Close

De tuinkachel: een sfeermaker voor elk seizoen

Knisperend haardvuur wat een knusse warmte verspreid over je terras. Verhalen over de dag en zacht geroezemoes vullen de lucht. Op de achtergrond hoor je een vogeltje zingen. Je droomt wat weg en denkt; kon het iedere avond maar zo gezellig en ontspannen zijn.

Zo bij zittend bij de tuinkachel, wegsussend onder de sterrenhemel, het is een perfect beeld wat eigenlijk in ieder seizoen thuishoort. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in alle andere seizoenen geeft haardvuur sfeer, warmte en een knus gevoel.

Lente: geritsel in een vuurschaal


Eindelijk, de dagen worden langer en her en der komt er weer wat kleur tevoorschijn. De zonnestralen maken je vrolijk en je bent klaar om na een koude winter weer naar buiten te gaan. De dagen zijn heerlijk aangenaam, maar in de avonden wordt het toch nog behoorlijk fris. Door wat hout de branden in één van onze vuurschalen wordt het precies warm genoeg om nog wat langer van de buitenlucht te kunnen blijven genieten.

Zomer: buitenkoken op echt vuur


Heerlijk, die lange zwoele zomeravonden. Na een dag in de zon, maak je je op voor een feestelijke avond met vrienden en familie. De barbecue gaat aan en na een tijdje te hebben opgewarmd hoor je de eerste stukjes vlees en vis sissen op de warme grill. Of het nu een alleskunner is zoals onze kamado of een basic barbecue, gezelligheid en genot zijn gegarandeerd.

Na het heerlijke eten is het tijd om na te borrelen. Je steekt her en der wat tuinfakkels aan die zorgen voor een paar mooie lichtpuntjes in het zomerse donker. Muziek speelt op de achtergrond en de avond belooft nog heerlijk lang te duren.

Herfst: gepofte kastanjes in de nazomerzon


Die heerlijke zomer is weer aan zijn einde gekomen. De dagen worden korter, het groen van de bladeren verandert in oranje en goudgeel. Na een verfrissende boswandeling en een verwarmende ovenschotel heb je nog zin in een nagerecht. De kastanjes die de kinderen vonden tijdens de wandeling zijn perfect! Jij en je gezin gaan naar buiten om deze te poffen boven het warme vuur van de vuurtafel. Wat is het buitenleven toch heerlijk!

 

 

Winter: opwarmen bij de vuurkorf


De eerste ijsbloemen vormen zich al op de ruiten en af en toe valt er een vlokje sneeuw uit de lucht. Met een warme chocolademelk in je hand besluit je naar buiten te gaan, de frisse lucht in. Koud maar toch ook wel behaaglijk besluit je een vuur te maken in je vuurkorf. Heerlijk om zo af en toe je handen aan te warmen en prachtig om vanuit je knusse huiskamer te bekijken. De geur van het brandende hout warmt je op van binnen. Je voelt je gelukkig en ontspannen. Er is geen reden om te haasten, alles is goed.

foto’s van tuin zijn Shutterstock

 

About Betty

7 thoughts on “De tuinkachel: een sfeermaker voor elk seizoen

  1. Heerlijk. Wij hebben er zin om onze tuin heerlijk sfeer te maken. Hier tegels groener geworden..vies eruitzien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang