Vorig jaar was Koningsdag een dag uit de hel. Van mij hoeft het dan ook niet perse. Voor de mensen die nog zin hebben, lees mijn blog en think again!

De overeenkomst tussen weersvoorspellingen en koffiedik kijken

Alle weersverwachtingen, in aanloop naar Koningsdag van afgelopen jaar, voorspelde sneeuw, hagel en enorme koude. Dus toen deze nationale feestdag eindelijk aanbrak, tooide ik mijzelf in de oranje Unox ijsmuts, deed oranje wanten aan en slingerde (heel sierlijk) de oranje Jupiler sjaal om de hals. Voor de zekerheid nam ik m’n schaatsen mee. In plaats van een elfstedentocht, zat er vast een rondje over de Amsterdamse grachten in. Wellicht zou er voor de gelegenheid een Koek & Zopie langs de kade te vinden zijn. Kortom, we waren helemaal gereed om de eerste 5 grachtentochtmedaille te bemachtigen.

Gelukkig had ik ook een zonnebril meegenomen, want de hele dag die mijn winterse bepakking heeft het extra warm gemaakt. Afgezien van een enkel miezerig buitje was het lekker droog en de temperatuur viel eveneens allerminst mee. Jammer dat het, een week van tevoren, ingeplande sneeuwbalgevecht niet door. En de erwtensoep met roggebrood werd vervangen door een koud biertje met visfrietjes. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Educatieve aspecten van de vrijmarkt

Gelukkig hadden maar weinig mensen zich laten verjagen door Piet Paulusma. De lage bezetting van kraampjes op de vrijmarkt heb ik eveneens niet kunnen detecteren. Ja, misschien waren er wel wat minder kraampjes, maar dat zal ‘m in de regionen van zo’n halve procent zijn geweest. Zoals traditie inmiddels is gaan dicteren, kregen de jongens ieder 2 euro. ‘Geen snoep, eten of drinken! Spelletjes doen waarvoor betaald moet worden gaan we ook niet doen! Dus koop alleen iets wat je écht ÉCHT wilt hebben. Dus knuffels zou ik niet doen, want die hebben jullie zoveel dat jullie die beter zelf kunnen gaan verkopen. Oh ja, en het geld wat je niet uitgeeft verdubbel ik voor je spaarpot.’

Eveneens traditie is dat de instructies onduidelijk blijken te zijn, want bij de eerste suikerspinkraam komen al de eerste (in strijd met de gestelde voorwaarden) verzoeken om snoepgoed. De jongste had al vrij snel voorgenomen dat het een uitgewezen kans was om een extraatje in de spaarpot te krijgen. De oudste wilde alles wel kopen, maar met 2 euro kom je niet ver. Gelukkig neemt papa het niet al te nauw met de regels en werd, buiten het gestelde budget om, toch nog een Skylanders game voor de Nintendo Wii aangeschaft.

Bier op rantsoen

Na een aantal uren wandelen, een boek gekocht (Dolfje Weerwolfje, door de oudste natuurlijk), een broodje haring achter de kiezen (maar nog niets gedronken), werd het tijd om toch even de stembanden te smeren. En wat is een Koningsdag zonder een biertje? Om geld te besparen (en omdat de Albert Heijn om de hoek was), dook ik de supermarkt binnen. Een paar Limburge halve liter blikken bier (want met Koningsdag mag best gezondigd worden op het suikervrije dieet), een six-pack Appelsientje (wel suikervrij, want de stuiterneigingen van de oudste kunnen maar beter zoveel mogelijk onderdrukt worden), wat kaasstengels en een bakje aardbeien. Lekker, dacht ik. Maar ja, het beleid van de Appie Happie in de Dapperbuurt, alsmede het gebrek aan coulance van de kassière, gooide roet in het eten.

‘U mag maar één biertje kopen!’, onderwijl de resterende blikjes achterover drukkend. Wel godverdomme! Eerst de Nutrilon strak gerantsoeneerd voor Aziatisch ogende mensen, nu mag je niet eens een kratje bier kopen. Willen ze eigenlijk wel geld verdienen? Nou, daar had ik helemaal geen zin in, mijn leven bestaat al uit voedselbonnen. Moet je nu ook al gaan smeken om je geld uit te mogen geven? Ach, krijg de tering! Een discussie ga ik ook niet aan, waardoor mijn repliek zich beperkte tot: ‘Nou, houd alles dan maar!’ Dus zonder drinken en knabbelwerk keerde ik rechtsom huiswaarts. Gelukkig mocht ik bij de super om de hoek wel geld ruilen tegen meerdere biertjes, dus werd het toch nog een echte Koningsdag.

DeLaatbloeier @PinkPress [Logo]


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love