Close
De ecologisch verantwoorde houten vloer

Een ecologisch verantwoorde houten vloer haalt de natuur in huis

Stap af van het minimalistische en witte interieur en haal de natuur in huis met een ecologisch verantwoorde houten vloer zoals een visgraatvloer. Het grootste voordeel van een houten vloer is dat het een milieuverantwoordelijke en duurzame keuze is. Daarnaast biedt een houten vloer meer voordelen in huis en wij vertellen je wat je ze zijn: 

Houten vloer: een ecologische keuze

Eco visgraatparket is momenteel razend populair. Dit prachtige patroon is na een lange tijd weer terug, maar dan wel in een natuurlijk jasje. Dit betekend dat de houten vloer niet is gelakt, maar wel geolied. 

De tijden veranderen en steeds meer mensen maken bewuste keuzes en bemoeien zich met het milieu. En zo moet dat ook met houten vloeren. Het is uiteraard niet alleen het eiken hout, maar ook de afwerking wat meetelt. Met kleurolie voorzie je een houten vloer met een natuurlijke tint.Duurzaam met een ecologisch verantwoorde houten vloer

Afwerken van een ecologisch verantwoorde houten vloer: pure natuurolie

Gelukkig gebeurt de afwerking van houten vloeren tegenwoordig ook vaker met een pure natuurolie. Dit is een olie die gebaseerd is op 100% lijnzaadolie wat wordt aangevuld met natuurlijke pigmenten. De olie wordt vervolgens in de eiken plank geïmpregneerd en periodieke onderhoudt wordt met natuurzeep gedaan. Hiermee is de cyclus rond en het resultaat een prachtige natuur- en ecovriendelijke vloer.

Voordelen van een ecologisch verantwoorde houten vloer

Naast het feit dat kiezen voor een houten vloer een bewuste en verantwoorde keuze is, hebben deze prachtige vloeren nog veel meer voordelen. Zo voelen houten vloeren lekker zacht en warm aan wanneer je erop loopt, veel warmer dan een harde tegelvloer. Het geeft een ruimte direct warmte en een knus gevoel. Het wordt ook niet voor niks veel gebruikt in de nieuwste yoga zalen bijvoorbeeld.

Een houten vloer is daarnaast veel hygiënischer dan bijvoorbeeld tapijt wat gemaakt is van synthetische stoffen. Een vloer onderhouden en reinigen lijkt een lastige klus, maar interiorqueen heeft daar de perfecte tips voor! 

Een houten vloer is ook zeer goed te combineren met vloerverwarming wat het wooncomfort aanzienlijk verhoogt. Omdat de vloeren zo lang meegaan, hebben houten vloeren ook een tijdloos karakter. Een houten visgraatvloer staat prachtig in een modern of industrieel interieur, maar misstaan ook zeker niet in een klassieke inrichting. 

De voordelen van een houten vloer in huis

FSC- of PEFC-keurmerk

Het FSC- of PEFC-keurmerk staat voor dat voor elke gekapte boom weer een nieuwe gepland wordt. Fairwood koopt bijvoorbeeld het eiken voor een ecologische houten vloer zo veel mogelijk in bij leveranciers die hun bossen duurzaam beheren. In veel gevallen wordt het eikenhout geleverd met een officieel FSC- of PEFC keurmerk wat garant staat dat het eiken inderdaad afkomstig is uit zo’n duurzaam beheerd bos.

We willen natuurlijk niet dat er straks geen bomen meer zijn om ons een mooie vloer te geven.

Wat heb jij voor vloer in huis? Heb je al eens aan een echt houten vloer gedacht?

Lees ook: Met deze 5 tips kun je kinderen leren over duurzaamheid

Duurzaam en ecologisch is de houten vloer

About Cassandra

Cassandra | 31 | Heeft een gamende man en 6 jarige dochter | Helpt ondernemers met het creëren van content @Cassistent.nl & blogt er op los: @momambition.nl & Interiorqueen.nl

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang