Close

Koningsdag in 2017 was ruk.. | Benieuwd naar 2018? | Dennis

Vorig jaar was Koningsdag een dag uit de hel. Van mij hoeft het dan ook niet perse. Voor de mensen die nog zin hebben, lees mijn blog en think again!

De overeenkomst tussen weersvoorspellingen en koffiedik kijken

Alle weersverwachtingen, in aanloop naar Koningsdag van afgelopen jaar, voorspelde sneeuw, hagel en enorme koude. Dus toen deze nationale feestdag eindelijk aanbrak, tooide ik mijzelf in de oranje Unox ijsmuts, deed oranje wanten aan en slingerde (heel sierlijk) de oranje Jupiler sjaal om de hals. Voor de zekerheid nam ik m’n schaatsen mee. In plaats van een elfstedentocht, zat er vast een rondje over de Amsterdamse grachten in. Wellicht zou er voor de gelegenheid een Koek & Zopie langs de kade te vinden zijn. Kortom, we waren helemaal gereed om de eerste 5 grachtentochtmedaille te bemachtigen.

Gelukkig had ik ook een zonnebril meegenomen, want de hele dag die mijn winterse bepakking heeft het extra warm gemaakt. Afgezien van een enkel miezerig buitje was het lekker droog en de temperatuur viel eveneens allerminst mee. Jammer dat het, een week van tevoren, ingeplande sneeuwbalgevecht niet door. En de erwtensoep met roggebrood werd vervangen door een koud biertje met visfrietjes. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Educatieve aspecten van de vrijmarkt

Gelukkig hadden maar weinig mensen zich laten verjagen door Piet Paulusma. De lage bezetting van kraampjes op de vrijmarkt heb ik eveneens niet kunnen detecteren. Ja, misschien waren er wel wat minder kraampjes, maar dat zal ‘m in de regionen van zo’n halve procent zijn geweest. Zoals traditie inmiddels is gaan dicteren, kregen de jongens ieder 2 euro. ‘Geen snoep, eten of drinken! Spelletjes doen waarvoor betaald moet worden gaan we ook niet doen! Dus koop alleen iets wat je écht ÉCHT wilt hebben. Dus knuffels zou ik niet doen, want die hebben jullie zoveel dat jullie die beter zelf kunnen gaan verkopen. Oh ja, en het geld wat je niet uitgeeft verdubbel ik voor je spaarpot.’

Eveneens traditie is dat de instructies onduidelijk blijken te zijn, want bij de eerste suikerspinkraam komen al de eerste (in strijd met de gestelde voorwaarden) verzoeken om snoepgoed. De jongste had al vrij snel voorgenomen dat het een uitgewezen kans was om een extraatje in de spaarpot te krijgen. De oudste wilde alles wel kopen, maar met 2 euro kom je niet ver. Gelukkig neemt papa het niet al te nauw met de regels en werd, buiten het gestelde budget om, toch nog een Skylanders game voor de Nintendo Wii aangeschaft.

Bier op rantsoen

Na een aantal uren wandelen, een boek gekocht (Dolfje Weerwolfje, door de oudste natuurlijk), een broodje haring achter de kiezen (maar nog niets gedronken), werd het tijd om toch even de stembanden te smeren. En wat is een Koningsdag zonder een biertje? Om geld te besparen (en omdat de Albert Heijn om de hoek was), dook ik de supermarkt binnen. Een paar Limburge halve liter blikken bier (want met Koningsdag mag best gezondigd worden op het suikervrije dieet), een six-pack Appelsientje (wel suikervrij, want de stuiterneigingen van de oudste kunnen maar beter zoveel mogelijk onderdrukt worden), wat kaasstengels en een bakje aardbeien. Lekker, dacht ik. Maar ja, het beleid van de Appie Happie in de Dapperbuurt, alsmede het gebrek aan coulance van de kassière, gooide roet in het eten.

‘U mag maar één biertje kopen!’, onderwijl de resterende blikjes achterover drukkend. Wel godverdomme! Eerst de Nutrilon strak gerantsoeneerd voor Aziatisch ogende mensen, nu mag je niet eens een kratje bier kopen. Willen ze eigenlijk wel geld verdienen? Nou, daar had ik helemaal geen zin in, mijn leven bestaat al uit voedselbonnen. Moet je nu ook al gaan smeken om je geld uit te mogen geven? Ach, krijg de tering! Een discussie ga ik ook niet aan, waardoor mijn repliek zich beperkte tot: ‘Nou, houd alles dan maar!’ Dus zonder drinken en knabbelwerk keerde ik rechtsom huiswaarts. Gelukkig mocht ik bij de super om de hoek wel geld ruilen tegen meerdere biertjes, dus werd het toch nog een echte Koningsdag.

DeLaatbloeier @PinkPress [Logo]

About Linda

10 thoughts on “Koningsdag in 2017 was ruk.. | Benieuwd naar 2018? | Dennis

  1. Ja, met die rente is het maar goed dat ze maar €2,50 mee kregen dit jaar. En gelukkig hebben ze er nog niet aan gedacht om iets te kopen en het direct weer te verkopen, zodat ze met meer geld thuiskomen dan het startkapitaal 😀

  2. Wat goed om kinderen zo jong al om te laten gaan met geld. Vooral het deel dat als ze het niet uitgeven, het verdubbeld wordt voor de spaarpot. Goeie rente 😉

  3. LOL. Ik vind het leuk zo’n post over dat Koningsdag gewoon Ruk was. Heerlijk als tegenwicht tegenover al die #genieten posts : )

  4. Zelf ben ik meer een vrijmarkt venter. Ik vind het heerlijk om te snuffelen op de markt in utrecht. En op koningsnacht altijd naar het concert op het domplein.

  5. Hahaha! Ja, da’s zeker herkenbaar! Veel plezier op de vrijmarkt. Misschien zie je me rondlopen met mijn snotapen, zwaai dan even 😉

  6. Koninginnedag is elk jaar weer een feestje. Wel grappig om te zien dat je dag veranderd met de komst van kinderen. Voor het krijgen van kids stond ik bij de blauwe engel in Amsterdam feest te vieren. Dit jaar is het vrijmarkt time en spullen kopen die we niet nodig hebben!

  7. Om dat biertje kon ik toen niet lachen. Daar heeft ook het hele gezin onder geleden, want ik heb alles teruggegeven aan de caissière. Ik ben ook nog steeds van mening dat de Albert Heijn in ‘the business of’ spullen verkopen zit en dus geen enkele rol in het alcoholbeleid hoort te spelen. Maar over het geheel genomen, was het gewoon weer een gezellige Koningsdag 😉

  8. Hè wat stom van dat ene bierjte wat je maar mocht kopen zeg. Nou ja. Je lijkt er wel om te kunnen lachen nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang