de cito toets De gevreesde CITO toets | Zo kun je helpen het makkelijker te maken

Voor veel kinderen is het een spannende tijd als ze weten dat ze een CITO toets gaan afleggen. Wat kan je doen als ouder om je kind thuis te ondersteunen? Wij geven je een aantal tips voor de CITO toets en wat jij hier als ouder thuis aan kan doen.

1. Maak het niet te spannend

Over het algemeen vinden kinderen het leuk om te laten zien wat ze kunnen. Het maken van een toets geeft hen de kans om op een speelse manier te laten zien wat ze in huis hebben. Met name in de lagere basisschoolgroepen zullen kinderen zelf niet snel een bepaalde lat aan de toets leggen. Maak het niet spannender dan dat het is. Wat de uitslag van de toets ook is, het zorgt voor beter passend onderwijs voor je kind. Als jij je heel erg druk maakt over de CITO toets, zal je kind dit overnemen. Blijf dus kalm!

2. Bereid je kind voor

In principe hoef je je kind niet voor te bereiden op een CITO toets. Wil je hem toch ondersteunen door vast wat opdrachten door te nemen? Doe dit dan spelenderwijs thuis. Door van tevoren bepaalde soorten oefeningen te doen, kan het helpen om de spanning bij je kind te verminderen omdat hij meer zekerheid heeft over wat er verwacht wordt. Maak er een leuk en ontspannen moment van. Breng het niet als ‘oefenen voor de toets’, maar ‘even samen in een boekje werken’.

3. Bespreek het doel van de toets

Vooral voor kinderen uit de bovenbouw is een CITO-toets spannend. Ze weten dat het gevolgen heeft voor wat ze na groep acht gaan doen. Ondersteun je kind in deze periode door aan te geven dat het niet uit maakt wat er uit de toets komt, omdat het juist de bedoeling is dat het een eerlijk beeld geeft over wat een kind wel en niet kan. Dit om ervoor te zorgen dat je kind op goed passend voortgezet onderwijs terecht komt.

Kortom: maak het niet spannender dan dat het is. Waarschijnlijk wordt het door klasgenootjes al spannend genoeg gemaakt. Het beste wat je thuis kunt doen om te ondersteunen bij de CITO-toets, is door het niet groter te maken dan dat het is.

Lees ook:

Ze beginnen weer!! De Cito Toetsen
Beter leren met Squla?

Thuis je kind ondersteunen voor de CITO toets

de citotoets voorbereiden De gevreesde CITO toets | Zo kun je helpen het makkelijker te maken


ageology banner De gevreesde CITO toets | Zo kun je helpen het makkelijker te maken

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥