De overgang: een laatste knock out van moeder natuur voor vrouwen

welkom bij de perimenopauze
Je denkt alles gehad te hebben. Ik bedoel na zo een 30 jaar maandelijks te menstrueren, 5 zwangerschappen, 2 bevallingen en PCOS voelde ik mij een soort van hormonale expert. Tot de overgang.

De overgang

Ik dacht het allemaal wel te weten. Niet dus. Niets maar dan ook niet heeft mij voorbereid op die pre menopauze. Wat is dat? Waarom na al die jaren letterlijk bloeden is er nog een pre menopauze? Een soort van menopauze die je voor moet bereiden op de echt shit die nog komen moet. Had het niet gewoon einde oefening kunnen zijn?
Dank u wel voor de goede service van 30 jaar aan de maandverband en tampon industrie, hier heb je een horloge.
Nee, moeder natuur is nog niet klaar met je. Ze heeft de overgang nog voor je in petto. Alsof ze denkt dat je het bloeden, de krampen, de moodswings en de vreetbuien zal missen komen er nieuwe dingen. Diegene die het vrouwen lichaam heeft ontworpen moet een sadist zijn geweest. Ik vind het heerlijk om vrouw te zijn, maar dit is gewoon echt niet oké. Ik ben het er niet mee eens.
40 plus op weg naar de overgang

De jonge vrouw

Als meisje van een jaar of 11/12 wordt je voorbereid op het bloeden. Je moeder verteld het, vriendinnen hebben het erover en er is altijd wel 1 meisje doorgelekt. We weten al snel dat de vrolijk lachende tampon reclames door mannen verzonnen zijn. Het zijn 7 dagen van ellende waar je heelhuids uit probeert te komen.
Dan krijg je al die lieve baby reclames. Gelukzalig verschonen de nieuwe moeders hun baby’s die daarna prima eten en nog beter slapen.
Niemand die je verteld dat het een ramp kan zijn. Allergisch voor luiers, verstoppingen, de borst wil niet, of de baby wil de borst niet. Flesvoeding blijken ze allergisch voor te zijn en kotsen alles volop in je nek. Over dat slapen maar niet gesproken.
En wat dacht je van je onderkantje? Die geweldige snee die je “bijna” niet ziet op je buik. De stretchmarks die we bij gebrek aan beter “tijgerstrepen” noemen. Dat je liever dat zogenaamde “als je dit smeert hou je een puntgave huid” bedrijf aan de hoogste boom wil hangen zeg je maar niet. Want klagen of huilen is taboe. Al liggen je hormonen op zijn gat we zijn blij en daarmee punt.

En dan ben je ergens in de 40

Je voelt je sterk, de bevallingen zijn nu wel redelijk verwerkt en je hebt het idee dat je het allemaal wel onder controle hebt. Vaak lekkerder in je vel, je hebt de jaren goed gedragen en je voelt je best fit.
En dan opeens “BAM” dit was niet de bedoeling. Lijden zul je!! Daar is het begin van de overgang. De perimenopauze met een nieuwe hip woord om het interessant te maken.
Opeens voel je dat je minder goed in slaap komt. Benen die tintelen zodra je gaat liggen. Alsof er miljoenen mieren door heen lopen. Wanneer je wakker wordt is het alsof er extra bloedkussens aan je voeten zijn gebonden die fikken als je erop gaat staan.
Dan krijg je nog van die leuke opvliegers. Te pas en te onpas heb je het bloedheet en dan weer ijskoud. En weg is je energie.
In de pre menopauze (dat is voordat je echt in de overgang gaat) ben je over het algemeen nog wel ongesteld. Alleen kan het een maandje overslaan. Gewoon om jou nerveus te maken. Zit je weer met een test want echt veilig doe je het vaak ook niet meer met die vent die al jaren naast je ligt en ook weer eens aandacht nodig had.
Tip! Luister eens naar de podcasts van Libresse over de perimenopauze!
Dan bedenk ik mij, wat nou als ik wel zwanger ben? Dan vraagt iedereen op school of oma hem heeft weggebracht. Ik moet er niet aan denken om nu nog zwanger te zijn. Ik weet dat er veel vrouwen van mijn leeftijd er nog wel aan denken, maar voor mij hoeft het echt niet meer. Weer die slapeloze nachten, de laatste slaapt nog niet eens door.
Je borsten doen zeer, je wordt misselijk wakker en je ruikt alles weer net zo sterk als in de zwangerschap. Dan twijfel je toch even of niet? Maar nee, dit hoort bij de lange aankondiging (kan zo een 10/15 jaar duren) van de echte overgang. Je haar wordt dunner, je lichaam kost je 20x meer moeite om in vorm te houden en wat er eenmaal te veel aan zit is er alleen met een ijzeren discipline af te krijgen. Het kan, maar je lichaam heeft er veel meer moeite mee.
Dat lichaam gaat ook anders ruiken. Een soort van herhaling van de puberteit. Met klotsende oksels om je heen kijken wie er nou zo ruikt (fuck ik ben het zelf) komt steeds vaker voor. Zelfs je stem wordt weer anders.

En dan ben je nog niet eens echt in de overgang..

Het allerergste is misschien nog wel dat niemand je serieus neemt. Net als dat de menstruatie geen reden is om je lamlendig te voelen is dit het ook niet.
Genoeg vrouwen die er namelijk wel huppelend doorheen gaan. Dit zijn ook de vrouwen die je nog een trap na geven. Want zij hebben geen last van die hormonen dus jij bent een aansteller met je post of pre natale depressie. Een zeur met je krampen of als je staat te kotsen omdat je niet tegen geuren kan. Ze vinden je een rare als je niet in je roze wolk je oude strakke jeans weer in kan en zo door de gym in huppelt. Ze lachen om jouw klachten en snappen tegelijkertijd niet waarom je nooit wat verteld. Ik gun hun echt een verzakte baarmoeder, een vreemdgaande partner en restless legs.
En dit is nog maar het begin. Het echte gelazer moet nog komen…
de overgang een laatste knockout van moeder natuur voor vrouwen


Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like