik ben geen wereldverbeteraar. Ik ben geen heilige. Het enige wat ik ben is Bewust. Ik ben me bewust van de impact die een (ongevraagde) mening kan hebben en wil dat gevoel niemand bezorgen. Los van het feit dat het mij ook niets oplevert, als ik een negatieve mening ergens over heb.

Kennis is rust

Mijn voornemen om dit te voorkomen: meer kennis geven aan de ‘onwetenden’; wellicht komt er dan meer begrip/respect en nemen de felle reacties af.
Kennis brengt rust; en dan met name de rust om jouw eigen negatieve oordelen voor je te houden en daar niet een ander mee lastig te vallen. Heb de rust om die oordelen lekker te laten varen. Ze zijn nergens goed voor.
Want; draai het eens om: stel dat ik , ongevraagd, aan iemand die lekker geniet van een flesje rode wijn , wat smaakvolle kaasjes en een potje schaken, vraag:’ Zeg , wat dacht je ervan? Kom je nog van je luie , dikke reet af ?’

Dan zouden ze aan mij vragen: Ben je gek geworden ?

 

Foto’s van de quotes zijn van Shutterstock

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang