chronisch ziek zijn

Chronisch ziek en schuldig voelen: doe jezelf dit niet aan!

Je bent moe, je lijf sputtert tegen, maar de wereld draait door. En jij? Jij voelt je schuldig. Omdat je minder werkt. Omdat je vaker op de bank ligt dan je wil. Omdat je het huishouden laat liggen terwijl de zon schijnt en de kinderen naar het strand willen. Maar weet je? Dat schuldgevoel mag in de prullenbak. In dit blog: herkenning, de beroemde spoon theory, een reality check en waarom je jezelf wat meer liefde mag gunnen – want jij doet al meer dan genoeg.


Dat eeuwige schuldgevoel…

Als je chronisch ziek bent, wordt zelfs de simpelste dagindeling een ingewikkelde puzzel. Even naar de supermarkt? Kost energie. Werken, sporten, koken, ouder zijn? Het is alsof je een marathon rent met een telefoon op 20% batterij. En die batterij laadt niet zomaar weer op.

En tóch voel je je schuldig als je rust neemt. Want iedereen werkt toch fulltime? Iedereen doet toch én het huishouden én sociale dingen én ouder zijn én sporten én koken? Ja – maar niet iedereen heeft een lijf dat in de soep loopt na een paar simpele taken.


De Spoon Theory – jouw energiebudget per dag

De Spoon Theory legt het perfect uit. Stel: je begint je dag met 12 lepels. Aankleden = 1 lepel. Douchen = 1 lepel. Naar werk = 2 lepels. Koken, kinderen halen, bellen met school, sporten, appen, plannen, nadenken… voor je het weet, zijn je lepels op.

Gezonde mensen hebben er 50, jij moet het doen met 10 of 12. En dan zeggen mensen: “Je moet gewoon even wandelen, dat helpt echt!” Schat, ik wil best wandelen, maar daarna lig ik drie uur voor pampus.

En ja, soms ga je tóch wandelen. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat je weet dat je iets moet doen om je lijf niet nog verder achteruit te laten gaan. Omdat je hoopt op beterschap. Maar dan moet je dus wéér kiezen: die wandeling betekent dat je minder kunt werken. Of niet kunt koken. Of dat je de kinderen die middag niet naar de speeltuin brengt.

En soms heb je die keuze niet eens. Want de huur moet betaald. De koelkast moet gevuld. En daar helpt geen meditatie-app of ademhalingsoefening tegen.

Maar als je niks doet om beter te worden? Dan wordt alles erger. Dan ben je ziek én nog verder van huis. Want als je lijf het opgeeft, kun je niet meer werken, geen geld verdienen, en val je nog verder in het moeras van vermoeidheid en frustratie.


Vergelijk het met je telefoon…

Je kent het wel: je telefoon is niet volledig opgeladen, maar je hebt wél alle apps open staan. Insta, mail, podcasts, camera, gps. En dan verbaas je je dat je batterij om 11:00 al leeg is. Nou, zo voelt jouw lijf dus elke dag.

Dus ja, als je besluit dat een dagje strand met je kinderen belangrijker is dan een blinkende badkamer: applaus. Jij kiest bewust wat je wél doet met die beperkte energie. En niemand heeft het recht daar iets van te vinden.


chronisch ziek en schuldig

Wat we niet nodig hebben

We hebben geen goedbedoelde adviezen nodig van mensen die denken dat kippensoep, yoga of een detox ons geneest. We hebben geen lijstjes nodig met “zo word je beter!” van iemand wiens tante ook iets had, maar dat bleek later gewoon een verkoudheid.

Wat we nodig hebben, is rust. Begrip. Een omgeving die ziet dat wij keihard ons best doen – elke dag. Ook als dat er niet uitziet als druk bezig zijn. Want rusten ís bezig zijn. Herstellen ís werk. En kiezen om goed voor jezelf te zorgen terwijl de wereld op je duwt – dat is misschien wel het zwaarste wat er is.

Iedereen met dezelfde diagnose ervaart dingen anders. De ene fibromyalgie is de andere niet. Chronisch ziek zijn betekent niet dat het morgen weg is, het betekent dat je misschien nooit meer beter wordt. Niet over drie weken. Misschien nooit. En dat is precies waarom het zo belangrijk is om lief te zijn voor jezelf – ook als je omgeving dat soms niet snapt.


Chronisch ziek zijn: jij kan dit!

Jij bent er nog. Ondanks die slome dagen, die huilmomenten, die frustraties. En dat is al zó knap. Dus gooi dat schuldgevoel bij het grofvuil, omarm je lepels, kies je momenten en weet: je hoeft niet altijd alles te doen om een goede ouder, partner of mens te zijn. Soms is ‘zijn’ al meer dan genoeg. Jij bent genoeg. Altijd al geweest.

Klik op het plaatje hieronder om naar de (mini)vlogs te kijken! self care vlog banner youtube

Vriendelijke disclaimer



Ontdek meer van Pink Press ♡

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 reacties

  1. Judith

    het is een heel bekende theorie onder de chronisch zieken, vandaar dacht ik het te delen voor iedereen

  2. Wat een mooie vergelijking van die lepels. Dat vind ik heel verhelderend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *