In de week van 25 januari beginnen de cito toetsen weer. Ook mijn zoon krijgt ze. O, ja had ik het al verteld? Hij zit pas in groep 4!

Waarom doen we nog de cito toets?

Ik irriteer mij hier serieus al aan sinds hij in groep 1 zit. Waarom moeten jonge kinderen hieraan worden blootgesteld? Absurd gewoon. Vooral kinderen die al concentratie problemen of andere issues hebben waar de maatschappij niet mee kan omgaan. Juist voor deze kinderen is het extra pittig. Er wordt van mijn 7 jarige zoontje verwacht dat hij scoort. Je kan nu wel zeggen, ach til er niet te zwaar aan.

Dat probeer ik dus ook zeer zeker niet te doen. Maar het is meer de omgeving, school etc. die er best iets groots van maken. En dan die uitslagen? Wie heeft dat in godsnaam verzonnen? Ik heb serieus tijdens rapport uitreikingen kinderen van hogere groepen naar elkaar horen roepen op het schoolplein: “Oh heb jij een 5 gescoord met cito, dan ben jij erg dom”. Ik denk dan echt dat zijn de ouders die dit roepen.

cito toetsVan mij mogen ze het afschaffen. Het is een moment opname en als je faalangst hebt, heb je dus dikke pech. Judith vertelde al over Keira die oefent thuis met Squla. Dit zodat ze niet zo onzeker aan de test op school begint. Grappig is dat als ze hardop de vragen hoort dat ze alle antwoorden goed heeft, maar zodra ze zelf moet lezen ze er te veel over nadenkt, en zo te laat is voor het antwoord of uit nervositeit een verkeerd antwoord geeft. Nu heeft zij van vorig jaar een “verontrustende” cito score, terwijl ze de antwoorden wel weet.

Kinderen hebben een jaar lang om zich te ontwikkelen in  een groep. Baseer daar maar je rapport op. Gelukkig zijn de cito toetsen sinds 2014-2015 niet meer doorslaggevend voor een schoolkeuze. Het advies van de leerkracht staat op de eerste plaats. Dus waarom niet al die cito toetsen in 1 keer afschaffen? Ik pleit daar zeker voor.

Met mijn zoontje blijf ik gewoon oefenen en verder besteed ik niet teveel aandacht aan die toetsen. Ik heb hem ook uitgelegd dat hij wel zijn best moet blijven doen, maar dat die toetsen niet bepalen hoe hij is of wat hij kan.

Wat vind jij van de cito toetsen?

 

 

 


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥