Close

Met deze 5 tips bespaar jij op jouw energierekening

Dat de energie rekening hoger is geworden mag wel duidelijk zijn. Helaas ontkomen we er niet aan en er is ook niet direct een manier om ergens anders goedkoper uit te zijn. Toch kun je besparen op jouw energie rekening. Hoe? Met deze tips hou je geld over voor de leuke dingen in het leven!

1. Isoleren

Een goed geïsoleerd huis is zoveel waard! Niet alleen woon je er prettiger in, ook scheelt het je flink in kosten. Woon je in een oud huis? Dan kan het best zo zijn dat het niet goed geïsoleerd is. Bijna elk huis kun je achteraf nog laten isoleren, bijvoorbeeld door middel van spouwmuur isolatie, maar ook vloerisolatie. Zorg dat kiertjes, brievenbussen, ramen goed sluiten. Ook al lijkt het niet veel verschil te maken, je energierekening zal je wat anders zeggen 😉

De slaapkamer

De slaapkamer is zo een plek wat energie zuigt. Gelukkig kun je hier vrij makkelijke aanpassingen doen zonder al te veel geld kwijt te zijn. En het scheelt zo enorm op die energierekening!

Denk als eerste aan het bed. Heb je een goede matras waar je niet(of minder, I got you woman in menopause)op zweet. Dan maakt het hoeslaken een reuze verschil. In de winter is flanel heerlijk warm en in de zomer is fris katoen of jersey heel fijn. Datzelfde is ook voor het dekbedovertrek. Een extra warm dekbed lijkt in de winter een goed idee, maar je zweet je kapot tijdens hotflashes en in de zomer. Een 4 seizoensdekbed is dan een betere investering.

Energierekening

3. Douchetimer

Lekker lang douchen, vooral in de winter is het heel verleidelijk om nog eventjes onder die hete douche te staan. Maar wist je wel hoeveel water je hiermee wegspoelt? Juist! Niet alleen het water tikt aan, maar vooral het verwarmen ervan. Beter kun je gebruik maken van een douchetimer, waarmee je je bewust wordt hoelang je doucht. Een douchetimer is als het ware een waterdichte wekker. Hiermee douche je vanzelf minder lang en bespaar je geld.

4. Dikke gordijnen

Tocht het bij je ramen? Dan kun je natuurlijk jouw kozijnen gaan vervangen. Omdat dit een grote kostenpost is die je niet zomaar even tevoorschijn haalt is het een goed idee om mooie dikke gordijnen op te hangen. Wanneer het koud is of flink waait doe je die fijn dicht, waardoor ze de kou tegen houden en het binnen lekker warm blijft.

5. Warme trui en sokken

Heb je het binnen koud? Hoe makkelijk is het dan om even aan de thermosstaat knop te draaien? Zonder dat we het door hebben stoken we aardig wat gas weg om er comfortabel bij te zitten. Het liefst nog in een t-shirt overigens. Eigenlijk is dat natuurlijk gekkenwerk, want wanneer je het koud hebt kun je net zo goed een lekkere dikke trui en sokken aandoen. Natuurlijk hoef je niet bibberend binnen te zitten, maar een graadje lager op de thermostaat kan best en bespaart veel!

Andersom als het bloedheet is, denk dan aan een plafondventilator of een grote staande ventilator in plaats van airconditioning.

6. Warmtepomp

Een rigoreuze aanpak wellicht, maar een warmtepomp kan jouw energie rekening aardig omlaag brengen. Het is best een flinke investering, maar wanneer je weet dat je nog jaren in jouw woning blijft wonen levert het al snel wat op. Met een warmtepomp maak je namelijk geen gebruik van gas, iets dat juist nu zo duur is.

Meer tips voor een lagere energie rekening:

 

About Jolanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang