Close
Dik worden maakt me ziek

Dik worden maakt me ziek, maar ziek zijn maakt me ook dik!

Dik worden is voor mij een vicieuze cirkel geworden. Door de hormonen en onverwerkte trauma werd ik steeds dikker en ging mijn lichaam steeds meer pijn doen. Helaas kwamen daardoor andere ziektes als PCOS en fibromyalgie veel meer naar boven waardoor ik dus minder kon sporten want pijn, en nog dikker werd. Hiervan ben ik gaan stress eten want de relatie die eten en ik hebben is nooit goed geweest. Dus tja. In zo een 5 jaar ben ik van 60kg naar 86kg gegaan.

Laat ik beginnen met te zeggen dat gewichtstoename geen kwestie is van gebrek aan wilskracht of discipline. Het is een complex samenspel van factoren die ons lichaam en geest beĆÆnvloeden. In mijn persoonlijke reis ontdekte ik hoe trauma, PCOS en de overgang elkaar versterken en een negatieve spiraal creĆ«ren.

Het effect van trauma

Trauma heeft een diepgaand effect op ons lichaam en onze geest. Het kan leiden tot dik worden, chronische stress, wat op zijn beurt onze hormonen beĆÆnvloedt. Voor mij resulteerde dit in een vertraagde stofwisseling en een sterke drang naar troostvoedsel. Het was alsof mijn lichaam zichzelf probeerde te beschermen tegen verdere pijn, maar tegelijkertijd creĆ«erde het een nieuwe bron van ongemak: gewichtstoename.

Hallo hormonen!

Alsof dit nog niet genoeg was, werd ik ook geconfronteerd met de uitdagingen van PCOS en de overgang. Deze hormonale veranderingen maken het nog moeilijker om gewicht te verliezen en mijn stofwisseling op peil te houden. Het lijkt alsof mijn lichaam tegen me werkt, en ik voel me gevangen in een cyclus van pijn, gewichtstoename en emotionele uitputting.

Dik worden maakt me ziek-maar ziek zijn maakt me ook dik

Hulp zoeken

Maar laten we niet vergeten dat er altijd hoop is, zelfs in de donkerste tijden. Het is tijd om actie te ondernemen en mijn gezondheid op de eerste plaats te zetten. Ik wist dat het tijd was om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Ik zocht professionele hulp en begin met hormoonmedicatie, meer sporten en therapie om mijn trauma aan te pakken.

Deze beslissing is geen wondermiddel, maar wel een belangrijke stap in de goede richting. Met de juiste hormoonbalans zal hopelijk mijn stofwisseling weer normaal functioneren en krijg ik meer energie. Sporten (vooral zwemmen in mijn geval), zelfs in kleine hoeveelheden, helpt om mijn pijn te verminderen en mijn algehele welzijn te verbeteren.

Therapie

Daarnaast is therapie van onschatbare waarde. Het helpt me om mijn trauma te verwerken, negatieve patronen te doorbreken en gezondere manieren van omgaan met stress te ontwikkelen. Dit is zo ontzettend nodig en ik kan het iedereen aanraden om ongezonde patronen te doorbreken met therapie.

Ik weet dat er nog uitdagingen zullen zijn, maar ik ben vastbesloten om mijn gezondheid en welzijn op de eerste plaats te zetten.

Lieve lezers, onthoud dat het nooit te laat is om voor jezelf te zorgen en de nodige stappen te nemen om je welzijn te verbeteren. Wees geduldig en mild voor jezelf, want verandering kost tijd. Samen kunnen we deze uitdagingen overwinnen en een gezonder en gelukkiger leven leiden.

Liefs,

Lees hier meer over fibromyalgie en hier over het effect van trauma op het lichaam

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang