Zweden is een land dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaam toerisme is hier niet alleen een theoretisch concept, maar ook daadwerkelijk een prioriteit. Als reiziger kun je hier gemakkelijk je eigen duurzame vakantie plannen. Met name in Zuid-Zweden zijn er talloze duurzame toeristische initiatieven te vinden. Dit is niet verrassend, gezien de regio’s sterke focus op de liefde voor de natuur.
Swedish Welcome in de Zweedse horeca
Veel horecaondernemers in Zuid-Zweden zijn aangesloten bij het landelijke netwerk van Swedish Welcome. Deze ontwikkelingsmethode versterkt de Zweedse horeca met een focus op kwaliteit en duurzame ontwikkeling.
Niet alleen horecaondernemers zijn aangesloten bij Swedish Welcome, maar ook steeds meer andere toeristische initiatieven doen mee. Ondernemers krijgen concrete begeleiding en handige tools om zich te verbeteren op het gebied van duurzaamheid en daarmee op lange termijn het verschil te maken.
Daarbij worden ze niet alleen geholpen met voor de hand liggende thema’s als energie en afvalverwerking, maar het gaat bijvoorbeeld ook om inrichting van je bedrijf, duurzame keuzes in de keuken en informatievoorziening naar je klanten.
Duurzaam genieten in Ödevata Gårdshotell
Ödevata Gårdshotell is een voorbeeld van een bedrijf dat aangesloten is bij Swedish Welcome. Dit landelijke resort wil actief bijdragen aan een klimaatpositieve belevenis voor zijn gasten. Het hotel en de bijbehorende camping zijn een kleine oase in hartje Småland, Zuid-Zweden.
In deze omgeving staat het genieten van de natuur op de eerste plaats, en dat is hier gemakkelijk te doen. Je kunt hier wandelen, kajakken, vissen of ontspannen in de houten sauna aan het meer. Het bijzondere aan dit resort is echter hun bijna volledige afhankelijkheid van biochar, oftewel biohoutskool. Dit organisch afbreekbaar product wordt bij Ödevata op diverse manieren ingezet, zoals als bodemverbeteraar, riool- en waterzuiveringsfilter, diervoedersupplement, koolstofdioxideopvang en nog veel meer.
De eigenaren van Ödevata beperken zich niet alleen tot het gebruik, maar produceren de biochar ook zelf. Daarnaast beschikt Ödevata over een grote aquaponics kas op het landgoed, waar voedsel op een eco-vriendelijke manier wordt verbouwd. Alles om bij te dragen aan een betere wereld.
De groene kant van Malmö
De stad Malmö is een stad met ambities. Niet alleen wil Malmö tegen 2030 de status van duurzame en klimaatvriendelijke stad hebben bereikt, daarnaast streeft Malmö naar de titel “Clever City”.
Dat betekent dat de stad in Zuid-Zweden aan de Sont de leefruimte voor inwoners en bezoekers zo groen en biodivers mogelijk wil maken.
Groen en biodiverse wijken in Malmö
In Malmö zijn er verschillende groene en biodiverse wijken te vinden, waaronder de wijk Lindängen. Deze wijk beschikt over een speels groen pad waarlangs veel eetbare planten en kruiden groeien, dat deels wordt onderhouden door de bewoners.
Voor nog meer groen kun je verder wandelen naar de wijk Västra Hamnen, die al volledig klimaatneutraal is. Hier wordt de energievoorziening voor 100% opgewekt uit wind- en zonne-energie en biogas dat door bewoners wordt geproduceerd uit hun afval.
Wil je proeven hoe duurzaamheid smaakt?
Zorg dan dat je een tafeltje bemachtigt in restaurant Spill in Västra Hamnen. Of in hun nieuwe vestiging in Hyllie die deze zomer opent. Het concept is simpel in dit lunchrestaurant: koken met ingrediënten waarvan 95% door de groothandel afgekeurd is. De locatie voor het nieuwe restaurant Spill is ook geen toeval, want Hyllie is de nieuwe en duurzame wijk van Malmö.
Lekker! Een klimaatpositief ijsje
In Halmstad in de regio Halland opent in mei de duurzame ijskiosk Feldt zijn deuren. Hier eet je een heel verantwoord ijsje. Verantwoord voor het klimaat althans, misschien niet voor de lijn. Het ijs is volledig biologisch, vaak ei-vrij en er zijn veel veganistische opties. Je proeft hier bijzondere smaken, zoals ijs gemaakt van groentes die op smaak gebracht zijn met kruiden als pepermunt.
Overnachten op een eiland in een biosfeerreservaat
Op het eiland Tjärno, gelegen in de archipel van Blekinge aan de Zweedse zuidkust, kun je op een duurzame manier genieten van een vakantie. Het eiland is onderdeel van het UNESCO biosfeerreservaat en maakt deel uit van het wandel- en fietsnetwerk ARK56.
Het hele eiland wordt omringd door beschermde natuur, wat betekent dat elke toerist die het eiland bezoekt en er overnacht, rekening moet houden met de omgeving. Duurzaamheid is dan ook onlosmakelijk verbonden met het hele concept. Overnachten op het eiland is zeer idyllisch, of je nu kiest voor een van de glampingtenten met uitzicht op zee of een van de comfortabele hutten.
Nationaal Park Åsnen op de lijst van Green Destinations
In het natuurgebied Åsnen in Småland vind je een ongerept natuurpark met diverse meren, meer dan 1000 eilanden en een rijke flora en fauna over een kustlijn van maar liefst 700 km. Het mooie is dat je hier als toerist optimaal van kunt genieten, terwijl het hele gebied zorgt voor de natuur. Zo wordt er bijvoorbeeld gezorgd voor de natuur op de diverse campings en het lokale vervoer per e-bike.
Åsnen is niet alleen benoemd als bewezen groene bestemming door The Good Travel Guide, maar heeft ook een platinum status gekregen bij Green Destinations. Green Destinations is een wereldwijde organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bestemmingen in kaart brengt. In Zweden zijn er twee bestemmingen aangemerkt als Green Destination, waarvan Åsnen er één is.
Duurzaam reizen naar Zuid-Zweden? Dat kan met Scandlines
Ook de reis naar Zuid-Zweden kan klimaatvriendelijk. Zeker als je een deel van de reis aflegt met de ferries van Scandlines. Er zijn diverse routes tussen Denemarken, Duitsland en Zweden. Duurzaam reizen is al dagelijkse realiteit bij Scandlines.
De zes schepen van Scandlines vormen de grootste hybride vloot ter wereld. Daarnaast maken rotorzeilen op twee veerboten gebruik van de extra windkracht. Efficiënte en stille scheepsschroeven genereren minder onderwatergeluid en binnenkort neemt Scandlines de eerste volledig elektrische veerboot in de vaart.
Lees ook:
Pingback: Hoe Je Trendy en Duurzaam de Koude Dagen Tegemoet Gaat