Close

Wat heb je aan een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn een hoop zaken die je als ondernemer moet regelen. Zo moet je zorg dragen voor een sluitende boekhouding en je administratie 7 jaar lang bewaren. Verder is het belangrijk om je als ondernemer tegen mogelijke risico’s in te dekken.

Dit doe je onder meer met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met zo’n verzekering dek je jezelf in tegen een mogelijke arbeidsongeschiktheid. Een andere belangrijke verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering kan de redder in nood zijn voor je portemonnee, als er iets onverwachts gebeurt met een negatieve wending voor jou.

Maar een aansprakelijkheidsverzekering is niet alleen voor ondernemers. Ook als particulier is het mogelijk/interessant om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Wat heb je als ondernemer aan een aansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert schade aan andere mensen of aan spullen van anderen. Deze schade is veroorzaakt door jou, door een van je werknemers of door een van je producten.

Ga je bijvoorbeeld bij je opdrachtgever langs en richt je schade aan een laptop? Dan dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering deze schade. Erg wenselijk, aangezien een ongelukje in een klein hoekje zit. Ga maar eens na: je kunt per ongeluk je kopje koffie over een laptop heen stoten. Of je kunt over een stroomkabel struikelen, waardoor een laptop van het bureau afvalt.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is vrij uitgebreid. Ook schade die door je werknemers aangericht is, valt namelijk onder deze verzekering. Dat geldt ook nog voor schade die door je producten veroorzaakt is. Ongeacht wat voor claim je krijgt, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering.

Wat heb je aan een aansprakelijkheidsverzekering?

Wat heb je als particulier aan een aansprakelijkheidsverzekering?

Je kunt dus ook als particulier een AVP verzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) afsluiten. Zo’n verzekering dekt schade die je aan iemand anders of hun spullen toegebracht hebt. Deze AVP-verzekering geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner, kind en/of huisdieren.

Een AVP dekt niet alles. Heb je bijvoorbeeld schade met opzet veroorzaakt? Dan kan dit door de AVP niet gedekt worden. Dat is ook het geval als de schade tijdens het werk ontstaan is. Voer je echter een vriendendienst uit en richt je daarbij schade aan? Dan dekt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering wel de schade.

Let wel op: in eigenlijk alle gevallen heeft een AVP een maximaal verzekerd bedrag. Let ook goed op of je eventueel een eigen risico moet betalen. Dit is per aansprakelijkheidsverzekering verschillend, dus bekijk dat even goed. Tevens kan het slim zijn meerdere offertes bij meerdere maatschappijen op te vragen. De ervaring leert dat er prijsverschillen bestaan tussen de verschillende maatschappijen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een WA-verzekering?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is iets anders dan een WA-verzekering. Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering moet je verplicht afsluiten, bijvoorbeeld voor je auto of je motor. Zo’n verzekering dekt de schade die je met je voertuig aanricht bij een ander. In tegenstelling tot de WA-verzekering, is een aansprakelijkheidsverzekering meestal niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen om financiële risico’s te beperken.

Een WA-verzekering heeft dus een andere dekking dan een AVP. Waar dan de verwarring vandaan komt? Dit komt vooral doordat de afkorting ‘WA’ voor Wettelijke Aansprakelijkheid stelt. Men denkt hierdoor weleens dat een WA- en aansprakelijkheidsverzekering dezelfde betrekking heeft. Dat is dus niet aan de orde.

Samenvattend, een aansprakelijkheidsverzekering, zowel voor bedrijven als particulieren, biedt bescherming tegen financiële risico’s veroorzaakt door schade aan anderen of hun eigendommen. Hoewel het niet wettelijk verplicht is zoals een WA-verzekering, is het een cruciale overweging voor zowel ondernemers als particulieren om zichzelf te beschermen tegen mogelijke claims. Het is belangrijk om de voorwaarden van je verzekering goed te begrijpen, inclusief eventuele uitsluitingen en limieten om de beste dekking voor jouw specifieke behoeften te vinden.

lees ook Back to basic: zo kun je het leven romantiseren

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang