Close

Buitenspelen is leuk en goed voor een kind | 2 tips

Wist je dat in 2050 bijna de helft van de kinderen bijziend is? En dat helaas die kleine schermpjes daar toch wel invloed op hebben? Nou hoef je van mij echt niet meteen alles af te pakken. Dat zou hypocriet van mij zijn. Maar als je even verder leest waarom buitenspelen goed voor je kind is, dan zie je ook meteen hoe leuk het kan zijn!

Lekker naar buiten met de kinderen

Buiten spelen is zo lekker! Helemaal met die prachtige herfst die wij nu hebben. Wij wonen hier aan de rand van de Veluwe, en komen heel graag buiten. Mijn kleine meid vindt het heerlijk om takken te zoeken en te versieren als ze weer thuis is. Of de mooiste blaadjes en kastanjes rapen om er thuis een knutselwerk van te maken. Er wordt geadviseerd om zeker 2 uur per dag buiten te spelen. Dit is goed voor de ogen.

Lees hieronder 2 tips die de kinderen nog meer stimuleren om buiten te spelen.

De kinderen waren op een missie voor Pearle in het Amsterdamse bos. Zo mochten ze de letters van het woord kleur helemaal beplakken met stickers. Miya koos voor de letters die in de naam van Keira staan.

Tip 1: Neem een hond

Pubers, en vooral mijn puber, zitten het meeste aan de telefoon.

En vaak als ze dan toch buiten zijn, zitten de pubers buiten samen aan op hun telefoon. Dus je kunt het op andere manieren spelen. Zo is het bij mijn puber bijvoorbeeld een goed idee om haar met de hond naar buiten te laten gaan.

Lekker wandelen, ballen gooien of samen met de hond rennen. Zo is de hond uitgelaten, maar het kind is ook lekker buiten geweest. De kinderen leren hier verantwoordelijker van te worden, maar ook hoe fijn het is om buiten te zijn.

Regelmatig gaan wij ook even naar de hei. Daar kan iedereen even goed uitgelaten worden. Telefoons moeten dan ook altijd even weg. Gaat niet altijd even soepel, maar uiteindelijk vindt iedereen het toch even leuk.

Hoe gaaf. Het woord game gemaakt van allemaal oude keyboards, afstandsbedieningen en muizen! De uitdaging hier was om te kijken wat er allemaal precies op zat. Dit was ook 1 van de opdrachten die wij deden in het bos.

Tip 2: Buiten leren maakt slim

Binnen leren is vaak saai, dus neem het huiswerk mee naar buiten. De kinderen leren buiten goed afstanden inschatten. Een kind ziet dan dat bijvoorbeeld een meter een hele flink stap is. Denk aan vergelijkingen die kinderen leren in groep 1 als een boom is groot, een struik is klein. Leer optellen door blaadjes en takjes te verzamelen, hoeveel heb je samen? De kleuren leer je weer door bijvoorbeeld een rode auto, een witte deur..  Wat dacht je van Engels? Vertaal wat je buiten ziet als: The leaves on the tree are green. Leer de tijd inschatten door te kijken hoe ver je kunt rennen in 10 seconden. Ook als je kind bijvoorbeeld op zangles zit, dan is het bos ideaal om lekker te oefenen. De akoestiek is super!

Je kunt van alles bedenken op verschillende niveaus om zo samen te leren. Je kind leert verder kijken, inschatten en is buiten. Je zult zien dat de lessen daarna een stuk makkelijker gaan. Ze kunnen die droge stof nu namelijk omzetten in iets tastbaars. Zo sla je toch weer 2 vliegen in 1 klap.

Hoe leuk is het om leren leuk te maken? Dit hadden de kinderen ook meteen door in het bos waar zij soortgelijke spelletjes deden als oogjes zoeken en tellen, kijken welke kant de wind op waait, zoeken naar een woord hoog in de bomen. Deze spelletjes werden gedaan naar aanleiding van de presentatie van het leuke boekje “Buiten de pixels”.

Tip! Buitenspelen met kinderen wanneer het regent is net zo leuk als wanneer het droog is. 

Buiten de Pixels

Happy Eyes: ‚ÄėJe kijkt je ogen uit, maar wie kijkt er naar je ogen? is de campagne van Pearle tijdens kinderboekenweek.¬†

Pearle lanceerde daarbij het boekje¬† ‚ÄėBuiten de Pixels‚Äô. Deze is geschreven door kinderboekenauteur Marco Kunst en ge√Įllustreerd door Anne Roos Kleiss. Dit boekje (dat je bij elke Pearle vestiging gratis kunt krijgen) zorgt ervoor dat je kind buiten wilt spelen. Door de opdrachten in het boek wil je namelijk buiten van alles onderzoeken. Een leuke combinatie van lezen en buiten spelen!

Wij deden de 3D wandeling door het bos, waar allerlei uitdagingen waren uitgezet zoals je al onder de foto’s hebt kunnen lezen. Buiten dat het erg leerzaam was, was het natuurlijk erg leuk om een paar uur door het bos te wandelen en van alles te onderzoeken.

Omdat Miya zo dol is op het bos, was de uitnodiging van Pearle om naar het bos te komen om door een 3D versie van het boek “Buiten de pixels”te wandelen, natuurlijk erg leuk!.¬† De uitdagingen waren bijvoorbeeld letters in een hoge boom vinden met een verrekijker, kijken welke kant de wind op waait of kleuren bekijken bij het woord kleur. Erg leuk waren de oogjes zoeken, wat waren dat er veel! Wij hebben de middag afgesloten met een heerlijk worteltaartje! Yum!

En onderzoeken is leuk. Dingen ontdekken, voelen, rennen, lekker vies worden buiten. Je zult zien dat je nog veel meer ontdekt buiten, waar je zelf ook blij van wordt. Buiten dat het superleuk is om buiten te spelen, is het ook nog eens goed voor de ogen. Het helpt bijziendheid te voorkomen, het is goed voor de weerstand en de vitamine D aanmaak. Top toch!

Nou, ik zal je niet langer ophouden, je hebt nu vast zin om even naar buiten te gaan!

buiten spelen goed

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang