Close
Budgetteren met pubers is zomaar mogelijk

Budgetteren met pubers doe je met deze 5 tips!

Budgetteren met pubers klinkt als een onmogelijke taak. Bergen make-up, noodle soepjes, parfum en het liefst merkkleding gaan er doorheen. Ze zijn de belichaming van hoop en wanhoop, en bovenal, de reden waarom onze bankrekeningen soms sneller leeglopen dan een op hol geslagen kraan.

Het begint onschuldig genoeg. Je kind wordt een tiener, en plotseling ben je in de greep van een puberificatieproces dat meer kost dan een ritje in de achtbaan van het leven. Je merkt het meteen zodra ze beginnen te groeien, niet alleen in lengte, maar ook in behoefte aan dure spullen.

Budgetteren met pubers

Naast de eeuwige trek in frikadelbroodjes en noodle soepjes, komen er echt wat dingen bij die soms gewoon niet te betalen zijn. Helemaal in het huidige klimaat niet. Laten we eens kijken naar enkele van de financiële uitdagingen waarmee ouders van pubers te maken krijgen die het budgetteren met pubers tot een ware wiskunde challenge maken. 

Merkkleding kan voordeliger dan je denkt

Ten eerste, merkkleding. Als je dacht dat kleding gewoon een manier was om jezelf te bedekken tegen de elementen, dan heb je het mis. Voor pubers is kleding een statement, een uiting van hun identiteit, en bovenal een statussymbool. En die labels? Nou, die zijn als de heilige graal. Je kunt niet gewoon een shirt kopen, nee, het moet een T-shirt van een bepaald merk zijn, anders is het gewoon niet cool genoeg.

Dus wat doe je als ouder? Je krabt je achter het hoofd en vraagt je af waarom je kind een T-shirt moet hebben dat meer kost dan een complete garderobe voor jezelf. Nu heb ik ook een man met een dure sport; golf. Zo kwamen we op zoek naar goede shirtjes ooit op Zalando-Lounge terecht. Geen weg meer terug! Ik koop er mijn luxe beddengoed, mijn man dus zijn golfkleding als er weer iets voorbij komt, en voor de kinderen dus merkkleding. We hebben het hier niet over stokoude collecties, maar echt wel vrij recent. 

Adidas, Nike, DKNY, Armani, die dure winterjassen die iedereen moet hebben.. Er is regelmatig een nieuwe collectie online en het loont om de alerts aan te zetten. Oh had ik al gezegd dat Zalando-Lounge tot wel 70% korting geeft? Zo hebben wij echt wat pareltjes gescoord. 

Budgetteren met pubers doe je met deze 5 tips

Hoeveel make-up heb je precies nodig?

Wanneer je dochter in de puberjaren komt, ontdekt ze wat er mogelijk is met make-up. Als de schoolboeken zo goed bekeken werden als de TikTok tutorials dan hadden we nooit discussies gehad over huiswerk maken. Wat begon als een onschuldige fase van het experimenteren met kleuren, kan al snel veranderen in een full-time make-up verslaving.

Je kunt jezelf afvragen waarom een tiener zoveel make-up nodig heeft, maar het antwoord is eenvoudig: het is een kunstvorm, een expressie van creativiteit, ze voelen zich er vaak gewoon veel beter bij. Maar als je de kosten van al die make-up ziet stapelen, kun je overwegen om samen met je dochter naar wat goedkopere merken te kijken, samen de make-up betalen, haar laten sparen, en goed de sales in de gaten te houden.

16: tijd voor een brommer

Niets zegt ‘vrijheid’ dan een eigen scooter. Pubers willen een brommer, en ze willen hem nu. Ze zeggen dat het handig is om naar school te gaan, maar je kunt niet helpen maar denken dat het ook handig is om naar de lokale ijssalon te gaan. En naar de bioscoop. En naar die vriend die 10 kilometer verderop woont.

Buiten dat het theorie en rijbewijs een fortuin kan kosten, komt daar ook nog de brommer en de verzekering bij. Ga dus al wat eerder op zoek naar goede deals (ze kunnen al met 15 beginnen!), laat ze beginnen met de theorie op TikTok of YouTube (ze zitten er toch), dit scheelt je heel veel lessen en gefaalde toetsen. Let op dat ze niet verzekerd zijn als ze op een brommer van een vriendje rijden, dus echt gewoon met een leraar oefenen. Het is de moeite niet waard. Een brommer kun je tweedehands zeker kopen, maar bezuinig dan niet op de helm. 

We zijn nu helemaal digitaal

Ze hebben een laptop nodig voor school (en Netflix), een iPhone voor het bijhouden van huiswerk (en FaceTime met vrienden), uiteraard zijn alleen airpods goed genoeg.

Maar hier hebben we een geheim wapen om de kosten te beheersen: refurbished elektronica. Je kunt een tweedehands laptop kopen die net zo goed werkt als nieuw, maar voor een fractie van de prijs. Ook de i-Phone kun je refurbished bestellen. Vaak zit er dan zelf nog wat garantie op. Hier is gekozen voor een nieuwe, maar betaalt ze zelf de helft van het abonnement.

Rond een jaar of 15 kunnen ze zelf een bijbaantje nemen. Willen ze perse duurdere items die jij niet kan of wil betalen, dan is een mooie middenweg om het samen te betalen, of als je kleedgeld geeft, kunnen ze het zelf aanvullen. Het kan lastig en duur zijn om die pubers te onderhouden. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, en zo toch wat kunt budgetteren met pubers.

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang