Close

De wondere wereld van de puber

Generaties lang zeuren ouderen over jongeren. Ouderen weten alles beter. Of is dat pure arrogantie? Socrates zei 2500 jaar geleden al:

‘Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (…) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.’

Ik was een brutaal nest

Ik weet nog heel goed dat ik puber was en ik altijd in discussie ging met volwassenen. Ik was hoe ouderen dat noemen “een brutaal nest”. Het feit dat ik bepaalde meningen of lessen in twijfel trok werd niet gewaardeerd. Ook al zou ik zomaar gelijk kunnen hebben. Had ik ook in sommige gevallen. Maar dat willen volwassenen niet horen. Helemaal niet in de tijd dat ik jong was. Ouderen weten het beter, of dat nou waar is of niet. De volwassen die met mij in gesprek gingen om uit te leggen waarom zij wel gelijk hadden of luisterden naar wat ik te zeggen had, daar heb ik van geleerd. En zij ook.

Ik zie het nu met onze eigen jeugd met hun domme taaltje en irritant op hun telefoon de hele dag. Die betweters. Ondertussen helpt zij mij wel even met een video editen. Of krijg ik de laatste nieuwtjes van de celebs of mode.

Pubers zijn niet dom ze zijn gewoon anders

Ze hebben een gebruiksaanwijzing nodig. Hun hormonen slaan op tilt wat zorgt dat de een verandert in de wicked witch of the west, en de ander in huilsmurf. Soms zitten daar maar 2 minuten tussen. Ze gaan op ontdekkingsreis en komen dingen tegen die ze verder willen onderzoeken. Ze gaan tegen je in om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. En ze maken vaak niet de slimste beslissing als het op vrienden aan komt. Die druk is vaak zo hoog dat ze op dat moment niet altijd realiseren dat het goed of fout is wat ze doen. Je kent toch de uitspraak “als zij de sloot in springen dan spring je er toch ook niet achteraan”? Nou pubers vaak wel. Zij doen vaak alles wat hun vrienden ook doen.

Het grappige van de pubers van nu vind ik dat ze best heel ondernemend zijn. De 1 na de andere puber komt met een nieuw bedrijf, of zijn met hun 16de al zo succesvol dat ze makkelijk een goede baan kunnen krijgen of hun eigen bedrijf kunnen uitwerken. Sommige hebben al personeel. De nieuwe media is helemaal zo slecht nog niet, want daar valt heel veel geld te verdienen. En dat wordt alleen maar meer.

Puber brein binnenstebuiten

Op het moment ben ik het boek Puber brein aan het lezen. Mega interessant en als je het even niet meer weet met de puber, is dit echt je holy Bible. Weet je nog Oei ik Groei? Dat is dit zonder dat toontje alsof je alles fout doet.

Samenvatting

In de bestseller Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark leer jij wat jongeren beweegt en hoe je ze in beweging krijgt. In deze editie lees je de laatste cijfers en ontdek je de nieuwste inzichten. Met speciale aandacht voor de grootste risicofactoren voor pubers van dit moment: stress en slaap. Dit boek biedt ouders, docenten, hulpverleners, beleidsmakers en marketeers een uniek kijkje in de belevingswereld van tieners. Aantrekkelijk vormgegeven en met praktische tips. Geschreven door de oprichters van Youngworks, hét bureau voor jongerencommunicatie en onderzoek.

Kortom in plaats van alles af te zeiken kunnen we misschien best wat leren van die jeugd van tegenwoordig. En tot die tijd tot 10 tellen.. Of de blogs hieronder lezen!

De puber blogs op Pink Press

Een kleine greep uit de puber blogs op deze site:

 1. Waar komen al die agressieve tienermeisjes toch vandaan?
 2. Met deze zomerbaantjes komt de tiener de zomer wel door!
 3. Wat is nou helemaal in bij puber meisjes? 
 4. Een strakke puberkamer in 5 stappen
 5. Zo houd je die puber veilig op de fiets!
 6. Waarom is er zoveel twijfel over de HPV vaccinatie?
 7. Een jaar high school in Amerika | Wat moet je weten?
 8. Is altijd online willen zijn echt zo slecht | De online puber
 9. Een moderne tiener kamer sfeer geven, dat doe je zo!
 10. 3 Tips voor bij het kopen van een tienerfiets

De wondere wereld van de puber

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

6 thoughts on “De wondere wereld van de puber

 1. ik had geen regels, dus was ook geen vervelende puber. Ik geef hierbij voor het gemak haar vader de schuld haha

 2. Ik was een helse puber voor mijn ouders. Nu zijn ze apetrots op mij ;-). Mijn oudste gaat waarschijnlijk ook verschrikkelijk puberen. Kind van haar moeder…

 3. Klinkt als een musthave, zeker met het puberbrein dat hier in huis in volle ontwikkeling is 😊 je vergeet soms dat je zelf ook ooit zo was..

Comments are closed.

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang