Close
de cito toets

Ze beginnen weer!! De Cito Toetsen

In de week van 25 januari beginnen de cito toetsen weer. Ook mijn zoon krijgt ze. O, ja had ik het al verteld? Hij zit pas in groep 4!

Waarom doen we nog de cito toets?

Ik irriteer mij hier serieus al aan sinds hij in groep 1 zit. Waarom moeten jonge kinderen hieraan worden blootgesteld? Absurd gewoon. Vooral kinderen die al concentratie problemen of andere issues hebben waar de maatschappij niet mee kan omgaan. Juist voor deze kinderen is het extra pittig. Er wordt van mijn 7 jarige zoontje verwacht dat hij scoort. Je kan nu wel zeggen, ach til er niet te zwaar aan.

Dat probeer ik dus ook zeer zeker niet te doen. Maar het is meer de omgeving, school etc. die er best iets groots van maken. En dan die uitslagen? Wie heeft dat in godsnaam verzonnen? Ik heb serieus tijdens rapport uitreikingen kinderen van hogere groepen naar elkaar horen roepen op het schoolplein: “Oh heb jij een 5 gescoord met cito, dan ben jij erg dom”. Ik denk dan echt dat zijn de ouders die dit roepen.

cito toetsVan mij mogen ze het afschaffen. Het is een moment opname en als je faalangst hebt, heb je dus dikke pech. Judith vertelde al over Keira die oefent thuis met Squla. Dit zodat ze niet zo onzeker aan de test op school begint. Grappig is dat als ze hardop de vragen hoort dat ze alle antwoorden goed heeft, maar zodra ze zelf moet lezen ze er te veel over nadenkt, en zo te laat is voor het antwoord of uit nervositeit een verkeerd antwoord geeft. Nu heeft zij van vorig jaar een “verontrustende” cito score, terwijl ze de antwoorden wel weet.

Kinderen hebben een jaar lang om zich te ontwikkelen in  een groep. Baseer daar maar je rapport op. Gelukkig zijn de cito toetsen sinds 2014-2015 niet meer doorslaggevend voor een schoolkeuze. Het advies van de leerkracht staat op de eerste plaats. Dus waarom niet al die cito toetsen in 1 keer afschaffen? Ik pleit daar zeker voor.

Met mijn zoontje blijf ik gewoon oefenen en verder besteed ik niet teveel aandacht aan die toetsen. Ik heb hem ook uitgelegd dat hij wel zijn best moet blijven doen, maar dat die toetsen niet bepalen hoe hij is of wat hij kan.

Wat vind jij van de cito toetsen?

 

 

 

About Linda

4 thoughts on “Ze beginnen weer!! De Cito Toetsen

  1. Ik vind de Cito toetsen prima zolang ze als hulpmiddel voor de leerkrachten fungeren. Ik was wel driedubbel tegen de Cito eindtoets (de ontelbare lijst redenen staan in een ellenlang stuk op onze blog haha) maar nu deze niet meer bindend is vind ik het in ieder geval al veel beter. Mijn twee oudste kinderen hebben het gelukkig achter de rug. Ik heb er nog maar eentje op de basisschool. Ik heb wel trouwens voor de eindtoets toen ter tijd ook met Squla gewerkt, niets dan lof 🙂

  2. Marijke bedankt voor je reactie. Kinderen die concentratie problemen hebben kunnen hier erg moeilijk mee omgaan weet ik uit ervaring. Daarnaast zijn het inderdaad de ouders die er een groot iets van maken. Maar in principe is een cito toets best overbodig zoals je al zei een juf/meester weet wat een kind kan.

  3. Cito’s mogen blijven. Maar ik vind wel dat we als ouders er anders mee om moeten gaan. De leerkrachten gebruiken dit als hulpmiddel en controle. Maar de ouders vinden het zo belangrijk dat ze er zoveel druk op leggen dat ze het willen afschaffen. Tja en inderdaad het is een momentopname, net als het dictee uit de taalmethode. En de rekentoets aan het einde van een blok uit de rekenmethode. En ik ben zo blij dat mijn kind nu al leert met toetsen om te gaan. Daar heeft ze profijt van op de middelbare school en verder. En scoort ze een keer laag, ach. Haar juf weet wel wat ze kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang