Close
De boreout vervelen naar een depressie

De boreout: vervelen naar een depressie

Een boreout zeg je? Nou, kom naar even bij mij thuis. Ik heb nog 3 volle wasmanden, kinderen moeten eten, er is al een week niet gestofzuigd, en koelkast is zo goed als leeg. Naast de full-time baan, ziektes, etc. etc. 

We kunnen allemaal wel een miljoen dingen bedenken om je even niet te vervelen, of om juist even 5 minuten niet te doen te hebben. Laat het nou net daar niet over gaan. Lees gewoon even verder. 

Boreout: Meer dan Verveling alleen

De boreout: vervelen naar een depressie. Een term die niet zo vaak in de schijnwerpers staat als zijn tegenhanger, de burn-out. Maar wat als we je vertelden dat deze ogenschijnlijk onschuldige ‘verveling’ ook verwoestende gevolgen kan hebben? Voordat we dieper ingaan op de bore-out, laten we eerst enkele misvattingen uit de weg ruimen.

Misvatting 1: Geen Tijd om je te Vervelen

Een veelgehoorde reactie op de term ‘boreout’ is: “Vervelen? Wie heeft daar nu tijd voor?” Met volle wasmanden, hongerige kinderen en een overvolle agenda lijkt verveling verder weg dan ooit. Maar laten we eens een stap terug doen. Is de bore-out echt slechts een kwestie van je vervelen?

Misvatting 2: Tegenpool van de Burn-out

De boreout wordt soms gezien als de tegenpool van de burn-out. Terwijl de burn-out wordt geassocieerd met overweldiging en overmatige stress, lijkt de bore-out te draaien om een gebrek aan stimulatie en uitdaging. Maar vergis je niet, ze hebben meer gemeen dan je zou denken.

Bore-out vs. Burn-out: Twee Zijden van dezelfde Medaille

De bore-out is niet simpelweg een kwestie van je vervelen; het gaat dieper dan dat. Het is eerder een gevoel van totale desinteresse en onverschilligheid ten opzichte van je werk en je dagelijkse bezigheden. Dit gevoel kan voortkomen uit een gebrek aan uitdaging, motivatie en voldoening in je professionele leven. De bore-out kan je fysiek en mentaal uitputten, net als de burn-out dat kan.

Overeenkomsten met de Burn-out

De bore-out en de burn-out delen gemeenschappelijke kenmerken, zoals vermoeidheid, apathie, en een gevoel van leegte. De oorzaken mogen dan verschillen – bij de bore-out is het een gebrek aan uitdaging, terwijl de burn-out wordt aangedreven door overbelasting – maar de gevolgen kunnen zelfs destructief zijn voor je welzijn.

de boreout is de ultieme verveling en stressvoller dan een burnout

De Gevolgen van een Bore-out

Fysiek:

Een bore-out kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, en spijsverteringsproblemen. Het gebrek aan interesse in je werk kan zich manifesteren in vermoeidheid en zelfs in een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

Mentale Gezondheid:

Op mentaal vlak kan de bore-out leiden tot depressie, angst en een laag zelfbeeld. Het gevoel van nutteloosheid en het gebrek aan voldoening in je dagelijkse bezigheden kunnen je geestelijke gezondheid ernstig aantasten.

Hoe kun je een Bore-out Voorkomen?

1. Communiceer met je Werkgever:

 Bespreek je gevoelens van verveling en gebrek aan uitdaging met je leidinggevende. Misschien zijn er mogelijkheden om je takenpakket aan te passen of nieuwe uitdagingen aan te gaan.

2. Zoek Zelf Uitdaging:

Neem het heft in eigen handen en zoek naar manieren om je werk interessanter te maken. Dit kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden leert of aanvullende verantwoordelijkheden op je neemt.

3. Mentale Zelfzorg: 

Blijf alert op je mentale gezondheid en zoek professionele hulp als je merkt dat je depressieve symptomen ervaart.

De bore-out is geen simpel geval van je vervelen. Het is een serieus probleem dat je fysieke en mentale gezondheid kan ondermijnen, vergelijkbaar met de destructieve kracht van een burn-out. Het herkennen van de bore-out en het nemen van preventieve maatregelen zijn essentieel om een gezonde balans in je professionele leven te behouden. Dus, voordat je denkt dat verveling onschuldig is, bedenk dan dat het misschien wel de stille sluipmoordenaar van je welzijn kan zijn.

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang