Close

De examens! Hier zijn 9 tips om nu mee te beginnen.

Het einde van het examenjaar is in zicht, en dat betekent dat de examens voor de deur staan. Geen zorgen! Hier zijn enkele tips om aan je kind te geven om zich voor te bereiden op de examens en ervoor te zorgen dat ze slaagt zonder al te veel stress.

1. Begin op tijd

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is zo belangrijk dat we het zelfs als eerste tip moeten noemen. Begin met studeren voor je examens zodra je de datum kent. Dit betekent niet dat je de hele tijd moet studeren, maar het betekent dat je jezelf de tijd moet gunnen om de stof te begrijpen en te leren beheersen.

2. Plan je studietijd

Plan je studietijd in je agenda en houd je aan deze planning. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles te bestuderen wat van belang is. Probeer een schema te maken dat past bij jouw levensstijl zodat je het makkelijker vol kunt houden. Maak het leuk door beloningen toe te voegen voor als je een deel van het schema hebt volbracht.

3. Leer in kleinere stukjes

Je kunt niet de hele stof in één keer begrijpen, dus probeer alles op te splitsen in kleinere stukjes. Dit heeft als voordeel dat je alles beter begrijpt en je merkt dat je sneller vooruitgang maakt. Vernieuw dit proces voor elke paragraaf.

de examens; tips om te leren

4. Bespreek het met vrienden

Zoek vrienden of klasgenoten die hetzelfde onderwerp bestuderen. Het kan handig zijn om van hen te leren of ze anderen manieren hebben om de stof te begrijpen. Samen studeren kan zorgen voor een fijne sfeer en kan daardoor heel effectief zijn.

5. Gebruik hulpmiddelen

Veel hulpmiddelen zijn beschikbaar voor de beste voorbereiding voor je examens. Gebruik bijvoorbeeld studieboeken, internetartikelen, documentaires en video’s. Je merkt dat je hersenen beter aanhaken en er meer blijft hangen.

6. Maak notities

Het maken van notities tijdens het lezen van studiemateriaal kan heel effectief zijn. Het dwingt je namelijk om de stof te heronderzoeken en helpt je dingen te onthouden. Je noteert hierdoor de belangrijkste punten die kunnen helpen bij het onthouden van de stof.

7. Houd jezelf in balans

Stress kan een enorme invloed hebben op je vermogen om te studeren en te presteren. Houd jezelf in balans en neem de tijd om te ontspannen. Beloon jezelf na een goede dag stufie met televisie kijken, gamen of sporten.

8. Slaap voldoende

Probeer een ritme te bepalen, zodat je genoeg slaap krijgt. Oververmoeidheid kan leiden tot het vergeten van stof die je eigenlijk wel wist. Realistisch blijven en vroeg naar bed gaan, zodat je uitgerust bent voor de volgende dag!

9. Blijf gezond

Eet gezond en krijg voldoende beweging. Door gezond en gevarieerd te eten weet je hersenen beter te functioneren en je krijgt meer energie. Verder is lichaamsbeweging effectief voor lichaam en preventief voor ziektes. Zorg dat je genoeg energie hebt om goed te kunnen studeren!

Door het volgen van deze tips kun je het beste uit jezelf halen tijdens je examenperiode. Blijf rustig en geef niet op als je faalt. Je concentreren op positieve resultaten zal je zelfvertrouwen vergroten en maakt eventuele herexamens minder belasting! Veel succes met studeren! 

Bonus tips!

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang