Close

Chronische ziektes en de lepel theorie

Iedereen met een chronische ziekte heeft kent het verhaal van de “lepels” wel. De Lepel-Theorie in het kort, is dat je de dag begint met een aantal lepels. Elke handeling die je doet kost je energie (een lepel), opstaan, douche, eten maken, naar je werk gaan noem maar op. “Gezonde” mensen krijgen deze lepels ook, maar tussen door krijgen ze ook weer lepels terug, door de dingen die ze doen ook weer energie geven.

chronische ziektes lepel theorie
Ik heb o.a. Fibromyalgie, Weke delen Reuma, Chronische vermoeidheid- en pijn klachten. Hoe je het ook noemen wilt.Ik ben in 2 jaar tijd veel en veel te zwaar geworden. Hoe vaak hoor ik wel niet, “Ga lekker trainen daar krijg je energie van”. Nou sorry, ik niet, het kost mij al 1 lepel om er heen te gaan, dan te gaan trainen kost mij nog eens 3 lepels. En ik krijg er geen energie voor terug sterker nog, langzaam aan kost het mij na het trainen ook nog 1 of 2 lepels omdat ik door kracht verlies amper dan nog kan koken wat mij normaal ook al 2 lepels kost, of de was uit de machines halen. Wat ik al niet achter elkaar kan doen. Een ander kost het ook 1 lepel om er heen te gaan, en misschien 2 lepels om te trainen op zich, maar daarna krijgen ze er 3 of 4 lepels voor terug en de dag erna nog een extra bonus lepel. die ze die dag extra energie geeft. Ik moet juist een lepel de volgende dag inleveren omdat ik de ‘train-dag’ teveel verbruikt hebt. Snappen jullie mijn berekening nog een beetje?

Dus per saldo kost trainen mij alleen maar energie, (zo’n 5 lepels) en een ander levert het juist 2 lepels op per keer. Natuurlijk kan je dan je hoofd wel even lekker leeg gooien, maar daarna ben ik wel helemaal leeg. Met het risico dat ik mijn wasgoed laat liggen, mijn afwas uitstel, ga koken met de restjes in huis omdat ik een puf heb om boodschappen te gaan doen, of te moe ben na het koken als ik wel boodschappen heb gedaan. Dan heb ik nog 3 heerlijke kinderen in huis en ik woon alleen met ze. Ze zitten nu nog 25 km van huis op school (zitten in de overgangsfase, nog 7 weken) wat mij qua reis per dag ook nog een 2/3 lepels kost, de jongste graag tegen werkt, huppa weer een lepel per incident. bedden verschonen, nou voor een ‘gezond persoon’ is dat al best een klus. ik heb hier 2x 1 persoon halfhoogslapers. een hoogslaper 2 persoons van mijn dochter en mijn eigen bed met 240×200 dekbed. ik moet het dus over de week verdelen, alle bedden in een keer, ga ik niet redden. Dan lig ik met pijn en oververmoeidheid 3 dagen plat. ik moet het echt verdelen als ik verder nog soort van wil functioneren voor mijn kinderen. Werken zit er voorlopig ook niet in. ik krijg huishoudelijke hulp binnen kort omdat ik het letterlijk niet kan bijbenen. Dat frustreert enorm.

Met mijn chronische ziektes is elke nieuwe dag is een overweging; hoe besteed ik mijn lepels. Ook leuke dingen kosten energie. Afspreken met vriendinnen, een drankje doen (geluiden om je heen die energie slurpen) met je kind naar voetbal (staan bij de veld in de kou, dubbele lepels want je hebt moeite met je jezelf warm houden) Gisteren heb ik een leuke dag met mijn beste vriendin gehad. Ondanks dat ik ervan genoten heb kostte het me ook extra lepels. Maar dat had ik ervoor over. Nu maar extra rustig aan doen om me voor morgen weer op te laden. Zo gaat het elke dag. gelukkig is het nu mei vakantie dus hoef ik niet 100 km per dag van en naar school te rijden. Daarmee bespaar ik niet alleen tijd en benzine maar dus ook kostbare lepels!

Kende jij de lepel theorie al?

About Betty

2 thoughts on “Chronische ziektes en de lepel theorie

  1. Hoi Melissa, ja 30% batterij is idd niet veel. MS is helemaal geen grapje. Knap dat je dan toch kan sporten. Heel veel sterkte lieverd en bedankt voor je berichtje, Bella

  2. Herkenbaar! Ik heb MS, ook weinig tot nul energie en veel pijn, het kost veel energie om naar de sportschool te gaan, maar op langer termijn heeft de kracht training echt wel zin! Ik kan hierdoor meer doen.. Alleen in het begin is het gewoon zwaar! De lepeltheorie is bij mij in een batterij! Ik heb maar 30 procent hihi. Heel veel succes X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang