Close
Samen doorlezen in de vakantie

Waarom lekker samen doorlezen in de vakantie zo belangrijk is!

Ik weet het lieve mama’s! Het is vakantie dus waarom zouden we doorlezen. Maar mijn vraag is, waarom zou je stoppen? Natuurlijk hoef je geen schooltje te spelen en 8 uur per dag lessen te doen. Maar elke dag 10 minuten, of om de dag iets langer, kan jouw kind een enorme voorsprong geven.

Mijn kind hoeft geen voorsprong te hebben

Ook dit snap ik. Vooral hier in Nederland hebben we er nogal een handje van dat gewoon goed, goed genoeg is. En dat is het ook. Maar je kind stimuleren tot beter op een simpele manier als samen even lezen is ook geen straf toch?

Wist je dat in de zomervakantie kinderen rustig 2 niveaus met lezen zakken? Maar dat als ze door blijven lezen zij 2 niveaus kunnen stijgen? Dit geeft ze in het nieuwe schooljaar meer tijd om te focussen op vakken waar ze minder goed in zijn.

Ergens goed in zijn geeft een goed gevoel, zelfvertrouwen. Dat is toch juist fijn?

samen lezen in de zomerVoorlezen

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik bij Keira nooit zo vaak heb voorgelezen. Zij hield er niet echt van, en ik wist niet hoe belangrijk het was. Stom, want het is natuurlijk enorm belangrijk. Ik twijfel daar echt over, of haar gebrek aan interesse en snelheid in lezen, er mee te maken heeft gehad dat ik niet veel heb voorgelezen. Echt overnieuw doen werkt niet, maar mij is verteld dat het op elke leeftijd nog kan. Zelfs ouderen vinden het fijn om voorgelezen te worden.

Voorlezen stimuleert net als zelf lezen de hersenen actief.

  • Je leert beter luisteren (ooooohhh… nu ik het zelf zeg, ga ik maar meteen meer voorlezen)
  • Je leert concentreren op een stem, en begrijpt zo beter wat er wordt gezegd
  • Je leert je fantasie te gebruiken op een andere manier dan door plaatjes te zien. Je bedenkt je eigen plaatjes erbij. Daarom is een film vaak niet zo leuk als het boek. Jouw versie is vaak helemaal anders als wat je dan op beeld krijgt.
  • Kinderen die vaak en veel lezen zijn over het algemeen slimmer, en komen beter mee in de klas.
  • Kinderen kunnen zichzelf beter verwoorden en uitdrukken.

Leuk om samen te lezen!

Ik ben Aagje. Al vanaf haar geboorte heeft Aagje het gevoel dat ze anders is. Als ze voor het eerst naar school gaat, vraagt ze zich af of ze er ooit bij zal horen.
Maar verschillen maken iedereen bijzonder. Het belangrijkste is dat je jezelf bent! Het boek is simpel maar leuk geschreven. Je kunt het rustig een paar keer voorlezen zonder dat het verveeld. Het thema speelt enorm hier thuis, en zo pak je het op een kinderlijke manier op, zonder vingers te wijzen of dat gevoel te geven.
Lucinda Belinda Melinda MC Cool is ook een boek waar een thema aan vast zit. Alleen al door de kleurige plaatjes kan Miya hem niet wegleggen. Het gaat over een meisje die graag alles om haar heen mooi wil maken. Maar er achter komt dat hoe mooi je een monster ook maakt, het nog steeds een monster is. Ook weer erg leerzaam dus.

Boeken met een thema

Ik lees graag boeken waar ze iets van opsteken. Keira is best onzeker, die duikt nu die zware puber periode in, en wil dus graag mee doen met de rest. Door lekker voor te lezen uit boeken die Miya ook leuk vind, steekt Keira het 1 en ander op, en hebben ze er allebei wat aan.

Sinds kort slaapt Miya namelijk gezellig bij Keira. Zo kan ik ze allebei voorlezen. En zo voelt Keira niet dat ik haar wat probeer mee te geven. Want tja, dat is zo niet cool gewoon. Wat wel erg leuk is sinds ik dus nu een week lang elke dag voorlees, beide meiden vaker zelf naar een boek grijpen ipv de telefoon of de tablet.

Denksport voor kinderenLekkere doe boeken voor de vakantie

Denksport Junior ging de samenwerking aan met Squla. Want Denksport geeft op een speelse manier kinderen met puzzels een leuke vrijetijdsbesteding, en helpt ook indirect woordenschat en denkvermogen te vergroten!

Miya gaat na de zomer naar groep 3. Ze kan goed meekomen in de klas, en mag 1x in de week mee doen met de plusgroep voor wat extra uitdaging. Zij mocht de volgende 2 boekjes testen voor groep 3/4/5

Squla Zomerboek

Samen met de Squla figuren maken de kinderen een wereldreis waarbij verschillende continenten aan bod komen. In het Squla vakantieboek zijn, naast de bekende taal- en rekenpuzzels ook leuke doe pagina’s te vinden. Een kleine greep aan puzzels die te vinden zijn in dit puzzelboek zijn: Engelse woorden leren, kleur op nummer, woordzoeker, tafels leren en nog veel meer. Naast al deze leuke en uitdagende puzzels vind je in dit boek ook leuke tips voor vakantiespellen die je buiten kan doen tijdens de vakantie.

Spelend lezen en rekenen

Q weet niet wat hij leuker vindt, taal of rekenen. Hij houdt van allebei! Dit is dan ook zijn favoriete puzzel blok. Vol met letters en cijfers, grappige taalpuzzeltjes, pittige cijferpuzzels en leuke reken oefeningetjes.

Beide boekjes zijn echt leuk om te doen. Je leert op een speelse manier met woorden en cijfers om gaan. Voor Miya waren sommige opdrachten nog vrij pittig en is wel begeleiding bij nodig. Maar de meeste opdrachten waren echt goed te doen. Ik denk voor kinderen in een hogere groep dat het wat makkelijker is. Het zijn echt leuke opdrachten en helemaal op een regenachtige dag, of bij lange autoritten kun je lekker even bezig is.

Hier is de liefde voor puzzelen met de paplepel er in gegoten. Mijn oma had altijd een stapel Denksport puzzels en was met 80 jaar nog super helder van geest. Mijn puber kon soms uren met oma mee puzzelen, en zo was ook Miya snel fan van de boekjes. Super leuk dus dat ze nu ook voor kinderen zijn. Het materiaal is echt voor hun leeftijd en speelt in op hun belevenis wereld. Dat maakt het extra aantrekkelijk.

Je kunt de boekjes kopen in de boekenwinkel of bij Denksport.

Op Insta en Facebook kun je nu mee doen aan de winactie en zelf de 2 boeken winnen!

Samen doorlezen in de vakantie

Lees ook: De 5 leukste podcasts voor kinderen

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang