De theory of mind bij autisme

De term autisme is een hele brede. Er zijn drie soorten niveaus in de psychologie om te kunnen bepalen of iemand autistisch is of niet. Meestal worden deze gecombineerd in bepaalde testen. In de vorige artikelen van deze reeks hebben we gekeken naar de centrale coherentie en naar de executieve functies. In dit laatste deel gaan we kijken naar de theory of mind bij autisme.

In deze theorie kijkt de psychologie naar het empathisch vermogen van iemand, maar bijvoorbeeld ook naar emoties en hoe je deze toont. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld mensen afzijdig houden. Dit doe je niet zomaar. Het dient een doel. Soms wil je ook niet dat mensen weten hoe je je voelt en zet je een masker op.

Wat is de theory of mind?

Theory of mind bij autisme is meer dan alleen emoties. Andere zaken zijn intenties, wensen en opvattingen. Deze worden door mensen met autisme eerder verkeerd geïnterpreteerd. Ik, als autisme-expert, haha, zal een paar voorbeelden hierbij geven.
  • Moeite met het herkennen van emoties bij jezelf en anderen.
  • Moeite met inleven in anderen.
  • Het verkeerd interpreteren van gesproken woord of beeld.
  • Moeite met contacten en het onderhouden van vriendschappen.
  • Moeite met het inschatten van sociale situaties.
  • Moeite met het maken van een eigen mening.
Waarschijnlijk kun je dit lijstje zelf nog een stuk langer maken. Bijvoorbeeld met alle sociale handelingen. Het functioneren in een vereniging kan hierdoor lastig worden. Gelukkig gaat mij dit goed af. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Gelukkig heeft een gebrek aan theory of mind ook een positief puntje. Mensen met autisme zijn meestal eerlijk en recht door zee. Ze kunnen niet goed liegen. Dat komt doordat een kind met autisme het inzicht niet heeft wat een wilt of niet.
Als samenvatting valt het dus op dat sociale interactie en gevoelens lezen een moeilijke factor is. Hierdoor wordt het lastig om een vriendschap op de bouwen. Dat is helemaal niet erg. Mensen met een autisme spectrum stoornis hebben namelijk hun eigen kwaliteiten: oog voor detail, eerlijk en oprecht, bijzondere interesses, eigenheid, betrouwbaar en zorgvuldig.

Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥