Blijf toch met je vingers van die speen af!

IMG 20151117 095734 - Blijf toch met je vingers van die speen af!
Ken je dat? Dat mensen vinden dat je kind te oud is voor de speen, en dus hup dat ding uit hun mond trekken?

Een speen bij 3 jaar

Het kan zijn dat ik omringt ben door brutale mensen, maar over dat speentje is altijd commentaar. Ik snap het, het kind is bijna 4, dus te oud voor een speentje. Het is namelijk zo dat zij dan een spraakstoornis heeft. Want kinderen met speentjes kunnen niet praten. Daar geef ik je gelijk in, met dat ding in haar mond is ze niet te verstaan. Zonder dat ding lult ze de oren van je kop, dus ik denk dat het wel goed komt met haar “spraakgebrek”.

Vergelijken

Als ik dan vergelijk met haar grote zus.. Die had een speentje tot ze 4.5 was. Nee, niet in de klas, maar op momenten dat ze moe voor de tv zat of ging slapen. Of als het ergens erg druk was en ze onrustig werd bijvoorbeeld. Zij had serieus een inhammetje in haar gebit, zag er niet uit. Maar volgens de tandarts kwam dat wel recht met een beugel. Zij sliste ook behoorlijk, dus ook daar was flink wat commentaar op.
Zij zou nooit goed kunnen praten en oh dat gebit.. Dat is wel goed gekomen, zonder beugel zelfs heeft ze een mega recht gebit. Ook dat praten kan ze goed. Heel goed.

Zeikerds

Maar dus even over die mensen die zo zeuren over dat speentje steeds. Je bent toch geen baby kom op met dat speentje. Een speentje is alleen voor kleintjes, doe dat speentje uit, ach gut dat staat toch niet, kom kind je ziet er niet uit met die speen. Je hebt ook van die bijdehante mensen die gewoon speentje uit de mond trekken. Met een lekkere paniekaanval als gevolg. En dan krijg je kom op huilen is voor babies.
Ik word daar zo enorm pissig van. Waar bemoeien ze zich mee? Ik sla dat glas wijn toch ook niet uit je handen? Of zeg tegen je dat je er niet uit ziet met die peuk in je mond? Of dat je niet mag janken omdat iemand je ring van je vinger aftrekt.
En als we het er toch over hebben, die afkeurende blikken als mensen horen dat ze in de avond nog een flesje drinkt. Schijnbaar staat dat synoniem met niet kunnen eten of drinken of met bestek of uit een beker. Blijkbaar als ze in de avond een flesje drinkt, eet ze de rest van de dag niet en drinkt ze ook verder niks.

Vooroordelen

Hoe komen mensen daar toch bij? En waarom zijn al die conclusies dat zij alles beter weten over jouw kind dan jij? Niet eens alleen over het speentje of de fles. Vooral mensen zonder kinderen weten altijd beter hoe je moet opvoeden, hoe het werkt in de kinderhoofdjes.
Laatst zei iemand dat zij geen drukke kinderen willen. Ik vraag me serieus af hoe je dat denkt af te dwingen als je kind niet dat lieve engeltje blijkt te zijn die jij had gepland? En hoe halen mensen het in hun hoofd in supermarkten bijvoorbeeld om zich te bemoeien als je kind een mega aanval van verweneritis heeft. Nee, ze krijgt niet alles wat ze wil hebben, en als ze dan gaat huilen alsof ze zwaar mishandeld word dan moet je niet bemoeien dat de kinderen tegenwoordig alleen maar gezond mogen en wij vroeger ook niet dood zijn gegaan van een snoepie.
Heb je de hele achtergrond meegekregen? Wie weet heeft het kind wel diabetes, of is het allergisch voor chocola. Of misschien heeft het net daarvoor al van alles gehad. Wie weet was ze heel stout en verdient ze geen snoepje? Wat als die moeder een tientje heeft om de week door te komen en niet die zak snoep kan missen? Heb je er aan gedacht dat het kind moe of gewoon in een etterbui is? Want dit komt vast als een shock voor non ouders: kinderen hebben wel eens een etterbui. Gewoon. Om helemaal geen 1 reden. Lekker etteren.
Nee ik ga dan niet slaan. Dat mag niet van de wet en vind ik ook niet prettig. Ja soms schreeuw ik, het op mijn knieën zitten en zeggen liefje mama vind het niet prettig als je zo ettert is niet helemaal mijn ding. Aankijken wel. Mijn blik zegt vaak meer dan genoeg.
Maar goed ik dwaal af, waar had ik het ook alweer over? Oh ja, dat speentje. Laat.het.zitten! Het komt wel goed. Ik beloof het ok? Tot die tijd. Gewoon afblijven en mij en mijn kind niet zo aanvallen.
#eindeklaagbericht

Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen. 
Spread the love

26 comments on “Blijf toch met je vingers van die speen af!

 1. Echt, ik word altijd zo moe en kriegel van mensen die van alles vinden en dat dan ook moeten zeggen. Ik heb er zelf niet zo’n last van, maar misschien weet mijn omgeving ook wel dat ze aan mij een slechte hebben met dit soort dingen.

 2. Ohoh in een van mijn blogs ben ik een van die zeikerds.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook afschuwelijk als kleuters nog meer een speen lopen. Bij mij was 3 de leeftijd waarop ze afscheid moesten/ moeten nemen.

  Gelukkig steun jij met deze blog alle ouders die ons zeikerds vinden 😜😬 leuk geschreven!!

 3. Laat ze lekker kletsen. Ik ben 36 en duim nog steeds, nooit een beugel nodig gehad. Mensen oordelen zo snel, maar zegt meer iets over hun.

 4. Doe wat jij zelf het beste vindt. Daar heeft inderdaad niemand zich mee te moeien, ieder kind is anders, toch?

 5. wat heerlijk hoe je het schrijft vooral het gedeelte over de glas wijn uit hun handen slaan en die peuk!
  mensen moeten zich eens met zich zelf bemoeien

 6. Ach ja ik ken het. Ik heb er een van 7 die duimt.. Ja uk weet: niet Goed, scheve tanden, slissen. Maar ja ze heeft t nodig. Het is haar rust moment. En dan maar een beugel later

 7. Dat is ook zo herkenbaar, ze zou niet kunnen drinken uit een glas. Nou dat kan ze prima hoor. Dat flesje in de avond is gewoon nog lekker

 8. Ach vermoeiend he, mensen moeten altijd maar overal wat van vinden! Mijn zoontje heeft geen speen meer, maar drinkt bij voorkeur het liefst uit een fles met speen (ipv rietjesbeker, tuitbeker of gewone beker). Ik probeer die andere zo nu en dan weer eens, maar vind het verder vooral buitenshuis wel best. Maar ook dat schijnt iets te zijn om omgevraagde meningen mee uit te lokken. Zucht!

 9. Heel herkenbaar! Zet haar toch neer, straks raakt ze gewend. Maar goh, het is niet dat mijn dochter van 11 nog getild wil worden of een speen in doet, dus ik vermoed dat het ook met deze gewoon goed komt haha

 10. Ach leven en laten leven denk ik dan. Ik vind je artikel heel prettig eerlijk! Sommige mensen moeten nu eenmaal wat te zeuren hebben

 11. Wauw, wat schrijf je eerlijk (heerlijk!). Ik vind ook dat mensen soms wel erg snel klaar staan met hun mening, zonder van toeten of blazen te weten. Heel irritant!! En dat andere mensen de speen van jouw kind uit de mond trekken is ronduit asociaal, bizar…

 12. Mijn kind is er nog niet eens maar ik weet nu al dat ik me kapot ga irriteren aan al die goedbedoelde adviezen, haha! Als een kind een speen wilt, dan krijgt ‘ie toch een speen? Ik duimde tot m’n 12e. Heerlijk. Heeft niemand last van, alleen had ik wel een paardengebitje later. Maar er bestaan beugels en binnen no time waren ze weer recht. Wat betreft de speen: ik zou lekker lak hebben!

 13. Bizar wat mensen kunnen ‘vinden’. Maar vooral, dat ook nog hardop uitspreken. Ja, ik zal ook wel eens denken van “Goh, dat kindje ziet er wel groot uit voor een speentje.” Maar dat zeg ik niet hardop. Want tegelijk denk ik dan: “Daar zullen de ouders dan vast een goede reden voor hebben.” Het is toch niet aan mij om daar over te oordelen? Mijn zoontje kwam van zijn speen af een dag na zijn 3e verjaardag. En dat ging gewoon perfect, gelukkig. Maar dat gaat gewoon niet altijd zo gemakkelijk.

  Wat ik zelf irritant vond was toen we aan het backpacken waren in Thailand. Hij was toen nog geen 2 en had zijn speen in. Maar in Thailand vindt iedereen dat je klaar moet zijn met een speen, zodra je je 1e verjaardag hebt gevierd. Dus iedereen trok hem er uit!!! Belachelijk! Ik werd daar echt pissig om. Het is mijn kind, blijf er eens van af! Plus, hij is nu een wereldreis aan het maken en dat vergt veel flexibiliteit. Die knuffel en speen zijn zijn ‘safety zones’, waar hij ook is. Hiermee heeft hij rustmomentjes. Dus ja, hij mag die speen de hele dag in, als die behoefte heeft! En zo heeft iedereen zijn/haar eigen reden.

 14. Ik kreeg altijd commentaar als ik zoon optilde. Een vierjarig (pas geadopteerd!!) kind optillen is overdreven verwennerij kennelijk. En het inderdaad ook tegen hem zeggen dat hij daar te groot voor is… Wel… ik til hem af en toe nog steeds even op (als grote, kleine bink van 7) en het irritante commentaar is inmiddels verstomd.

  Overigens krijg ik dat commentaar tot nu toe vreemd genoeg niet bij dochter (ook bijna 4).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: