We weten allemaal dat je 1x per maand (met een beetje mazzel) je menstruatie krijgt en de ongemakken die daarbij horen. Maar de maand cyclus is precies dat, het duurt een maand.
Om de cyclus wat lekkerder te laten lopen is het handig niet te focussen op die ene rot week, en de hele maand voor je te laten werken.
De rode duivel op bezoek
We geven er wat namen aan en behandelen het als de normaalste zaak van de wereld. Helaas is het niet voor iedereen een weekje afzien. En doordat sommige vrouwens de menstruatie behandelen als iets waar je niet over praat en je gewoon even doet, zijn de vrouwen die er wel problemen mee hebben als snel lastig.
Ik geloof dat de meest dodelijke blik die ik ooit aan mijn man heb gegeven was toen hij zei: het is maar menstruatie. De tweede toen hij vond dat puber overdreef als ze niet naar school kon, de derde overigens wanneer hij aangaf dat meisjes moeten leren netjes te kleden, want dat jongens zich niet kunnen controleren. – Die ongelofelijke ruzie zal ik nog wel eens vertellen -.
Voor sommige van ons bepaald de menstruatie onze hele doen en laten. Kunnen we de week ervoor amper functioneren en tijden de menstruatie bloeden we soms zo heftig dat je het niet red met elk uur verschonen. Op het werk of op school – “Ja Judith, moeten we dat echt geloven dat je nu alweer buikpijn hebt”- continue ziek melden. Het waardeloze gevoel in je lichaam, de hormonen, alles bij elkaar zorgt ervoor dat sommige vrouwen helemaal in isolatie gaan.
De 4 fases van de cyclus
De cyclus gaat in 4 fases. Goed bijhouden wanneer ongeveer wat moet komen kan je helpen de maand wat beter door te komen. Ik gebruik de Clue app en die is redelijk makkelijk bij te houden.
Fase 1: groeiende eitjes
Tijdens deze periode voelen we ons meestal het lekkerst. Dit is net na de menstruatie. Je hebt meer energie, bent wat productiever en vaak lukt het beter om je aan een dieet of sporten te houden.
Dit is de periode om te denken aan veel vezels, anti oxidanten en vooral groene groentes.
Fase 2: hormonaal
Dit is zo een lastige fase. De eitjes zijn klaar wat er voor kan zorgen dat je net wat lekkerder in je vel zit, je huid en haar mooier zijn en vaak zelfs wat socialer kunt zijn. Helaas hebben anderen weer last van ovulatie krampen. Dit kan je weer verdrietig of snel geïrriteerd maken.
In deze fase zijn vezels, groente als bloemkool, brocolli en boerenkool heel slim. Maar ook zink, magnesium, bonen, noten en hele vette vis. Probeer sport voor de ochtend te houden en vroeg te slapen om krampen te verminderen/voorkomen.
Fase 3: hello PMS
De langste fase van de 4. Fijn. PMS is voor de 1 wat kramp en misschien een extra stukje chocolade, De ander is doodmoe, vergaat van de kramp, is snel boos, pukkels, opgezwollen en kan de koelkast leegeten en huilen bij MasterChef. De 1 verandert in een emotioneel wrak, de ander in de reïncarnatie van de duivel en weer een ander heeft er bijna geen last van.
Dit is de tijd om je lichaam te helpen door veel water te drinken. Drankjes als Aquarius zullen je ook echt beter laten voelen door hun samenstelling. Doet ook wonderen voor de huid. In deze fase aan een dieet beginnen is praktisch onmogelijk. Mocht je al het een en ander gewend zijn dan is het vast te doen, maar anders onmogelijk. Dat betekent niet dat je maar moet laten gaan want dat kan juist voor ergere kramp en moodswings zorgen. Denk dus eerder aan linzen, bonen, vette vis, havermout.. Houd de porties van brood, aardappelen en rijst zo klein mogelijk, en geef toe aan je stukje chocola of bakje chips. Dat lees je goed trouwens: stukje en bakje. Niet alles. (Note to self).
Fase 4: Bloody Mary is in town
Je bent ongesteld. Doe rustig met de heavy workouts deze periode. Geef je lichaam echt de rust die het nodig heeft. B12, vitamine C, omega 3, ijzer en zink zijn je beste vrienden in deze periode.
Belangrijk is wel echt op je voeding letten, beweging en als je het idee hebt dat het niet lekker gaat een huisarts bezoeken. Je stelt je niet aan, en als je denkt dat het niet normaal is wat er gebeurt bij jou elke maand, dan is dat zo. De huisarts kan helpen met eventueel de pil, of je doorsturen naar een gynaecoloog.
Lees ook:
- Beter slapen tijdens de overgang -of er vlak voor- doe je zo!
- De overgang: een laatste knock out van moeder natuur voor vrouwen
- PMS ( pissige maand syndroom)
- 5x Tips bij een aanval van hormonen
- 20 Voordelen van magnesium
- 4 dingen die je moet weten over PCOS
- Maand van endometriose
- Waarom is er zoveel twijfel over de HPV vaccinatie?
Pingback: 8 Recepten met bonen: een overvloed aan smaak en voedingswaarde