Close

Dit moet je weten voor je achterop de motor stapt!

Heb jij een vriend, vriendin of familielid die motorrijdt en bij wie je graag achterop de motor zou willen meeliften? Dan is het belangrijk om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. We bespreken vier belangrijke zaken waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je bij iemand achter op de motor stapt.

Niet geleerd

Degene bij wie je achter op de motor stapt, heeft het rijden met een passagier niet geleerd bij zijn of haar motorrijlessen. Dat maakt geen onderdeel uit van een standaard lespakket voor motorrijders. Hoewel jij er als passagier niet voor zal zorgen dat de motor opeens heel anders rijdt, kunnen bepaalde karakteristieken wel versterkt worden. Check daarom of de bestuurder ervaring heeft met het rijden met een passagier achterop.

Motorhelm ook achterop op de motor

De wet schrijft voor dat je een goedgekeurde en goed passende motorhelm moet dragen op de motor. Dat geldt ook voor de passagier. Koop een nieuwe helm die strak zit op de wangen, maar waar nog wel een vingerkootje ruimte is tussen je voorhoofd en de binnenvoering van de motorhelm. Opvallend genoeg ben je niet verplicht om beschermde motorkleding te dragen, maar dit is natuurlijk wel verstandig. Zorg dat de versterkte delen van de motorkleding ook wanneer je op de motor zit nog op de goede plek zitten.

Opstappen

De bestuurder moet eerst op de motor gaan zitten voordat jij als passagier achterop gaat. Ben je een beetje lenig, dan kun je je been over de motor zwaaien om achter op de motor te stappen. Gaat dat niet, dan kun je het voetsteuntje als opstapje gebruiken. Geef wel aan aan de bestuurder wanneer je dit gaat doen, zodat deze zich schrap kan zetten om de motor in balans te houden.